• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ivanovbg - майстор
Много го мислиш. Направи си един чекрък като за кладенец и на него мотай въжето дето е вързана помпата. То не се връзва за тръбата. Само кабела е със свински опашки към тръбата. Вади се с двама души. Един върти чекръка другия води тръбата по поляната. Спускането е по обратен ред.

Колкото до замръзване - не съм видял замръзнал сондаж. Самия той си топли. От тръбата излиза въздух поне с 8⁰С. При мен при -25⁰ в сондажа дето ми е хидрофора не е падала под 6⁰ температурата като е затворен само с ламаринен капак. Имам монтиран термометър щот и мен ме беше страх. Дълбочината е един кладенчов пръстен и хидрофорния съд стига на десетина санта от капака. Тогава мислех ако наближи нулата да му слагам отопление. Същата година ми се спука на водомера стъклото хем е поне на педя по дълбоко и отгоре на капака има залепен 10см фибран. Оттогава върху водомера имам един стар юрган зимно време.
nеwage - специалист
вт мар 18, 2025 9:54 pmhidrazin написа:
вт мар 18, 2025 9:29 pmDjack написа:
Аз разбрах, че идеята е да се дренира само системата застрашена от замръзване, не да се вади и помпата.
О, не бре човек. Ей това му е проблема:
нед мар 16, 2025 11:31 pmnеwage написа:
Имам едно питане - проблем ли ще е ако сложа възвратния клапан не долу про помпата, а горе, на изхода на тръбата? Така, ако се налага да вадя тръбата с помпата, ще мога да я източвам, за да не тежи толкова.
Вадил съм, по-скоро сме вадили няколко пъти помпа от 50+ метра - няколко човека. Ми тежи си.
При тръба 1" с дължина към 60 метра водата вътре е около 30 кила/литра.
Вярно, колкото повече вадиш, толкова повече олеква защото горния край на тръбата го пускаш на поляната и водата се излива от него.
Пък и остатъка от тръбата дето е в сондажа намалява.
:partyman:
При нас я вадим 4-ма човека. Ама не винаги има под ръка хора. Затова гледам, ако има начин, да я изпразня.
Значи логиката е следната, ако водата върви нагоре, клапана да се затвори. Но ако е пълна тръбата и отвориш крана отгоре, водата тръгна обратно надолу.
Давайте, мислете.
Djack - специалист
Нещо подобно ти трябва тогава, само не знам, дали хидростатичното налягане няма да го затваря!

https://etools.bg/product/28188/gardena ... 60-20.html
Николов Н. - специалист
В горния край на тръбата-невъзвратен клапан в посока на горе-ще държи тръбата пълна. Под него кран с източване или Т-ка с кран. При нужда отваряш източващата пробка или страничния кран и така тръбата поема въздух и се изпразва..
kozl - майстор
ср мар 19, 2025 10:05 amDjack написа:
Нещо подобно ти трябва тогава, само не знам, дали хидростатичното налягане няма да го затваря!

Дренажния клапан следи налягане. Отваря под 0,2 бара. Това е предвидено за поливни системи и то когато не са в наклонен терен. Или пък ако терена е наклонен ще трябва да се поставят няколко, след изчисления на статичното налягане при спряно подаване на вода.
Няма логика за използване на такъв клапан в сондажа.
nеwage - специалист

мисля си 60 метра вода, със сигурност ще е повече от 0.2 бара... *Иначе и аз мислех същото...
kozl - майстор
ср мар 19, 2025 10:35 amnеwage написа:

мисля си 60 метра вода, със сигурност ще е повече от 0.2 бара... *Иначе и аз мислех същото...
Освен това дето писах, мъгла е как ще работи този дренажен клапан потопен на към 6 бара. По принцип е предвиден да изпуска вода към атмосферно налягане.
kozl - майстор
ср мар 19, 2025 10:23 amНиколов Н. написа:
В горния край на тръбата-невъзвратен клапан в посока на горе-ще държи тръбата пълна. Под него кран с източване или Т-ка с кран. При нужда отваряш източващата пробка или страничния кран и така тръбата поема въздух и се изпразва..
Съмнително :roll:
Вече писах, че в инструкцията за помпата има нещо съмнително:
8. Когато изключите помпата, която е на по-малко от 5 метра под водата, в случай, че няма ОК, помпата източва водата в изходната напорна система.
9. На по-голяма дълбочина дифузора на помпата не позволява обратно връщане на вода, което може да доведе до замръзване на водата през зимата.
Това за да стане в помпата трябва да има клапан подобен на дренажния клапан за източване на поливни системи. :?
Не съм запознат с винтовите помпи и ми е съмнително, че това е така, както е в цитата.
Ако беше центробежна помпа без клапан долу и с допустимост за обратно въртене, а клапанът горе и при вадене като се разкачат тръбите потопената тръба ще се изпразни до водното ниво.
Освен това при дълбочина над 10 метра от водното ниво до клапан горе, и възможност за обратно движение към сондажа, най-вероятно ще се скъса струята, което няма да задържи водата в тръбата.

А ако тази винтова помпа позволява обратно движение на водата, независимо от дълбочината на потапянето, при клапан горе тръбата ще се източва през помпата, при вадене на помпата, а също и инструкцията за помпата ще е спазена.
hidrazin - майстор
ср мар 19, 2025 9:15 amnеwage написа:
Давайте, мислете.
А ти какво? Ще спиш ли? :-D
Нямаш много опции. Когато решиш, нещо там долу трябва да отвори за да изпуска водата.
На първо четене има два варианта:
1-ви Там долу след клапана слагаш тетка и на нея нормално затворен електроклапан.
Като решиш да вадиш тръбата подаваш напрежение на клапана. Той отваря и изпуска водата.
Гледай клапана да не е 230V че фаналите се за тръбата да играете ръченица, Какъв клапан - ми разгледай.
2-ри Механичен. Долу на стеблото на клапана се запоява халка. През халката се прекарва въже от неръждаема стомана минаващо ПРЕЗ тръбата..
Въжето с диаметър 1-1,5 и най-много 2 милиметра. Въобще няма да ти окаже влияние на дебита.
Горе, над земята слагаш тетка. Хоризонтално за водата а нагоре тапа през която прекарваш въжето и го уплътняваш.
Разбира се въжето в тръбата с малко аванс за да може да затваря клапана.
Звучи малко сложно но не е. И на всичкото отгоре е по-дуракоустойчиво от ел.клапана.
Мисля че е пределно ясно.

Прикачен файл:
К;апан с въже.jpg
К;апан с въже.jpg (99.11 KиБ) Видяна 875 пъти

:partyman:
P.S. ВНИМАНИЕ ! Неръждаемото въже да НЕ СЕ ЗАПОЯВА за стеблото на клапана.
От многократните отваряния и затваряния на клапана въжето ще се откъсне точно до спойката.
Въжето се прекарва през халката, сгъва се на две и се кербова.

Прикачен файл:
Сапан.jpg
Сапан.jpg (28.3 KиБ) Видяна 875 пъти
kozl - майстор

Какво във винтовата помпа спира обратния поток, когато не се върти вала :?
Характерна особеност на винтовите помпи е, че понеже те работят на обемен принцип, не се нуждаят от смукателен клапан. Отсъствието на клапани или детайли с възвратно-постъпателно движение позволява да се предотвратят запушвания, образуване на въздушни тапи или износване на възлите.
:?

Аз в клипа затворен обем не виждам. Може би ми липсва въобръжение :?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Сондаж за вода с променлив дебит - питане за хора с опит" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: