Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
shulio - специалист
Ако ползваш рейка модул 1 и зъбно колело 24 зъба това значи, че ще имаш 75.36мм за един оборот. Ако да кажем желаната от теб скорост в минута е 5000мм то на зъбчатката ще ти трябват 66.35 оборота в минута. Редукцията при мехмейт в повечето случай е 3:1. От там следва, че на мотора ще имаш 200 оборота в минута, което мисля, че е по силите на всеки съвременен стъпков мотор. А пък и при мехмейт проекта моторите ги въртят с около 80 волта напрежение. Ако си чел форума на проекта би трябвало да си видял, че хората, който са направили първоначално проекта са били с директно копулиране и в последствие са минали на редуцирана предавка - сигурно има защо :)

От редуктора печелиш разделителна способност и въртящ момент. Все пак си трябва доста сила - портала на моята машина ще удари 150кг - за които съм предвидил 2 мотора по 6Nm с редуктори 3:1
tsenkov - специалист
Ще се опитам да ти отговоря. Моите зъбни колела са с 10 зъба. за 1 оборот линеино се премества оста им /по спомен/ на 31.4мм, разделено на 200стъпки =0.157мм на стъпка което за мен е много.Средуктора искам да постигна 0.1мм.
Имаи в предвид че серво системите делят на 1024 стъпки оборота а има и на 2500. Един колега които произвежда големи машини казва че точност за него е0.001мм със серва. Мисля че колегата меса ще може да каже повече.
mladomo - специалист
skat написа:
mladomo написа:
Качих един стругарски нож и престъргах валяче от ламиниран паркет.
Валячето е за правене на платки с тонер от принтер ако представлява интерес ще ви обясня моя разработка е.
Работи чудесно.
За тонер и ютия знаех, ама за валяче не бях чувал. Сигурно е интересно, можеш ли да пуснеш подробности в другата тема - за електрониката, че и там замряха нещата? Щом е твоя оригинална разработка и искаш да я споделиш, сигурен съм, че и други освен мен биха се заинтересували.

Ще споделя ако не му е мястото да го преместят. За да се получи добро отпечатване на нагрятия тонер ползвам, валяче тънкко от дърво или от ламиниран паркет 7 мм. За да няма топлоотнемане а като е тясно има по голям натиск.
Така след като нагрея платката с ютия или я поставям на котлона ,вместо да размазвам с ръба на ютията понеже се къса хартията от триенето, аз с валячето минавам няколко пъти следва пак награвяне и пак валцоване така по- големи платки могат да се отпечатят доста добре. А за хартия иползвам гланцирана от рекламите в пощата за да не поемат тонера . Това е.
shulio - специалист
При мен работа за платките ми върши един ламинатор - 5-6 пъти минаваш и готово
sstefanov - майстор
Отплеснахме се и май трябва да ни преместят, НО:
Гърбът на етикетите за лазерен принтер (восъчната хартия) е перфектен преносител на тонер. Всичко, което се е отпечатило преминава на фолиото само с едно гладене. Хартията остава абсолютно бяла (даже може пак да се използва ако не се е сбръчкала, зависи от качеството).
STEPER - специалист
shulio написа:
Ако ползваш рейка модул 1 и зъбно колело 24 зъба ...
А как стои въпроса с луфтовете между зъбното колело и рейката? :?
shulio - специалист
На теория незнам как стой, пък и не ме интересува :). На практика резултата е супер след прегледани доооста неща правени на самоделни машини задвижвани от рейка и зъбно колело
MrMurdjo - майстор
Поначало пиньонът трябва да се притиска с пружинен механизъм, който да му позволи да се отцепи, ако има заклинване. Така гледам е на фабричните машини с рейка.
burgas61 - напреднал
Здравейте,
Благодаря ви за помощта в мойто начинание.
Аз съм лютиер и се занимавам с направата на електрически китари,но вече ми е омръзнало да правя всичко на ръка и затова се запалих да си правя CNC машина,но с по малки габарити от MechMate.

Kolega Shulio,редукторите за който попитах,ще трябва да си ги правиме сами.Свързах се с едно момче от форума на MechMate.com,който ще ми изпрати схемата на редуктора,но на файл във формат - dxf и ние ще трябва да си го режим на лазер.
Това добър вариант ли е?
ето снимките:

Прикачен файл

P1040744.JPG
P1040744.JPG (23.94 KиБ) Видяна 3623 пъти

Прикачен файл

P1040743.JPG
P1040743.JPG (22.94 KиБ) Видяна 3623 пъти

Прикачен файл

P1040741.JPG
P1040741.JPG (25.35 KиБ) Видяна 3623 пъти

Прикачен файл

P1040740.JPG
P1040740.JPG (22.22 KиБ) Видяна 3623 пъти

Прикачен файл

P1040739.JPG
P1040739.JPG (21.42 KиБ) Видяна 3623 пъти
shulio - специалист
Не бързай със схемите и рязането на планките. Аз вече изрязах планки за един редуктор, но не са ми по вкуса :). Първо реши каква предавка ще правиш, намери зъбните шайби, ремъка, реши каква ос ще ползваш и какви лагери. После ще се направят планките лесно като имаш всички размери. Ако искаш може от тук натам - понеже ще коментираме точно определен модел машуна с ЦПУ и свързаните с нея проблеми да си комуникираме на лично или по скайп - shulio

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: