• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Леле.
Нали някой питаше как измервам вятъра. Не може да се разчита на голяма точност, но ориентировъчно.
Няма лошо! =D>

Налага се да прекъсна работата по малкия генератор. Ще трябва да довърша 350 ватовия, че имам клиент за него!
ludiagsm - специалист
dj_marti79 написа:
Леле.
Нали някой питаше как измервам вятъра. Не може да се разчита на голяма точност, но ориентировъчно.
Забравих да добавя че това е моторче от касетофон с маховик и закачени на него 4 чашки (дъна от пластмасови бутилки) . Измервателната система е свързана директно, и по този начин "анемометъра" работи без захранване. Поставил съм 10000 микрофарада за да не подскача стрелката при ниски обороти и показанието да се изменя плавно. Показанието не е е особено точно (+-10%) заради нелинейната характеристика на моторчето. Трябва да пренадписвам скалата, но не ми се занимава защото го ползвам като ориентир. Тръгва при 1m/s а над 7m/s точността се подобрява.
Супер е ;)
dj_marti79 - специалист
Момчета какво е това затишие след бурята?
Тук поривите стигнаха до 20m/s
Моя излетя от покрива!
При вас как е?
edemy2001 - специалист
Прикачен файл:
Изображение0299.jpg
Това са две от трите лопати на пропелера на 350 ватовия генератор /просто нямаше място къде да сложа третата :? /.
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Момчета какво е това затишие след бурята?
Тук поривите стигнаха до 20m/s
Моя излетя от покрива!
При вас как е?
За генератора ли казваш, че е излетял? Кофти номер! Съжалявам! Ще ти отвори работа...
dj_marti79 - специалист
Счупиха му се витлата, а работеха много добре. Твоите витла от какъв материал са направени от вътре?, от вън? Няколко часа преди да го събори вятъра видях 14А при 17V. 2А товар и 1 намотка на късо, от греене и беше паднал лака. Може да е ударила спирачка когато е окъсила и от там... Откъсна се от тампоните а съм принуден да ги използвам защото ми придава вибрации на покрива. Много ме бавят и усложняват конструкциятя.
Беше страховито!
Вече ще използвам съвсем друг вид тампони и по сериозно пазене (чупене на опашката).
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Счупиха му се витлата, а работеха много добре. Твоите витла от какъв материал са направени от вътре?, от вън? Няколко часа преди да го събори вятъра видях 14А при 17V. 2А товар и 1 намотка на късо, от греене и беше паднал лака. Може да е ударила спирачка когато е окъсила и от там... Откъсна се от тампоните а съм принуден да ги използвам защото ми придава вибрации на покрива. Много ме бавят и усложняват конструкциятя.
Беше страховито!
Вече ще използвам съвсем друг вид тампони и по сериозно пазене (чупене на опашката).
Правех ги от дърво - чам. Сега вече за комерсиалните екземпляри ги правя от стъклопласт (стъклотъкан, стъкломат, стъклотъкан - пропити с полиестерна смола под вакуум), дебелина на стената минимум 1 мм. Кухината е запълнена с двукомпонентен полиуретан. Изпробвано с пневматична пушка 5.5 мм от 10 метра разстояние - само леко се подбива, където е улучено.
Вибрациите се появяват по две причини. Едната - не добре балансирани лопати на турбината, другата - заради котвеното залепване. Лопатите ми първо са доведени до еднакво тегло и освен това и еднакво разпределение на теглото по дължината им. Използвам за целта електронна везна с точност 0.1 грам. Първоначално претеглям трите лопати поотделно и записвам тежината им. Взимам най-тежката и я отделям настрани. Изчислявам колко грама трябва да добавя на всяка една от останалите за да достигнат теглото на най-тежката. Приготвям оловни тежести със съответното тегло. Подпирам на най-тежката лопата началото върху някакъв предмет, а върха на везната, претеглям теглото и го записвам. След това без да местя предмета, който служи за опора и като поставям възможно еднакво с първата лопата следващите лопати им слагам съответните оловни тежести, като ги придвижвам по дължина на лопатата, докато везната ми отчете същото тегло като първата. Отбелязвам мястото на тежестта и го закрепвам във вътрешността на лопатата и затварям направения отвор за тежестта със същите материали /стъклопласт/ от които е направена лопатата. Накрая когато са закрепени вече на фланеца на генератора ги балансирам окончателно с малки тежести от порядъка на 0.5 грама по един метод който бях публикувал тук преди време. Когато се направи баланс по описаните начини, вибрации на практика от небалансирана турбина няма. Принципно същия метод може да се използва за дървените лопати.
Комплект 3 бр. дървени лопати за турбина с диаметър 1.3 м. се правят за около 3 - 5 часа заедно с боядисването. Необходимите инструменти са трион, ренде, държач за шкурка (продават се за няколко лева в магазините за инструмети), набор от няколко едрини водна шкурка - аз използвам №№ 40; 100; 280 и 350, прав ъгъл, шублер, рулетка и рашпила. Допълнителна екстра е ако разполагате с електрическо ренде и лентов електрически шлайф.
dj_marti79 - специалист
Това с полиуретана още не съм се осмелил да го изпробвам.
Баланса може да се докара (ако е малко) с няколко допълнителни пласта боя.
Вибрациите ми са изцяло от котвеното залепване. Металната мачта ги засилва още.

Прикачен файл

1323345434087.jpg
Моя фланец е от Желязо
1323345434087.jpg (41.28 KиБ) Видяна 4222 пъти
друмчо - специалист
Здравейте! Да ви е честита Новата 2012 година! Здраве, щастие и успехи!
Интерес проявявам към алтернативни възобновяеми източници на енергия. Ще започна с ветрогенератор, спрял съм се на вариант с вертикална винтова турбина. Разполагам с алтернатор Г250, Г221 и от зърнокомбайн "НИВА". Район крайдунавска Добруджа Русе - Силистра. Моля, помагайте, какво най-оптимално да избера от нета. Естествено ще ползвам акумулатор, инвертор 12 -230 волта, за битови нужди. Подобна тема писах във форум електротехника. Благодаря!
dj_marti79 - специалист
ЧНГ
Там поне имате вятър!
С тия малки въшки само си губим времето. Трябва нещо по-голямо защото в по-голямата част от времето когато работи, работи на 10%. Покажи ни статора и ще ти обясним какво да правиш.
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: