• 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 547
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
velsi - Почетен майстор
Че какво да се ядосваш?! Аз моя драйвер го горих вече веднъж. Първо единия чип, после другия. Смених ги. По 5 лева са. Ние да сме живи и здрави.
gorgidanchev - специалист
Значи напред и смело.Вече имам 15 моторчета ама все дребни ми се виждат.Само тия от българския принтер са най яки.Ще поръчам по-мощния драйвер...за по сигурно.От къде ги вземаш чиповете?
velsi - Почетен майстор
От магазина за електронни елементи и резервни части. Тука имаме няколко. Ако ги няма в наличност хората ги доставят.
gorgidanchev - специалист
velsi...като не ти харесват тия българските мотори що не ми ги подариш.Кайсиевата от мен :lol:
velsi - Почетен майстор
Не е проблем да ти ги подаря, но ти нали вече имаш такива.
Здравейте с интерес следя темата, и се надявам скоро да започна и аз.
Мисля, че намерих добри цени. http://www.probotix.com/stepper_motors
Моля за вашия коментар.
Mascar - специалист
Здравейте момчета! Отдавна следя този форум и вече посъбрах кураж за изграждането на такава фреза, обаче имам хиляди въпроси и откровено се надявам на помощ от вас.
Понеже за моите цели ми е нужна малко по-голяма фреза с не толкова висока точност / ~ 0,1 mm /ето и първите ми въпроси :

1. Ако цялата дължина на моста / Y / е около 1,5 m и заедно с оста Z / и шпиндела / тежи приблизително 20 кг., два двигателя с по 4,5 Nm въртящ момент ще бъдат ли достатъчни за задвижването му / по Х /?
2. Ако да, мога ли с тях да постигна линейна скорост / не работна / от 50 cm/sec.
3. В сайта на Zapp automation видях СВД-та със стъпка 10 mm. Това оправдано ли е?
4. Шпиндел 1,4 kW Bosch ще бъде ли достатъчен за фрезоване на цветни метали със скорост 10 mm/sec. или да търся по мощен?
5. Прави ми впечатление, че при по-големите машини водещите оси по Х са поставени отстрани / както и на примера показан от колегата skartalov /. Това се прави с цел по малко замърсяване или за допълнителна стабилност? Или и двете.
6. Също така забелязах, че държача за шпиндела се изпълнява от масивен алуминий. Това с цел гасене на вибрациите ли се прави?

А общо машината трябва да е с работен ход ~2000/1200/100 mm. За водещи оси смятам да ползвам 16 кръгли с лястовича опашка. За двигателите и СВД-тата чакам вашето мнение. Понеже специализираните алуминиеви профили от БР техника не отговарят на моя бюджет обмислям други варианти.

Очаквам вашите отговори ....[/b]
velsi - Почетен майстор
Според мене двигателите с такъв въртящ момент ще движат конструкцията без проблеми. Такива скорости на придвижване обаче смятам, че са непосилни за стъпкови двигатели. Дори и при винт с по-голяма стъпка. Освен това каква точно обработка на метал ще направиш със скорост 10 мм/сек?! На какви обороти и с какъв инструмент? Не съм специалист, но мисля, че не би могло да се обработва метал с такава скорост.
Поставянето на осите зависи от конкретната конструкция. Не мисля, че има отношение към размера на машината. Същото се отнася и за алуминия. Използва се масово, защото е лек и същевременно достатъчно здрав за целта. Със същия успех можеш да използваш стомана или чугун, но обработката е доста по-трудоемка.
hygro - майстор
velsi написа:
Освен това каква точно обработка на метал ще направиш със скорост 10 мм/сек?! На какви обороти и с какъв инструмент? Не съм специалист, но мисля, че не би могло да се обработва метал с такава скорост.
Абразивна обработка без отвръщане на закалката, например заточка. Нужна е висока скорост на преместване, за да не се задържа инструмента дълго на едно място и да повишава температурата.
velsi - Почетен майстор
Съгласен. Но все пак говорим за рутер, а не за шлайф. А и колегата не е уточнил каква точно обработка има предвид.
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 547

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: