Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
dobrinski написа:
Освен със самоделен метчик, какъв е другия вариант?
При разглеждане на един от руските форуми на любителите на CNC машини срещнах една интересна информация
за собственоръчно изработени ходови гайки ,които по мнението на участниците са дали много добри резултати.
Същността на метода се състоеше в следното:
Изработва се на струг от метал тялото на гайката,като вътрешния диаметър се оставя с 3-4 мм.
по-голям от външния диаметър на ходовия винт.С помощта на просто приспособление се центрира
парче от ходовия винт спрямо гайката и растоянието между тях се запълва със смес от епоксидна смола и други присадки,
които придават на смолата известна флексибелност.
Вътрешната част на гайката се набраздява за да може смолата да се захване здраво а винта се маже с някакво отделящо
средство против залепване.
По информация от автора тази технология се използвала за възтановяване на подобни детайли при
големи машини в промишлеността /при износване,отчупен зъб и др./
За съжаление не съм запазил подробности за рецептата нито данни за сайта,но това не пречи някой
който има желание и възможности да се опита да направи гайка по метода на леенето.
Поздрави
MrMurdjo - майстор
Линк към този сайт трябва да има някъде из тази тема. Ама нали е една за всичко, трудно ще се открие.
stilnik - специалист
STEPER написа:
NeoBoss написа:
не , това е вариант само за върху камъка , защо при него се прилага само леко пилване. При обработката на дърво и алуминии натоварванията по 3те оси ще са много по големи, особено по Z и ще се измества. Мойта идея да е само със едно рамо . За да няма значение ширината и дължината на материала който ще се слага. А работната площ да си остане малка (А4). Но не намерих някой да я е правил така та сигурно няма да стане.
Но не намерих и изпълнение в което да е захваната на тавана, като това също би дало доста плюсове.
Не знам какво имаш пред вид да бъде с едно рамо защото ти е необходимо да реализираш 3 равнини в пространството
и разположени една спрямо друга по определен начин.Но не казвам,и че не е невъзможно тъй като е реализирано при 5 и 6 осовите машини.Но тук целта не оправдава средствата.
Разбира се няма и да намериш някой да е правил така,защото хората правят големи машини на които могат и А4 да работят а и по голями детайли от А0.
Но не мисля,че има някакъв проблем за да реализираш идеята си.
Примери в мрежата бол.
И в твоя пример идеята се свежда до следното:
Окачваш остта Z на тавана или на някаква конструкция под него,като и осигуряваш и необходимото място за движение нагоре и надолу в зависимост от твойте изисквания.
А на земята реализираш масата която да се движи по остта Y и X с размери в зависимост от големината на детайлите
върху които ще работиш.
Прилагам и някои снимки в които има нещо общо с тази концепция.
Поздрави
Може би се има предвид това , само че в умален вид. http://www.kit-complect.ru/catalog3/146.htm
MrMurdjo - майстор
Интересен ефект се получава върху чам, когато се тонира
Прикачен файл:
MiG29.jpg
STEPER - специалист
MrMurdjo написа:
Интересен ефект се получава върху чам, когато се тонира
Добре се е получило,но не му ли е мястото в "Изделия от CNC" :?:
tsenkov - специалист
STEPER написа:
dobrinski написа:
Освен със самоделен метчик, какъв е другия вариант?
При разглеждане на един от руските форуми на любителите на CNC машини срещнах една интересна информация
за собственоръчно изработени ходови гайки ,които по мнението на участниците са дали много добри резултати.
Същността на метода се състоеше в следното:
Изработва се на струг от метал тялото на гайката,като вътрешния диаметър се оставя с 3-4 мм.
по-голям от външния диаметър на ходовия винт.С помощта на просто приспособление се центрира
парче от ходовия винт спрямо гайката и растоянието между тях се запълва със смес от епоксидна смола и други присадки,
които придават на смолата известна флексибелност.
Вътрешната част на гайката се набраздява за да може смолата да се захване здраво а винта се маже с някакво отделящо
средство против залепване.
По информация от автора тази технология се използвала за възтановяване на подобни детайли при
големи машини в промишлеността /при износване,отчупен зъб и др./
За съжаление не съм запазил подробности за рецептата нито данни за сайта,но това не пречи някой
който има желание и възможности да се опита да направи гайка по метода на леенето.
Поздрави
Лесно е да се обясни , но е много трудно за изпълнение...Като добавим и липсата на регулировка за мен става безпредметно. А ако някои иска все пак да се пробва - материал ДУРАКРИЛ- ползват го зъболекари, зъботехници и матричари. Втулката трябва да се обезмасли хубаво а винта да се намаже с масло.
tsenkov - специалист
Прикачен файл:
Снимка0169.jpg
Прикачен файл:
Снимка0168.jpg
Прикачен файл:
Снимка0167.jpg
Новата ми машина колекция 2013
Filomatis - специалист
Здравейте!Днес отрязах първите парчета с моята плазма! :supz:
http://youtu.be/JyGoM2OTo2A
Заслугата в гояма степен е на форума!
Сега остава само да се науча да работя с нея. :-D Трябва да избера с коя САМ програма да си правя кода.Също така имам проблем със смущенията.Два пъти ми заби компютъра,а също така неколкократно ми „замръзва“мишката.За щастие след като я извадя от гнездото и я включа наново,тръгваше,без да се налага да рестартирам.Мишката и клавиатурата ми са PS/2 , USB по ли е устойчиво на смущения.
Някой знае ли до колко мога да увеличавам стойноста на Debounce Interval (намира се в горния десен ъгъл на General Logic Configuration)?
4i4kotrevi4ko - специалист
Filomatis, кой модел са стъпковите мотори?
STEPER - специалист
tsenkov написа:
Лесно е да се обясни , но е много трудно за изпълнение...Като добавим и липсата на регулировка за мен става безпредметно. А ако някои иска все пак да се пробва - материал ДУРАКРИЛ- ползват го зъболекари, зъботехници и матричари. Втулката трябва да се обезмасли хубаво а винта да се намаже с масло.
Не мисля,че е трудно за изпълнение освен стругарската работа /корпуса на гайката/ и не разбирам за каква липса на регулировка става дума тук?
Нима гайките които правим с метчик ги регулираме?
Но ако мислите,че и тази функция е толкова нобходима то направете си сцепена /прорезана/ гайка.
Мойте гайки съм ги направил от пластмаса с помощта на метчик /Home Made -парче от ходовия винт/ и не са мръднали вече 2 години,
а и не мога да се оплача,че малко са работили :-D
За сега просто съм забравил за тях :-D
Не знам каква е въпросната пластмаса /останала ми е от преди години и на цвят е жълтеникава като слонова кост/
но съм виждал да се използва при изработката на ролките за стоманените въжета на полиспастите при автокрановете.
Казвали са ми специалисти,че освен че е самосмазваща се, но е и била и по здрава и по-износоустойчива от стоманата. . :wink:
Поздрави
Последна промяна от STEPER на пет дек 21, 2012 6:42 pm, променено общо 1 път.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: