• 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
ba6ticata написа:
Ето данните на това от което ще правя генератор:
- съпротивление на намотките(три фази) - 3 Х 8 ома
- котвено залепяне (или както му казвахте) - 40 грама
- напрежение при обороти 50/мин. - 15волта
- напрежение при обороти 72/мин. - 22волта
- напрежение при обороти 100/мин. - 30волта
Котвеното залепяне - монтирах двуметрова летва(по един метър от двете страни на оста) и започнах да слагам гайки докато не тръгна да се върти
Напрежението - въртях на ръка (без товар) поддържайки горепосоченото напрежение и отброявайки оборотите за една минута
Съпротивлението - измерено е с мултицет FLUKE.
Ще стане ли ветрогенератор при тези параметри или да го захвърлям на вторични?
Ако решиш да го хвърляш, веднага ми се обади да дойда да чакам под прозореца! :-D
Утре ще сметна каква мощност можеш да извадиш. Ако съдя по съпротивлението няма да е много, но пък за сметка на това на такива ниски обороти да прави това напрежение - просто е перфектно. Още нещо, ако имаш възможност направи малко снимки на това чудо! От тук, от там и ако има табелка с някакави данни - също. Интересно ми е да видя за какво става дума!
ba6ticata - специалист
Непременно ще публикувам снимки и дори сервизното описание на пералнята от която е дв-ля,само че данните за него са много оскъдни.Все пак ще измеря и дебелината на проводника и евентуално от снимковия материал да си направите някакви изводи.До скоро.
dj_marti79 - специалист
Той не гони обороти. Съпротивлението ми се струва голямо. Може да се наложи да ги свърже успоредно с грецове (направени с шотки диоди). После пак да го врътне.
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Той не гони обороти. Съпротивлението ми се струва голямо. Може да се наложи да ги свърже успоредно с грецове (направени с шотки диоди). После пак да го врътне.
Нека да видим снимките и пак ще коментираме.
iavvor - помощник
Евгени, NACA 4612 е шир-потреба. Преди да се набуташ финансово намери по добър профил, с възможности за PITCH КОНТРОЛ. :wink:
alien - специалист
най добрия вариант е трифазен грец с шотки, а корекциите напрежение-ток-съпротивление да се догонят със свързването на намотките ако е звезда да се обърне на триъгълник, напрежението и без това е високо ще падне на половина но също ще падне и съпротивлението и ще увеличи тока
иначе в този си вид може би ще е по добре за 24 или 36 волта акумулатори
mladomo - специалист
tgv написа:
Евгени технологията е като при автомобилите - кит, боя, полирпаста. Полир пастата която ползват при големите ВГ е яхтена но съм забравил марката. И по-добре да не си я спомням защото цената и беше
Относно спидера, като ти гледам ротора, сигурно и от него ще изкараш 2-3%.
@tgv Спри да раздаваш акъл на всеки без да си проверил дали го имаш. Още повече, че бъркаш хората и ги караш да вършат глупости без да е необходимо.

Спидера е без значение за такива перки защото
1. поне да си беше направил труда да изчислиш съотношението на площите.
2. потока се отразява и част от силите се губят защото се превръщат във натиск върху оста или Фронтални сили
3. само една част от този поток попада на самата перка .
4. в тези зони на перката поради близоста си до оста такъв поток не предизвиква почти никакъв въртящ момент.
5. Това не е перка на самолет, а скоростта на вятъра е далеч по малък за да има ефект.

Тая наука се прави с мисъл
ba6ticata - специалист
Това са снимките:

Прикачен файл

Front2.JPG Още не съм оформил задната част(пластмасата) на казана от пералнята

Прикачен файл

Front.JPG
Метални плочки с дебелина 6 мм.
Front.JPG (115.43 KиБ) Видяна 2852 пъти

Прикачен файл

Magniti.JPG 12 броя магнити

Прикачен файл

Flanec.JPG
Фланец към барабана на пералнята
Flanec.JPG (111.66 KиБ) Видяна 2852 пъти

Прикачен файл

Polusi.JPG 36 полюса като сърцевината е 18/12 мм.
edemy2001 - специалист
ba6ticata написа:
Това са снимките:
Това е така наречения смарт двигател. Доста е добър за вятърен генератор. Ти вече беше писал за него. И аз ти отговорих виж http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 60#p391438 и тук http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 60#p391516
Двигателя е перфектен за нискооборотен генератор, като дори може да се използва и с вертикална турбина. Добре е да го направиш с 5 лопатен пропелер. Така ще има по-голям въртящ момент при ниски скорости на вятъра. Като стигнеш до балансирането се обади да ти окажа съдействие.
Последна промяна от edemy2001 на ср фев 15, 2012 5:54 pm, променено общо 2 пъти.
edemy2001 - специалист
iavvor написа:
Евгени, NACA 4612 е шир-потреба. Преди да се набуташ финансово намери по добър профил, с възможности за PITCH КОНТРОЛ. :wink:
И от къде такъв извод, че е шир-потреба? И за генератори до два или три киловата - какъв е смисъла от промяна на ъгъла на атака? Ако е само за оскъпяване на конструкцията...
Между другото не ми е никакъв проблем да правя лопатите с какъвто профил ми хареса - технологията ми е такава, че мога днес да ги направя с NACA 4612, а утре другите да са с GOE 222 например.
  • 1
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: