• 1
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nunep - специалист
Благодаря СТЕПЕР,
изглежда като фабрично =D>
всъщност мен ме интересуваше предавката как е осъществена. При мен първата 4-та ос беше с червячна предавка и работеше добре, но имаше ниски обороти - 4-5 за минута. Напаравих нова с ремъчна предавка и сервомотор с идеята да работи като струг и позоционер. Обаче ядец .... за серво като позиционер май му трябва спирачка. Заместих пак стъпковия мотор. Отношението на предавката е 4:1 и незнам как ще работи като прецизност. Още не съм правил тестове. Друг проблем е ремъка. Използвам Т5 - 2.5 мм дължина на зъба. След като се монтира с ремъчното зъбно колело има луфт между зъбите на двете. Съжалявам, че немога да направя снимка да се види нагледно. Дали този луфт не е предпоставка за превъртане по време на работа дори и да е натегнат ремъка?
Поздрави!
STEPER - специалист
nunep написа:
Друг проблем е ремъка. Използвам Т5 - 2.5 мм дължина на зъба. След като се монтира с ремъчното зъбно колело има луфт между зъбите на двете. Съжалявам, че немога да направя снимка да се види нагледно. Дали този луфт не е предпоставка за превъртане по време на работа дори и да е натегнат ремъка?
Не вярвам да има преъртане,но не бива и да има луфт между ремка и зъбното колело.
Да не би зъбното колело да е в инчове и да не пасва с метричния ремък?
Това ми беше и на мен идеята рутера да работи и като позиционер и като струг като за супорт се използва Z оста.
За това и реших да преработя тази ос.
Поздрави
skat - специалист
хайде сега си направи труда и да разучиш какво е униполярен стъпков мотор :)
Изказах грешно мнение, не обърнах внимание, че поляритетът на захранването към пин 1 и 2 е еднакъв. Никога не е късно човек да стане за резил, но благодарение на вас пак научих нещо ново. 1115, съжалявам, че заради моя пост загуби време да отваряш мотора.
mika - специалист
nunep написа:
Използвам Т5 - 2.5 мм дължина на зъба. След като се монтира с ремъчното зъбно колело има луфт между зъбите на двете.
Доколкото знам, Т-серия не е предназначена за линейно и ротационно позициониране. За тази цел обикновено препоръчват GT2, STD, AT и други, като най-точна информация ще намерите в ръководствата на избрания от вас производител.
nunep - специалист
здравейте,
наистина не съм запознат с ремъчните истории. Взех ги комплект от един магазин във Варна. Единственото което избрах беше предавателното отношение. Ще потърся ремъци от препоръчаните типове какво се предла. Тука попаднах на интересен сайт:
https://grabcad.com/library/compact-rotary-axis-unit
видя ми се интересно решение за 4-та ос. Сайта предлага доста модели за ЦНЦ машини. След безплатна регистация може да се сваля пак безплатно :)
Поздрави!
vlassev - специалист
Здравейте, имам нужда от помощ за правилното свързване на този драйвер с контролера от каринката:
Прикачен файл:
1-e140655e3d.jpg
Системата работи с китайския контролер, който дойде с драйвера със свързване изобразено на долната картинка и отметка за enable Low signal в МАС3 за Step pin-a.
Прикачен файл:
Untitled-1.png
Пробвах какви ли не комбинации, като размяна плюсове и минуси, вариянти по енейбъл/сисейбъл на Low signal за стъпка и посока, npn транзистори за инвертиране....
Никакъв резултат за сега! :-?
MrMurdjo - майстор
Извинявай, ама и описанието ти е такова. Движат ли се въобще моторите или не се движат накъдето ти искаш?
vlassev - специалист
Значи тези варианти на свързване пробвах:
Прикачен файл:
1-e140655e3d.jpg
1-e140655e3d.jpg (28.09 KиБ) Видяна 3568 пъти
Прикачен файл:
1-e140655e3d.png
1-e140655e3d.png (25.18 KиБ) Видяна 3568 пъти
Прикачен файл:
-3.png
-3.png (25.57 KиБ) Видяна 3568 пъти
ама ся като гледам третата схема май и някакви резистори че трябва да добавя...
Мотора се включва и "затяга", при всички свързвания, а когато започна бързо да прекъсвам и подавам сигнал за стъпка (като oткачам и закачам жичката) мотора прави някакви неопределени стъпки за известно време и светва червената лампичка на драйвера за претоварване.
Като цяло системата работи с принтерски моторчета, но искам да заменя едното с мощен мотор и взимам от схемата само сигнала за DIR и STEP.
skat - специалист
vlassev написа:
Значи тези варианти на свързване пробвах:
Да не объркам пак някого, но тъй като тази схема за галванично разделяне ми е позната, според мен е ненужна.
Нека и другитe си кажат мнението, но на Fig.2 от дадения линк входовете на драйвера са си разделени и могат да се вържат направо към пиновете на паралелния порт, като на Enable се осигурят +5V

Прикачен файл

driver.JPG
driver.JPG (22.93 KиБ) Видяна 3556 пъти
nunep - специалист
vlassev,
на черната схема на сигнал ENABLE само на (+) входа има 5 волта а (-) е изключен изцяло. На последните 3 схеми едновременно е подаден и (+) и (-), дори резистор за ограничаване на тока няма.
  • 1
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: