• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
cvetanmu - специалист
:) Електрожена си работи.За съжаление не остава време за да се занимавам с преработката на телоподаващо.Събрах на монтажна платка модул за обратна връзка,но не съм го пробвал още.

Прикачен файл

DSC010141.jpg
DSC010141.jpg (235.39 KиБ) Видяна 7103 пъти

Прикачен файл

DSC010131.jpg
DSC010131.jpg (190.59 KиБ) Видяна 7103 пъти
pansim - майстор
Здравей Cvetanmu.
Тази платка към Бармалейника ли ще я пробваш?
Че нещо и аз съм замислил, ама много свободно време не остава за експерименти.
cvetanmu - специалист
Бармалейника не е мой вече :) ,пробите ще ги правя на малкото електроженче и ако работи добре ще правя нова кутия.
stivemaster - майстор
Значи колега pansim в интерес на всички четящи темата , пусни схемите ако не ти е проблем . Доколкото разбирам си пробвал с ОК 48.00 или ОК 48.60 това е означението им но това няма значение.Проблема на Норда заради което се ползва като еталон за дуракоустойчивост на машината е че изисква по голямо напрежение за да запали , ноо инверторите според новите директиви са с намалено напрежение за да не те тресе тока ако е влажно и т.н. Наистина ако можеш щракни клипче с НОРД и особено вторично палене след една минута. За сравнение ще ти кажа че в идеалния случай който съм виждал Кемпи пали без залепване Норд при "въртеливо завиране" на електрода до счупване на застиналата шлака. Не се налага нито почукване нито драскане , което е перфектно . При моя електрожен дори и само леко драсване води до залепяне на Норда . С ОК 48.00 е доста по добре но пак лепне и вторично пали трудно . Имам такъв и не съм доволен http://www.ims-welding.com/pdf/datasheet/uk/015975.pdf
pansim - майстор
Ето, днес направих малка проба.
Металната пластина е много ръждива.
http://www.youtube.com/watch?v=cMPl5ew6oh0
Установих експериментално, че ако предварително се премахне обмазката на електрода която пречи да се създаде ел. контакт с заварявания метал, то с първото драсване пали без да залепи.
Ще опитам да кача и клип с НОРД 3.25 и инвертор СЕЛКО Генезис 1700.
Много добра (и скъпа) машинка. Ще ми бъде любопитно как ще се справи с НОРД-а.
Ако има въпроси - питайте.
pansim - майстор
Ето и пробата със Селко 170, обаче заварчика този път не съм аз а профи-паспортчик :supz:
Мисля, че коментара е излишен. Просто работи перфектно.
http://www.youtube.com/watch?v=XeKYnhgpgRg
stivemaster - майстор
Искам да ти кажа честно без да те подхвърлям че това което виждам е един много много добър резултат .Това дето му викаш залепване не е никакво залепване.Да залепне означава да не можеш да отлепиш електрода и като дръпнеш да ти излиза от ръкохватката.
Искам да те помоля сериозно и за схемата на машината .Освен това ако е възможно да закупя наредена платка и въпреки всичко ще имам нужда от методическа помощ за сглобяването евентуално.
От друга страна пишеш че имаш и други направени машини не се ли продават .
Човек замисли се сериозно за производство , попаднал си на изключително добре работеща схема . Като ти казвам добре работеща , ще ти сравня моя фабричния от линка в предния ми пост .С него неподготвен човек не би могъл да стопи един цял електрод Норд 3.25 .
pansim - майстор
Радвам се че ти хареса.
направени имам три броя, един от тях видя на записа. Специално за пробата го взех от купувача. Той го ползува с бензинов генератор.
Има още запас по ток, но въпроса е дали има смисъл на повече от 150 - 160А за еднофазен електрожен.
В момента работя по още два инвертора като този.
Схема ще ти дам, но не разчитай на лесен успех, ако нямаш опит в силова електроника. Ще ти помогна с каквото мога.
Дай мейл да ти пратя схемата.

ПП твоят инвертор си е "Гизми" френско или китайско кой както иска, само цвета му е друг.
Не съм работил с такъв, но ако наистина не пали НОРД-а, жалко за парите които си дал. Пусни малко видео да видим за какво иде реч.
stivemaster - майстор
Прав си повече от 160А не са необходими .Ако вземем за пример моя вдига 162-163А и издухва арматура N18 да не си играя с ъглошлайфа , така че .... А иначе аз моя го взех заради Виг режима но така и не съм го ползвал за това щото така и не си купих шланг. http://cgi.ebay.de/E-Hand-Schweissgerat ... 3c9b0c64a8
По въпроса с опита в електрониката - нямам и затова смятам че няма да се справя .
Нямам време да спретна "сцената" за клипче , иначе щях да ти покажа за какво става дума. По интересно е това че според мен това е масово явление , имам предвид че масово хората купуват инвертор и установяват че не работи добре със стоманен електрод и за да не се мъчат си взимат рутилови и си кютат. Аз лично след като се изненадах ултранеприятно обиколих всички които предлагат инвертори и установих че повреда в моя няма просто всички са така макар и в различна степен "много по зле от твоя" и навсякъде ме убеждават "е хайде сега стоманени , вземи си рутилови кво толкова" Единствения който ще отлича като много различен от останалите и много добър че и български - този на Поли ООД Шумен .Нищо по добро от него в диапазона под 1200 лв. Полито е по малко от 500 лв. с три години гаранция.
Да разбирам ли че ги произвеждаш и как ги продаваш ?
pansim - майстор
Имаш лично съобщение.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: