shulio написа:Карталов имаш ли представа с мойте мотори (0.64Nm 1.2А 12V 200 стъпки за оборот) дали ще мога да постигна нещо от сорта на 40-50 см линейно придвижване в минута.При шпилка 5мм стъпка ми трябват 100 оборота в минута което ще рече 2000 стъпки.Дали няма да прескача.По спецификации мотора може да му подам доста повече напрежение.Това ще помогне ли да не изпуска стъпките или трябва да си играя с контролера?С удоволствие бих ти помогнал в CNC нещата, но работата с стъпкови мотори е единственото нещо за което не мога да се наема да ти дам съвет. Аз никога не съм ползвал стъпкови, понеже съм им върл противник! Просто не мога да си обясня как може да се направи една нормална машина без обратна връзка. Серво моторите си имат обратна връзка и там е практически невъзможно нещо да се обърка.
Не казвам че ги мразя стъпковите, просто не съм им фен.
Помня че преди време имах едни дето се бъзиках с тях, бяха 5V моторчета и ми се сториха доста слаби.
Имай предвид че на мотора като пише 12V, няма пробем ( а и е желателно) да ги захраниш с 50-60V.
Така, значи има значение и с какъв драйвер (платка за управление) ще ги управляваш тея стъпкови мотори. Желателно е да ползваш специализирани интергрални схеми, които следят тока на консумация на мотора и предприемат адекватни мерки за намаляване на възможността да се изпусне стъпка.
Ако мотора е достатъчно добър, няма проблем с винт 5мм да достигнеш и 5 метра/мин. Всичко е въпрос на избот на контролери, мотори и механика.
Аз ползвам 1Nm серва, които се правляват с 4000 imp/оборот и без проблем постигам над 10 m/min, но тук говорим вече за различни технологии, които не могат да се сравняват една с друга.
Значи още нещо, софтуера който ти управлява моторите си има няколко параметъра за настройка: освен стъпки на милиметър и максимална скорост, имаш и един параметър УСКОРЕНИЕ.
Той е много важно да се настрой правилно за да работи системата.
Пробвай с стойности от 50, 100 мм/мин, и ако работи стабилно увеличавай докато усетиш че нещата тръгват на зле.