• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
hidrazin - майстор
чет мар 20, 2025 8:47 amkozl написа:
Аз в клипа затворен обем не виждам. Може би ми липсва въобръжение :?
На клипа не се вижда много добре как работи.
И да, малко е трудно човек да си представи поредицата от затворени обеми.
Ей тук се вижда много по-добре. Принципа е същия.

:partyman:
fbr - майстор
Месомелачка не сте ли виждали как работи.
hidrazin - майстор
Няма много общо с месомелачката…
kozl - майстор
чет мар 20, 2025 4:52 pmfbr написа:
Месомелачка не сте ли виждали как работи.
Шнеков винт в цилиндър=месомелачка. Месомелачката има проводим обем. Водата би изтекла по спиралата на шнековия винт.
Шнекови веинт в цилиндър също е помпа, но не е обемна.
Тва нещо като перисталтичната помпа, отностно постъпалелно преместване на обема в посока на струята.

Ако винтовата помпа затваря обема като перисталтичната, отпада необходимостта от клапан долу :?
fbr - майстор
При винтовата помпа си изтича водата обратно в кладенеца. Имам такава, макар и да има възвратен клапан на изхода, първите няколко пускания клапана държи. после влиза пясък и отказва. Но жената я ползва само за пръскане на цветята и караме така. Иначе за поливане си ползвам старата Вида.
hidrazin - майстор
Разбира се че при винтовите сондажни помпи водата често или понякога изтича обратно в кладенеца.
Де по-бавно, де по-бързо. Обусловено е от конструкцията на помпата.
Винтовата помпа има ротор (металния винт) и статор - "гумен" с определена вътрешна форма.
Теоретически между отделните "порции" вода движени по винта не трябва да има връзка - обемна помпа.
И при читава помпа не би трябвало да има изтичане на обратно.
Ноооо... нещата обикновено не са идеални. Масово при тези помпи има износване или малки "ралъци" пропускащи водата бавно или по-бързо на обратно.

ОБРАТЕН КЛАПАН - някои имат. Други не. Много често тези помпи имат гумен маншон отгоре за защита от пясък.
Нещо като обратен клапан ама ако тръгна и това да обяснявам... Абе на него не разчитайте като обратен клапан.
Работи като такъв ама НАД определена дълбочина.
P.S. Този вид винтови помпи нямат нищо общо с винтовите помпи в месомелачките.
В месомелачките по-скоро е АРХИМЕДОВ ВИНТ който не е обемна помпа като тази за която говорим.
fbr - майстор
чет мар 20, 2025 10:20 pmhidrazin написа:

ОБРАТЕН КЛАПАН - някои имат. Други не. Много често тези помпи имат гумен маншон отгоре за защита от пясък.
Имам си отделно сложен обратен клапан, освен неговия си гумен клапан, но и двата пропускат като влезе пясък в тях.
hidrazin - майстор
чет мар 20, 2025 10:41 pmfbr написа:
Имам си отделно сложен обратен клапан, освен неговия си гумен клапан, но и двата пропускат като влезе пясък в тях.
:-D То и аз не очаквам да задържат при наличие на пясък.
Оня гумения го водят против пясък ама не мое се оправи. Особено при нови, неразработени сондажи.
Аз съм с друг тип сонда - набита и е на около 50 години.
За сезон вадя около супена лъжица едър пясък и около още толкова фин.

Ноооооо... нивото на подземните води пада главоломно.
Май ще се наложи да дупча надълбоко и да почвам наново... :? Кофти.
kozl - майстор
И за какво служи ОК при потопената помпа :?
1. Да спре обратния поток и съответно обратно въртене при центробежните помпи. За някои от тях може да е фатално. Може би да е фатално и за сондажа :?
2. За осигуровка против пълно изпразване на напорния водопровод и поява на вакум в него.
3. Да задържи водния стълб в напорната траба над ВН в сондажа. При по-дълбоко водно ниво и празна тръба нагоре, докато се напълни тръбата след старт на помпата, минава време докато текне вода на изхода. Без значение за системи с достатъчен буфер м-у помпа и консуматор.
Друго се не сещам, но ако горните точки не са притеснителни може и без ОК при помпата. Освен това и fbr писа колко е обратен обратния клапан :roll: Е колкото и да изпуска, ако има опасност при обратен поток за помпата или сондажа то затворения пропускащ ОК все пак няма да позволи максимален поток и все пак се очаква да предпазва, въпреки пропуските.

Обаче ако тръбата в сондажа е Ф32 и в най-тежкия случай водното ниво е на дъното то при:
Дебелина на тръбата 2 мм и височина на водния стълб в тръбата 60 м
това са + 37 литра тежест при първоначално повдигане на помпата.
Колко "тежи" това и дали си заслужава да се осигуряват начини за източване :?
hidrazin - майстор
пет мар 21, 2025 7:49 amkozl написа:
Дебелина на тръбата 2 мм и височина на водния стълб в тръбата 60 м
това са + 37 литра тежест при първоначално повдигане на помпата.
Колко "тежи" това и дали си заслужава да се осигуряват начини за източване :?
Помпа с клапан - 11 кг
Тръба 32мм със стена 2 мм - 18 кг
Кабел 3 кг
Общо 32кг без водата.
ОБЩО СЪС ВОДАТА - към 70 кила. Въобще не е малка разликата.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Сондаж за вода с променлив дебит - питане за хора с опит" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: