Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
vailoelle - специалист
Намерих на тавана 2-3 стари топки и искам да си спомня старото време :razz: Има разшити 1-2 квадрата/петоъгълника/ как да ги зашия.Гледам от старите шевове как си били , но не "вдявам" как става :lol:
Илиян Илиев™ - майстор
Опитай да разхлабиш някой от здравите шевове за да видиш как минава конеца.

Като малък си кърпех сам топките. Правех шева хлабав и след това го затягах. Не си спомням как точно връзвах след затягането. Иначе не знам как се прави оригинално.

Е, не ставаха със същото качество шевовете, но като за 12-13 годишен пишлигар се справях добре. :cool:
pavkatay - майстор
това е една от 'абсолютните теми направи сам' :) . аз не съм го правил, но работата става с ДВЕ игли- кръстосан шев. понеже навремето беше актуална тема в междублоковите пространства със сигурност ще се включи някой, който го е правил :thumbs:
vailoelle - специалист
Илиян Илиев™ написа:
Опитай да разхлабиш някой от здравите шевове за да видиш как минава конеца.

Като малък си кърпех сам топките. Правех шева хлабав и след това го затягах. Не си спомням как точно връзвах след затягането. Иначе не знам как се прави оригинално.

Е, не ставаха със същото качество шевовете, но като за 12-13 годишен пишлигар се справях добре. :cool:
Да аз махнах 1 квадратче/тя вече беше шита/ , но пак не успях да разбера как става :? .А точно аз съм я шил едно време пак там към 12-13 годишен.

Изображение Както е показано на снимката.Мушиш иглата от едната страна и излиза пак от същата страна в съседната дупка после минаваш на другата страна и правиш същото.Нещо подобно ми се върти в главата.Какво ще кажете вие :roll:

п.с.:сега видях поста на pavkatay и при мен някои е пробвал този кръстосан шев.Има доста и все "добри" шевове от тези които махнах.
ArturDent - Почти Безобиден
И конеца(канапа) се прекарва през восък/парафин, че иначе през тази кожа трудно се изтегля.
ivanovrg - специалист
аз съм го правил много пъти(преди много години)

както е показано на картинката точно,като винаги конеца трабва да тръгва към отсрещтната страна от горната страна на кожата

и като стегнеш,шевът се обръща на вътре
vailoelle - специалист
ivanovrg написа:
аз съм го правил много пъти(преди много години)

както е показано на картинката точно,като винаги конеца трябва да тръгва към отсрещната страна от горната страна на кожата

и като стегнеш,шевът се обръща на вътре
Благодаря за отговорите.
Значи така на снимката примера.Влиза иглата през червената дупка излиза през черната и се отива на другата страна.Там влиза през синята дупка и излиза през зелената.Това е начина които и аз си спомням малко :lol:
Това е единия начин нали ?
На един от квадратите обаче видях два конеца в една дупка.По целия шев.Този номер как става?

Прикачен файл

image004.jpg
image004.jpg (35.15 KиБ) Видяна 8800 пъти
Георгиев - специалист
По начина който си описал нищо няма да получиш, събираш черната и синята точка една върху друга. Най-удачно за поправката на топката, според мен, е, ако ще застъпваш парчетата шиеш смело на зигзаг, в едата посока, после връщаш в същите дупки. Ако не можеш да застъпиш парчетата може да ги зашиеш срещайки ги челно, Как да ти обясня... ако едното парче е към теб, а другото срещу теб, бодеш от долната страна на отсрещното парче (иглата минава в процепа между двете парчета), , връщаш и бодеш от горната страна на отсамното парче, изкарваш иглата през процеа така, че да мине от ляво на конеца (ако шиеш от ляво на дясно), и бодеш пак отдолу на отсрещното парче. Така се получава кръстосване на конеца в процепа и парчетата се зашиват здраво едно към друго без да се застъпват.
ivanovrg - специалист
над зелената имасх още една дупка -от там излиза конеца

за втория конец е същото но върви с една дупка назад
под червената имаш още една през която влиза и излиза от червената

Тема "Как се шие футболна топка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: