• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 547
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
skartalov - специалист
shulio написа:
Карталов имаш ли представа с мойте мотори (0.64Nm 1.2А 12V 200 стъпки за оборот) дали ще мога да постигна нещо от сорта на 40-50 см линейно придвижване в минута.При шпилка 5мм стъпка ми трябват 100 оборота в минута което ще рече 2000 стъпки.Дали няма да прескача.По спецификации мотора може да му подам доста повече напрежение.Това ще помогне ли да не изпуска стъпките или трябва да си играя с контролера?
С удоволствие бих ти помогнал в CNC нещата, но работата с стъпкови мотори е единственото нещо за което не мога да се наема да ти дам съвет. Аз никога не съм ползвал стъпкови, понеже съм им върл противник! Просто не мога да си обясня как може да се направи една нормална машина без обратна връзка. Серво моторите си имат обратна връзка и там е практически невъзможно нещо да се обърка.
Не казвам че ги мразя стъпковите, просто не съм им фен.
Помня че преди време имах едни дето се бъзиках с тях, бяха 5V моторчета и ми се сториха доста слаби.

Имай предвид че на мотора като пише 12V, няма пробем ( а и е желателно) да ги захраниш с 50-60V.
Така, значи има значение и с какъв драйвер (платка за управление) ще ги управляваш тея стъпкови мотори. Желателно е да ползваш специализирани интергрални схеми, които следят тока на консумация на мотора и предприемат адекватни мерки за намаляване на възможността да се изпусне стъпка.
Ако мотора е достатъчно добър, няма проблем с винт 5мм да достигнеш и 5 метра/мин. Всичко е въпрос на избот на контролери, мотори и механика.

Аз ползвам 1Nm серва, които се правляват с 4000 imp/оборот и без проблем постигам над 10 m/min, но тук говорим вече за различни технологии, които не могат да се сравняват една с друга.

Значи още нещо, софтуера който ти управлява моторите си има няколко параметъра за настройка: освен стъпки на милиметър и максимална скорост, имаш и един параметър УСКОРЕНИЕ.
Той е много важно да се настрой правилно за да работи системата.
Пробвай с стойности от 50, 100 мм/мин, и ако работи стабилно увеличавай докато усетиш че нещата тръгват на зле.
shulio - специалист
Едно твое мнение от друг форум се натъкнах на това:

http://www.vectric.com/

По-добра програма за тази цел не съм намирал.
velsi - Почетен майстор
Я кажете как трябва да измеря кабелите, излизащи от мотора, за да разбера кой къде да свържа. От мотора излизат две двойки по 5 кабела.
shulio - специалист
http://www.stepperworld.com/Tutorials/bidentify.gif

Твойте би трябвало да са тези от ляво.Обаче при теб са 2 такива.Тоест 2 пъти по 5 кабела.Значи на всеки имаш по 2 намотки и един който излиза от средата им.Мери съпротивленията на намотките.Така ще намериш средния кабел който излиза от средата на намотките.При него трябва съпротивлението с който и да е друг кабел да наполовината от между другите.То друго ти не трябва.Връзваш мотора след това на контролера.И ако не върти както трябва ще обърнеш другите кабели докато подредиш намотките и контролера както трябва.
skartalov - специалист
shulio написа:
Едно твое мнение от друг форум се натъкнах на това:

http://www.vectric.com/

По-добра програма за тази цел не съм намирал.
Да, няма по - готина програма от тва, и по -специално ASPIRE, VCARVE PRO и Cut3D.

Лошото е че в нета не се намират CRACK-нати та да може човек поне да пробва дали си струват.
shulio - специалист
Е и аз така се ровя сега.Тъпо е поне да бяха направили да имаш 1 опит да направиш твой проект за да видиш ставал и програмата.

Има ли нещо не толкова добро,но поне на подобно ниво?

Между другото упътиха ме към тази фирма

http://www.vikiwat.com/help.php?section ... ode=update

имало серво двигатели там.Цените почвали от 50лв бройката.Но ми казаха,че трябва да иде да се пита на място.По телефона не казвали.

Карталов ако ти се занимава да провериш ще черпя като ида до Пловдив да ги взема :)
velsi - Почетен майстор
Да докладвам докъде стигнах. Ами... до никъде. Явно съм най-големия карък на света. :wallbash: Купих си контролер и драйвер от дряновската фирма http://www.sirius-pcb.com/ и като се прибрах очаквах да свържа всичко и то да заработи. Да, ама не. Оказа се, че информацията, наречена "техническа документация" е много оскъдна. Какво ли не пробвах, но така и не успях да завъртя мотора дори с една стъпка. Даже не съм сигурен дали не съм изгорил нещо. За софтуер пробвах с Кcam. Нуждая се от помощ, защото съвсем закъсах. Най-много разчитам на ELEMENTAL. След малко ще дам схеми и снимки.
velsi - Почетен майстор
ето

Прикачен файл

cnc13_108.jpg
cnc13_108.jpg (64.01 KиБ) Видяна 6755 пъти

Прикачен файл

cnc_012_189.jpg
cnc_012_189.jpg (55.52 KиБ) Видяна 6755 пъти

Прикачен файл

cnc_011_171.jpg
cnc_011_171.jpg (57.21 KиБ) Видяна 6755 пъти

Прикачен файл

cnc_010_454.jpg
cnc_010_454.jpg (42.62 KиБ) Видяна 6755 пъти

Прикачен файл

cnc_009_180.jpg
cnc_009_180.jpg (96.86 KиБ) Видяна 6755 пъти
Последна промяна от velsi на пет сеп 10, 2010 9:29 pm, променено общо 1 път.
velsi - Почетен майстор
и още

Прикачен файл

cnc_006.jpg
cnc_006.jpg (63.69 KиБ) Видяна 6714 пъти

Прикачен файл

cnc_008_383.jpg
cnc_008_383.jpg (208.46 KиБ) Видяна 6754 пъти

Прикачен файл

cnc_007_474.jpg
cnc_007_474.jpg (186.18 KиБ) Видяна 6754 пъти

Прикачен файл

cnc_005_142.jpg
cnc_005_142.jpg (200.44 KиБ) Видяна 6754 пъти

Прикачен файл

cnc_004_152.jpg
cnc_004_152.jpg (179.89 KиБ) Видяна 6754 пъти
Последна промяна от velsi на съб сеп 18, 2010 10:16 pm, променено общо 2 пъти.
velsi - Почетен майстор
..

Прикачен файл

cnc_001_955.jpg
cnc_001_955.jpg (121.17 KиБ) Видяна 6753 пъти
Последна промяна от velsi на пет сеп 10, 2010 9:32 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 547

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: