Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ben84 - специалист
Има ли ВИФИ при помпата?
С един евтин сонофф може да си пускаш и спираш помпата кога ти е кеф и откъдето ти е кеф. Можеш и време да му задаваш.
:partyman:
kr1100 - майстор
сложи си един програмируем таймер / от тези дето се натискат зъбчета. вече се намират и по 8 лв.
таймера управлява 1 контактор.
dsmt - специалист
Може да предизвикам смях в аудиторията,но все пак да попитам,може ли нещата да се получат по следния начин.Да речем,че съм намерил реле с NC контакти,с отделно захранване.За да не човъркам по контактора и бутоните му,захранвам релето,като взимам една фаза и нула от четирижилния кабел,преди да е е влязъл в контактора.А към самите контакти на релето свързвам двата края на прекъснатия червен проводник Изображение.
Последна промяна от dsmt на нед юни 21, 2020 7:00 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
Да. Той е стоп-а,щото е на защитата. Използва се нейния НЗ контакт за стоп.
Hoвoceлckи - майстор
Да, но би ли ни показал въпросното реле?
tzetz009 - специалист
:? Само да попитам . Това нЯщо така ли стои отворено ? И горе и долу болтовете скъсани ?!? Не са хубави тия работи . Намери му капака и си изкарай външни кнопки . После бутона "стоп" ще ти е само за възстановяване на термичната защита .

:partyman: :partyman: :partyman:
dsmt - специалист
нед юни 21, 2020 9:21 pmtzetz009 написа:
:? Само да попитам . Това нЯщо така ли стои отворено ? И горе и долу болтовете скъсани ?!? Не са хубави тия работи . Намери му капака и си изкарай външни кнопки . После бутона "стоп" ще ти е само за възстановяване на термичната защита .

:partyman: :partyman: :partyman:
Естествено,че не стои така :) не съм самоубиец,даже доста ме е е страх от тока :-D
Долния болт е скъсан от пантивека и там се ползва тел на осморка :) А горния се скъса оня ден,като свалях капака за снимка/вижда се,че още не е корозирал/.Но си наблюдателен,не мога да отрека.
Въпросното реле още не съм го измислил.Гледам това
https://vikiwat.com/rele-za-vreme-h3c-r ... -2xno-2xnc
Но нещо пак не ми е ясно......
Изображение

Ще го ползвам в този режим.Настройвам си периода t/примерно 5 часа/.След това релето щраква за част от секундата и пак започва периода t.Но ако аз си пусна помпата в края на този период t....ще работи примерно 20 мин. и ще изключи :? Или бъркам нещо? С две думи-не ми е ясно как работи това реле.
ben84 - специалист
Аз пак да се изходя по темата...
Мисли за дистанционно включване и изключване.
По-добре да започне поливане час два преди да отидеш и да спреш, когато си там и решиш че е достатъчно.
kuger - майстор
Релето, което показваш, с поразмътения ми вече мозък :drinkers: схващам, че е циклично в определен режим на настройка. Мисля, че не ти трябва толкова сложно. Писах, че ти трябва просто реле със закъснение при изключване. Писах и как да го свържеш, че като му изтече времето да изключи помпата и самото то да се обезточи, и така до следващо включване от кнопката.
Начина за захранване на релето по твоето описание означава, че ще е постоянно под напрежение, което не е желателно.
Начина на свързване на контактите на релето, както си показал е подходящ, само се увери, че контактите му не са галванично свързани със захранването му.
Вече, ако искаш цикли /релето само да пуска и спира помпата/ ще са нужни още намеси по пускателя.
пп: Търсих подходящо реле, така и не намерих, съжалявам.
пп1: Часовник за двойнотарифен електромер не е подходящ, той също е цикличен, а и ще трябва при всяко пускане на помпата да го настройваш.

На пияна глава толкова!
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Ще стане това. Показаната графика ще стане. Не е циклично.
Не препоръчвам паралелно свързване към бобината на контактора, щото рита лошо при изключване.
Няколко кекави релета ми изгоряха така.
Ще е по-лесно да се върже така..., ама не знам това дали ще издържи на пиковете.
Захранва релето през ключ. Ползва НЗ контакт на релето последователно на стопа.
Положенията на ключа: изключен няма ток към релето - нормална работа както досегс.
Включен - захранва се релето и се натиска бутона за вкл.. След изтичане на времето релето.ще изключи НЗ контакт.
За да се включи втори път ще трябва да се превключи кюча на изкл. - нормална работа.

Тема "Изключване на трифазна водна помпа с реле за време." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: