svetliopi44 написа:Скат, не ти разбрах поста...Според мен са повече от достатъчни. От опита, който имам с различни конструкции съм стигнал до извода, че най - важни за работата на рутера са луфтовете във винтовете и в лагерите. Конструкцията ти е добра за посочените цели, макар че за мен е излишно скъпа. За обучение бих предпочел MDF с винкели и V-ролки. Всичко е личен избор на конструктора, в случая това си ти.
Според теб 6мм ще са достатъчни ли?
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
skat
- специалист
5467 мнения в "CNC машина гравьор"
dobrev
- специалист
Почти същите профили се предлагат и от festo, но bosch rexroth ги разкрояват по дадени размери. Монтажа е безкрайно лесен, говоря от личен опит, и оставя възможност за последващо коригиране и добавяне на елементи в конструкцията. И ако някой има съмнения във възможностите на тези профили това е една българска машина почти изцяло направена от тях.
Прикачен файл
комбис
k8001_m.gif (49.22 KиБ) Видяна 5813 пъти
svetliopi44
- Чирак...
Само да ти кажа, че с MDF и кординатно рязане и разпробиване на отворите ми излиза доста п-скъпо ... учудващо и за мен...
Аз имах направени заготвки от такъв материал ,но го съсипах (е не всичкия) с опитите си да поставя линеините лагери на ръка...
Мисля повече да не си губя времето и нервите а и накрая резултата да е разочарващ.
Само да спмена че за пчти 2 дена едвам успях да сложа 4 лагера .При това с не добро качество на монтажа според мен... т.е. има лека задържане-задиране.
п.пДобрев а цената на тези прфили е ....
примерно
Аз имах направени заготвки от такъв материал ,но го съсипах (е не всичкия) с опитите си да поставя линеините лагери на ръка...
Мисля повече да не си губя времето и нервите а и накрая резултата да е разочарващ.
Само да спмена че за пчти 2 дена едвам успях да сложа 4 лагера .При това с не добро качество на монтажа според мен... т.е. има лека задържане-задиране.
п.пДобрев а цената на тези прфили е ....

примерно
STEPER
- специалист
dobrev написа:Почти същите профили се предлагат и от festo, но bosch rexroth ги разкрояват по дадени размери. Монтажа е безкрайно лесен, говоря от личен опит, и оставя възможност за последващо коригиране и добавяне на елементи в конструкцията. И ако някой има съмнения във възможностите на тези профили това е една българска машина почти изцяло направена от тях.Всичко това е верно и на времето и аз се бях ориентирал на там,проведох няколко срещи с хората от bosch rexroth по отношение на цени и тотално се отказах - много високи цени за DIY конструкция.Останаха ми само каталозите за спомен.
MrMurdjo
- майстор
Аз като видя сайт на търговци, където няма нито една цена посочена, а препратките водят към оригинални каталози на производителя на неговия си език, предварително знам, че за "направи сам" не става.
И мен ме интересува цената на подобни профили, но от фирмата-представител ми казаха да отида там на място да говорим за цени. Мерси, това не може да бъдат търговци, след като виждам как колегите в Америка например си поръчват през интернет он-лайн и буквално на другия ден ги получават. То тук и съвсем стандартен дебелостенен алуминиев профил няма от къде да си купиш на дребно. Само на пръти по 6 метра.
Но това е лирическо отклонение, така да се каже
Не знам STEPPER какво ще каже, но аз съм разгледал доста многократно възпроизведени по света конструкции от МДФ и се убеждавам, че при добре обмислена и изпълнена конструкция се получават достатъчно стабилни и устойчиви на натоварване машини.
МДФ и дебел шперплат се разкрояват добре с лазер. Например фирмите, които изработват щанци за полиграфията, разполагат с такива и ползват именно 18-20 мм качествен шперплат за основите. Удобство е, че чертежите могат да се дадат на файл, като се почне от КорелДроу формат и се стигне до DXF.
Основата на първата ми конструкция беше изцяло от такива детайли и с нейна помощ направих доста неща за втората. Сега с втората правя за третата и т.н.
И мен ме интересува цената на подобни профили, но от фирмата-представител ми казаха да отида там на място да говорим за цени. Мерси, това не може да бъдат търговци, след като виждам как колегите в Америка например си поръчват през интернет он-лайн и буквално на другия ден ги получават. То тук и съвсем стандартен дебелостенен алуминиев профил няма от къде да си купиш на дребно. Само на пръти по 6 метра.
Но това е лирическо отклонение, така да се каже

Не знам STEPPER какво ще каже, но аз съм разгледал доста многократно възпроизведени по света конструкции от МДФ и се убеждавам, че при добре обмислена и изпълнена конструкция се получават достатъчно стабилни и устойчиви на натоварване машини.
МДФ и дебел шперплат се разкрояват добре с лазер. Например фирмите, които изработват щанци за полиграфията, разполагат с такива и ползват именно 18-20 мм качествен шперплат за основите. Удобство е, че чертежите могат да се дадат на файл, като се почне от КорелДроу формат и се стигне до DXF.
Основата на първата ми конструкция беше изцяло от такива детайли и с нейна помощ направих доста неща за втората. Сега с втората правя за третата и т.н.

Аз имам един лаишки въпрос. На регулируемите лагери само външният диаметър ли се регулира или мърда и вътрешния? Идеята ми е с ръкохватка болтк през алуминия да се притиска лагера за да спира движението по направляващата. Дали е възможно с този тип лагери?
MrMurdjo
- майстор
Идеята всъщност е да се обира луфта по вътрешния диаметър, т.е. променят се леко и двата. Аз имам такива на едната ос и ако се прекали с обирането, наистина заклинват. Но ми се струва, че идеята не е добра, това постоянно отпускане и свиване едва ли ще им се отрази добре.
STEPER
- специалист
dobrev написа:Днес ми доставиха Контролер 3AX/OPTO и Драйвер SMBP2A5-FIX, засега само един брой за проба. Машинката ще е събрана от ал. профили 40х40 и 40х80 и ще изглежда нещо такова. Винтовете от Улмер - 16х4 с трапецовидна резба. Имам въпроси към напредналите: Тези мотори от EXOROR: 57BYGH311D-12, 57x57, 76, 3.0A, 2.3mH, 1,5N/m дали ще са достатъчно мощни с директно куплиране към винтовете или още от сега да предвидя предавки 2:1 със зъбен ремък?Здравей dobrev,
Двигателя е достатъчно добър за директно куплиране и ще работи без грешка.Но аз бих взел следващия модел -
60BYGH301B.За малко пари получаваш двойно по-голяма мощност и гъвкавост.Допълнителна мощност никога няма да ти е излишна.
Може да работи в паралелно и серийно свързване и като униполярен /с по-малка мощност/.На практика този двигател работи като за три 57BYGH311D-12

Пробвал съм го.
Поздрави
Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература