Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Uffo - специалист
Здравейте. Да ви разкажа първо как тръгна идеята за тази машина. Доста дълго време се рових из интернет и в разни форуми пробвах много варианти за направи си сам и без пари машинка. Започнах конструкция която използваше за направляващи релси за чекмеджета. После на вариантите с 4 съчмени лагера на парче винкел след което зглобка подобна с кухи квадратни профили и други.....
Оказа се че дори и за любителска машина това не ми е достатъчно ( първо огромни отклонения грозно ръбато ...). Започнах да гледам професионалните машини изпълненията с танкети и така нататъка. Танкетите обаче се оказаха доста скъпи и се спрях на варианта с кръгни направлявашти. До тук добре обаче при всички варианти имах проблем с перпендикулярноста на осите (трудно е да се настроят). След което сметнах че и Z хода не е много добре да е изпълнен както при вас понеже при движение по оста Y отдава ( отдаването множе и да е минимално но го има в следствие на това че всички лагери имат луфт (няма перфектни неща)).Също така при проектирането на машината имах и следния проблем нямах достатъчно място къде да я зглобя а исках машина с прилични размери не нещо настолно. И така започна една главоблъсканица още преди 4 години и половина. Исках да напрая нещо мое нещо различно което да отговаря на всичките ми искания. За да реша проблемите с перпендикулярността на X и Z реших че ще използвам конструкция която ще наслагвам една върху друга всяка ос X Y Z . Започнах с идеята да имам два профила върху които да се изпълни X хода и върху него да монтирам Z. След което срещнах в нета и конструкцията на Mech Mate машинката и се въодушевих още повече (не бях единственния ненормалник :) ).
Толкова много исках такава машина, но проблема с мястото и лесното преместване на машината остана( просто нямаше къде да я зглобя в размерите които исках) и трябваше да измисля решение. Започнах да разглеждам най вече размерите на работещи такива машини. След което ме осени факта че разликата в цената за изработването на машина с малка и голяма обработваема площ идва в най вече в разликата на дължината на направляващите и на винтовете по X и Y ( всичко друго е еднакво линейни лагери, гайки дори и хода Z). Реших да се захвана вече с истинскито проектиране първия проблем беше как да закрепя двата профила така че да са успоредни и да не мърдат, реших да използвам планарен материал по едно парче в края след като нахвърлих на лист хартия идеята сметнах че ще ми е доста трудно да закрепя планара (страниците) към профилите перпендикулярно и реших че профилите ще минават през страниците след което ги дублирах по две от всяка страна и се оказа че когато напъхаш нещо то не мърда а когато го допреш винаги помръдва :), също така си осигурих и начин да мога да увелива размера на хода само със смяна на направляващи и опорни профили. След което начертах Z хода по прилики на оберфрезите при тях шпиндела се движи между осите а не пред тях. За X хода на който исках да променя дължината по всяко време взех може би не чак толкова доброто решение да се движи на ролки (както много други машини)
върху кръгли пръти. Конструкцията на X все още не съм я начертал но ще е много проста, ще изработя два еднакви направляващи механизма който ще представляват кух квадратен профил жърху който ще има направляваща в двата края на профила ще има планки на които ще се захванат мотора и винт. По този начин портала просто ляга с ролките на направляващите и стои там от собственната си тежет. С този вариант на констрикцията реших редица проблеми, а именно: промяна по всяко време на размерите на работната маса с минимални средства, огромна здравина на портала (нечовешка :)), машината ще може да се монтира просто на един голям тезгях и най вече лесното преместване на машината прост се откачат гаиките на направлявашите модули по X и портала се вдига от двама кори момъка :)
Също така имах и доста премеждия по електрониката изработих платка контролер идривер дори и добри познания успях да я объркам при изработването на PCB-то и като я пуснах се оказа че доста добре пуши :D. Изрових сумати мотори от принтери и незнам си какво но след време се оказа че няма да ми вършат работа големи стъпки маломощни. Реших да не хвърлям повече средства на вятъра а да си закупя готово от сириус за Z взех мотор 1.5 Нм дривера до 4 ампера и СВД 16х6 поръчах си детайлите на лазер и згобих Z хода за връзка между мотора и винта използвах твърда връска тоест нямам каре или нещо което да елиминира несъосието просто защото няма такова от долната страна винта лагерува в съчмен лагер а горе направо на мотора. Всички знаем че СВД-то е един вид лагер няма никакви луфтове получава се така че винта лагерува в 4 лагера доло в съчмения по средата в гаиката и горе в двата лагера на мотора ( през една точка минават много прави но през 2 САМО ЕДНА какво да кажем за 4) зглобих Z но нямах контролер затова почна едно лудо търсене не исках паралелен порт срещнах в нета CNC USB взех един пик направих платката програмирах всичко тръгна работи можеш на ръка да управляваш без да си плащаш за активация на програмата. Беше ме страх дали мотора ще успее да се справи с натоварването, оказа се че се справя прекалено добре :) успява да движи на горе на доло тежест от около 20 25 килограма без да истърва стъпки все пак СВД.
За Y съм предвидил винт с трапецовидна резба защото СВД-то бая пара а се ошушках вече а и между временно докато проектирах машината взех че се озених че и дете на почти 3 годинки имам :Д така че разбирате ме.
Само едно искам да кава на хората които ще започват да си правят машинка НЕ ЕКСПЕРИМЕНТИРАИТЕ а си закупете всичко необходимо само за конструкцията правете каквото искате ЩЕ СПЕСТИТЕ ДОСТА СРЕДСТВА това го казвам с най-голяма отговорност защото ако не си бях чуил главата с разни евтини идеи сега машинката щеше да е готова отдавна парите които вложих в другите варианти са точно толкова колкото да си направя машината.
Ако имате въпроси питаите :)
Uffo - специалист
Сигурно автора има обяснение (като по-голяма здравина) щом го е направил. Може и да е така обаче има два огромни недостатъка
1. Губи се огромна площ от работната маса (портала е много широк)
2. Трудно се достига патронника на шпиндела - пак причина широкия портал.
А иначе по тривиалната конструкция се правят и масовите професионални рутери, така че едва ли и тук топлата вода не е открита вече.

Първо не искам да обидя никой, не се заяждам а само искам да изкажа собственото си мнение!

В отговор на колегата искам да кажа,че повечето тривиални конструкции не са професионални машини а малко бобре направени любителски в защита на твърдението ми ще постна линк и ще разберете какво искам да кажа.
https://www.youtube.com/watch?v=hMK7g_PpCv8
Според мен това е професионална машина.. всичко друго е за чесане на крастата :)
digitalpr - специалист
Поздравления на ентусиазма.

Това което си показал като професионална машина е наистина професионална машина, но далеч не е рутер.

Използването на кух хвадратен профил за основа на линейните направляващи не е добра идея. Първо поддават много под тежестта на конструкциятя и силите на рязане. Това разбирасе може да бъде компенсирано с много дебели профили, но това прави конструкцията много обемна. Второ - изключително крив е за тази цел и това ще даде големи отклонения в точността на машината. Ако ще изполваш такъв, помисли за обработка на страниците на профила, поне там където ще лягат направляващите.

Монтаж на тезгях също не ти препоръчвам. При високи ускорения и рязка смяна на посоката на движение се получават вибрации, които ще разклащат цялата машина. Хубаво е да се монтира на нещо масивно и стабилно.
MrMurdjo - майстор
В конструкцията на Z шейната замисълът е ясен, но практически не си представям какъв шпиндел може да се сложи, какъв ще е достъпът за смяна на инструмент, за позициониране, дори за почистване.
Иначе с две ръце подкрепям нестандартните идеи, защото човек може да се учи и от грешките на другите :-D

Повечето сме се спрели на класически схеми главно поради фактора себестойност. Защото ако имам средства да купя най-доброто в градивните елементи, лично аз може би ще се замисля дали да не купя и промишлено произведен рутер направо.
Uffo - специалист
Самата идея на направи сам е да направиш нещо както на теб ти харесва и с каквото имаш като възможност далеч съм от мисълта че ще направя нещо което никой до сега не е правил или нещо без грешки ( грешки има дори и в най скъпите машини независимо за какво са те). Няма да откриваме топлата вода я. Исках да кажа че тези машини които правим сами са за удоволствие поне аз така гледам на нещата да реализираш идея и да и се кефиш:).
Да знам че това на клипа не е рутер :) исках да кажа че като цяло рутерите се правят за малки натоварвания а ние ги правим да си чешем крастата разбира се някои от машините са много добре направени а други не чак толкова но това не е важно важно е удоволствието и най вече самодоволствоето което те изпълва след като творението ти сработи :)
nunep - специалист
Ето още една машина с подобен дизайн но доста по-малки размери.
www.kickstarter.com/projects/cncdudez/d ... nc-machinе
Uffo - специалист
https://www.youtube.com/watch?v=Eyb5rrRiWBA
https://www.youtube.com/watch?v=gQVUAwHe3eE
Това са едни от първите ми опити с които добих представа за това какво е рутер :)

https://www.youtube.com/watch?v=BObZxb8G52s хода Z работещ
https://www.youtube.com/watch?v=t-3zBsLlPYs хода Z работещ проби с парче винт закачен само за мотора с лефкопласт :)
edesign - специалист
Uffo шапка ти свалям за ентусиазма :)
Детенцето от клипа издава че явно си доста млад, а това ме радва още повече.
Само едно не ми е ясно, защо усилията ти са насочени към работа по нещо, което не е доказано и изпитано дали ще работи. Това от някаква академична гледна точка? Имаш ли изобщо за цел да направиш рутер, с който да работиш? Трудът който си вложил е огромен и човекочасовете много. Може би за това време щеше да сглобиш работещ образец по изпитан класически вариант.

За електроника - най-евтин вариант е с TB6560 чиповете изобщо не горят както твърдят мнозина, просто на спазват документацията за включване на захранването към чипа. Тази част от схемата е спестена в китайските обаче лесно може да се добави. С тези чипове имам направен и 3д принтер и рутер.
А и НЕ използвай захранване за LED осветление. Цените много привличат но недей. Вземи си например MW захранване.
Конструкция - частите от ebay - същите като от exoror обаче на половин цена и 2 седмици чакане
Ако умееш да работиш на 3Д програма - (Solid Works, Top Solid) рисуваш си детайлите - според уменията ти, работа от 3 дена до 5 дена за малък рутер с размери до А3- купуваш листи дебел 20мм алуминий от Ангел Стоилов и ги даваш на фирма за изработка.
Uffo - специалист
Edesign правя нещо различно не само да докажа на себе си че мога да го направя но и да разчупя стереотипа и да покажа на хората че има и други варианти и начини да се изпълни нещо. Винаги съм бил за авторските изработки и проекти за различните неща. А и смятам че моят проект превъзхожда по много неща традиционните конструкции, разбира се аз не целя максимална работна площ, също така за подмяната на инструмента вече има решение има модул който се монтира на крес машинките и тя сама си ги подменя само си настройваш туловете в програмата аз се стремя да направя максимално здрава, издръжлива конструкция и максимално точна. А хората които си мислят че само с алуминиеви профили може, имат грешка едно че вече в бг се правят такива машини от стоманени профили и то на професионално ниво друго че съм виждал не една машина за рязане на стъкло изработени на базата на стоманени профили дори се зачудих че нямат подложки които са фрезовани в една равнина. Простата причина за това е че се продават точно калибровани профили - перпендикулярни с идеални ръбове ( не са заоблени ) и идеално прави. А и все пак с колко сила мислите че трябва да се натиска инструмента за да реже при положение че работим с ненормални обороти 20 30 хиляди. Аз на работа с около 3000 оборота обработвам аломинии на конвекционална фреза като сирене всичко зависи от инструмента HSS инструментите които са най срещани са за малки обороти изпържете ги на 20 000 хиляди оборота и с каквото и да ги охлаждате те буквално се палят :). Според мен когато се говори за точност не трябва да се гони скорост. За машинката от клипа тая от МДФ дадох на един ентосиаст да ми ги изреже на портална фреза от аломиниеви профили изработена по стандартния вариант, еми не ми изработи това което очаквах за сметка на скорост ли изкривяване на портала ли ръбовете на детаилите не бяха рави имаха ъгъл от страната от която е рязъл с фрезата размерите са излезнали точни но от долната страна са по големи с около милиметър и още повече се отказах от стандартната версия за цнц рутер и реших да си направя такъв по мое усмотрение.
А за годините ми еми незнам колко съм млад на 30 съм :) от 3 години имам под ръка металорежещи инструменти струг СУ 320 - Ц8 с подобрения и фреза асиера и двете машини са с дигитални измервателни линии по паралелите работя с точност до 5 хилядни. И мисля че ще успея да си подкарам квазимодото без проблеми в събота и неделя се коплирам ходовете X и Z и мисля да туря плота от малката машинка за третия ход и да изработя нещо и ще направя клипове да видите как работи :)
digitalpr - специалист
Uffo написа:
Простата причина за това е че се продават точно калибровани профили - перпендикулярни с идеални ръбове ( не са заоблени ) и идеално прави.
Къде се продават такива стоманени профили?

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: