• 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 98
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
batrado - специалист
Привет,
STEPER може ли еднo въпросче относно Voron принтера, който вече направи. До колкото разбирам в момента си инсталирал и настроил Marlin среда за управление. Защо се отказа от Clipper-a? Или си на вариант Clipper + Marlin? Пробвах комбинацията Odroid (Clipper) и SKR1.3(Marlin) и не съм очарован... Имаше ситуации когато се изчакваше изпълнението на команди.
batrado - специалист
Ето една реализация на станция за допълнително изпичане на модели напечатани със смола от SLA принтер.
Това са две лампи за изпичане на UV лакове съединени в едно затворено тяло.
Прикачен файл:
SLA_Station3.jpg
Прикачен файл:
SLA_Station2.jpg
Прикачен файл:
SLA_Station1.jpg
STEPER - специалист
вт дек 01, 2020 3:54 pmbatrado написа:
Привет,
STEPER може ли еднo въпросче относно Voron принтера, който вече направи. До колкото разбирам в момента си инсталирал и настроил Marlin среда за управление. Защо се отказа от Clipper-a? Или си на вариант Clipper + Marlin? Пробвах комбинацията Odroid (Clipper) и SKR1.3(Marlin) и не съм очарован... Имаше ситуации когато се изчакваше изпълнението на команди.
Здравей batrado,
"Въпросчето" ти не е много ясно и коректно. :?:
Няма такъв вариант "Clipper + Marlin" или поне аз не знам, или пък да работят зедно.
Нито Клипер нито Марлин се нуждаят един от друг.
Аз не съм се отказал от Клипер и имам направени 4 модела на VORON които са с Клипер като използвам
Raspberry Pi. Не познавам Odroid тъй като за неговата цена ще закупя 2 борда Raspberry Pi или 3 броя
Orange Pi PC с който пък е и единия модел VORON
При използването на Клипер имаме по-голяма зависимост от нещо извън самия принтер - компютър на който трябва да върви Octoprint-а.
Това въвежда допълнително точки на отказ /връзката е по WI-FI и мрежата трябва да е гуд/ а и допълнителна сложност при настройките - отдалечен достъп до принтера.
Пишеш "Имаше ситуации когато се изчакваше изпълнението на команди."
Клипер изчислява и сдъвква всичко много бързо и предоставя на принтера само кординатите на точката където главата на принтер да отиде.
Клипер се инсталира и върви на Raspberry Pi а на SKR1.3 няма Марлин а само кофигурационния файл записан
на SD карта и поставен в слота. Потърси в мрежата има много добри ръководства за инсталиране.
Аз искам напълно самостоятелна машина /независима/ и скоро сборката ATMEGA 2560, RAMPS-а ще подменя с STM32F103CBT6 - АРМ процесор с 128 кб. памет.Борда ми е готов и платките пристигнаха
от китайците.
Не знам кога ще имам резултат защото не мога да работя тъй като паднах и счупих дясна раменна става.
Ще използвам времто навярно в четене и събиране на информация.
Поздрави
STEPER - специалист
вт дек 08, 2020 10:25 pmbatrado написа:
Ето една реализация на станция за допълнително изпичане на модели напечатани със смола от SLA принтер.
Защо е необходимо тази допълнителна обработка /изпичане/ на модела?
Поздрави
stridata - специалист
batrado, може ли малко повече инфо за лампите?
batrado - специалист
чет дек 10, 2020 7:40 amSTEPER написа:
вт дек 08, 2020 10:25 pmbatrado написа:
Защо е необходимо тази допълнителна обработка /изпичане/ на модела?
Поздрави
Допълнителното изпичане прави модела по-здрав и твърд. Ето малко инфо https://formlabs.com/blog/introduction ... 3d-prints/.
Но преди самото изпичане е желателно да се отмие излишната смола. Почти всички изполват накисване на модела в изопропанол алкохол. Аз изрових една ултразвукова вана, в която да измивам напечатаните модели, преди последващото изпичане. Но мисля да си направя един така наречен шейкър за тази цел. Ето примерна система за измиване https://www.3djake.com/anycubic-3d-prin ... sh-cure-20
batrado - специалист
чет дек 10, 2020 8:31 amstridata написа:
Това са лампи за изпичане на UV лакове Изображение

Преди ползвах само една такава а сега сдвоих и втора, като съм махнал дъното. За 15 лв. е по-добре от нищо :wink:
Като цяло изпичането не е много добре, защото UV диапазона на тези лампи е до към 390 nm. Разлях малко смола и я оставих да се пече за 20-ина минути. Резултатът беше леко втвърдяване но с известна гъвкавост. Смолите и принтерът, които ползвам са с UV дължина 405 nm.
Ще поръчвам UV диоди на 405nm, като мисля да добавя и нагревател в цялата система.
stridata - специалист
пет дек 11, 2020 1:39 pmbatrado написа:

Преди ползвах само една такава а сега сдвоих и втора, като съм махнал дъното. За 15 лв. е по-добре от нищо :wink:
Като цяло изпичането не е много добре, защото UV диапазона на тези лампи е до към 390 nm. Разлях малко смола и я оставих да се пече за 20-ина минути. Резултатът беше леко втвърдяване но с известна гъвкавост. Смолите и принтерът, които ползвам са с UV дължина 405 nm.
Ще поръчвам UV диоди на 405nm, като мисля да добавя и нагревател в цялата система.
Затова те и попитах. Тея лампи с твойте смоли... Забрави! Ако искаш качествени лампи, но са скъпи, може да се обърнеш кам Албако. Имат Галиеви, Муркуриеви /живачна/ имат и при желание малки портативни устройства за изпичане, но пак казвам... Над 1000 европейски пари, а на теб си мисля, че не ти е нужно. Смолата за UV изпичане е съвсем друга. Може би на теб ще ти е по полезна някаква инфрачервена лампа.
batrado - специалист
пет дек 11, 2020 4:49 pmstridata написа:

Затова те и попитах. Тея лампи с твойте смоли... Забрави! Ако искаш качествени лампи, но са скъпи, може да се обърнеш кам Албако. Имат Галиеви, Муркуриеви /живачна/ имат и при желание малки портативни устройства за изпичане, но пак казвам... Над 1000 европейски пари, а на теб си мисля, че не ти е нужно. Смолата за UV изпичане е съвсем друга. Може би на теб ще ти е по полезна някаква инфрачервена лампа.
Последна промяна от batrado на пет дек 11, 2020 7:21 pm, променено общо 2 пъти.
batrado - специалист
пет дек 11, 2020 4:49 pmstridata написа:

Виж какво намерих в Алит-то https://www.aliexpress.com/item/3278217 ... 6062%23228 двоен лед с 365 + 405 nm дължини на вълната. Ако запазя сегашната конструкция това май ще свърши идеална работа.
Е има вариант да преправя всичко и да ползвам нещо такова https://www.aliexpress.com/item/4000576 ... 6062%23228.
Като цяло има разлика дори и с тези лампи, които ползвам в момента. Печатах един решетъчни кубчета, които преди допълнителното изпичане си бяха с меки решетки, след изпичането моделът се втърди чувствително.
  • 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 98

Тема "3D принтер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: