dj_marti79 написа:Леле.Няма лошо!
Нали някой питаше как измервам вятъра. Не може да се разчита на голяма точност, но ориентировъчно.

Налага се да прекъсна работата по малкия генератор. Ще трябва да довърша 350 ватовия, че имам клиент за него!
dj_marti79 написа:Леле.Няма лошо!
Нали някой питаше как измервам вятъра. Не може да се разчита на голяма точност, но ориентировъчно.
dj_marti79 написа:Леле.Супер е ;)
Забравих да добавя че това е моторче от касетофон с маховик и закачени на него 4 чашки (дъна от пластмасови бутилки) . Измервателната система е свързана директно, и по този начин "анемометъра" работи без захранване. Поставил съм 10000 микрофарада за да не подскача стрелката при ниски обороти и показанието да се изменя плавно. Показанието не е е особено точно (+-10%) заради нелинейната характеристика на моторчето. Трябва да пренадписвам скалата, но не ми се занимава защото го ползвам като ориентир. Тръгва при 1m/s а над 7m/s точността се подобрява.
dj_marti79 написа:Счупиха му се витлата, а работеха много добре. Твоите витла от какъв материал са направени от вътре?, от вън? Няколко часа преди да го събори вятъра видях 14А при 17V. 2А товар и 1 намотка на късо, от греене и беше паднал лака. Може да е ударила спирачка когато е окъсила и от там... Откъсна се от тампоните а съм принуден да ги използвам защото ми придава вибрации на покрива. Много ме бавят и усложняват конструкциятя.Правех ги от дърво - чам. Сега вече за комерсиалните екземпляри ги правя от стъклопласт (стъклотъкан, стъкломат, стъклотъкан - пропити с полиестерна смола под вакуум), дебелина на стената минимум 1 мм. Кухината е запълнена с двукомпонентен полиуретан. Изпробвано с пневматична пушка 5.5 мм от 10 метра разстояние - само леко се подбива, където е улучено.
Беше страховито!
Вече ще използвам съвсем друг вид тампони и по сериозно пазене (чупене на опашката).
Прикачен файл
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: