• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mastera86 - напреднал
Здравейте колеги,

преди време си купих електрожен на варненската фирма "Елжен" много добра машинка на за съжаление може да кара само електроди вежен. Та мисълта ми е дали мога да му сложа един изправител и да мога да заварявам и с други електроди Nord примерно. Някои ако може да ми даде схема ще сам му много благодарен.
pansim - майстор
Така.... НОРД значи.
Ще се опитам да обясня - трябват ти 4 бр диоди на 200А. Свързваш ги по схема Грец, ако не знаеш как питай Гугъл.
После СЛЕД диодите задължително се поставя дросел който намалява пулсациите на изправеното напрежение. БЕЗ ДРОСЕЛ НЯМА ДА СТАНЕ РАБОТАТА. За да направиш дросела, погледени някой готов пернишки правотоков електрожен, и си ти. Но ще стане като обем и тегло почти колкото още един електрожен. Дали си струва - мен ако питаш не. По-добре един инвертор, ако с това си изкарваш хляба.

ПП Измери колко ти е напрежението без товар, и знай, че след диодите ще бъде по-малко с около 4-5волта, което може и да се окаже недостатъчно за работа с базични електроди (НОРД)
sparow - специалист
Аз пък търся схема на променливотоков.Имам дц апарат,но искам да може да заваря на виг и алуминии.В момента е само на дц,всичко без алуминии.. :cry:
Иначе относно поста на колегата 4диода и дросел както те посъветваха.Но няма да е леко,само дросела ти е около 6-7кила. и още 10тина по диоиди и тяхното охлаждане ии...
Ако не ти стига напрежението на празен ход,може да взмотаеш още някой и друга навивка,така ще го вдигнеш,има разни формули и т-н за точни сметки.Но по добре помисли за инвертор има перфектни китайски машини,защото тукашните инвертори са само маркови и цените са страшни,а по характеристики са пълна скръб спрямо китайски . 200амп. електрожен/аргон ,всичко шлангове,кабели и т.н е точно 700лв. от Германия.смятай си как излиза равносметката.Едно ново кракра на мзт е към 400лв. :lol:
skrijo - специалист
sparow написа:
200амп. електрожен/аргон ,всичко шлангове,кабели и т.н е точно 700лв. от Германия.смятай си как излиза равносметката.Едно ново кракра на мзт е към 400лв. :lol:
Да но мзт е много по-здрав ,корав от тоя китаец който ще го използваш 1 година и ще замине :wink: .
pansim - майстор
sparow написа:
има перфектни китайски машини,защото тукашните инвертори са само маркови и цените са страшни,а по характеристики са пълна скръб спрямо китайски . 200амп. електрожен/аргон ,всичко шлангове,кабели и т.н е точно 700лв. от Германия.смятай си как излиза равносметката.Едно ново кракра на мзт е към 400лв. :lol:
Заблудата е велико нещо!!! Има добри китайски машини, но не и на тази цена! Да не говорим колко са верни надписите на ефтините китайчета,
пише 200А, но не може да запали НОРД 3.25. Виждали ли сме, ремонтирали сме, пробвали сме. Въпрос колега - защо се купуват инвертори за по 1500-4000лв? Или те са за балъци... :lol: :lol: :lol:
sparow - специалист
Купуват ги разни фирми ,които могат да ги избият и балъци които не са навътре в нещата.
Явно ти си в заблуда,защото един колега е купил за него и пласирал,поне 10тина машини,всичките китайски и отзивите са много добри-телоподаващо,аргонов апарат,3в1 ,плазмен резак и т.н.Отделно китайска машина върви ВИНАГИ пълен комплект шлангове и кабели.А маркова примерно фрониус,двата му кабела х3метра за 200лв. :lol: и не на последно място,ктиайската машина има 10пъти по добри характеристики от маркова такава. :!:
pansim - майстор
sparow написа:
Купуват ги разни фирми ,които могат да ги избият и балъци които не са навътре в нещата.
Явно ти си в заблуда,защото един колега е купил за него и пласирал,поне 10тина машини,всичките китайски и отзивите са много добри-телоподаващо,аргонов апарат,3в1 ,плазмен резак и т.н.Отделно китайска машина върви ВИНАГИ пълен комплект шлангове и кабели.А маркова примерно фрониус,двата му кабела х3метра за 200лв. :lol: и не на последно място,ктиайската машина има 10пъти по добри характеристики от маркова такава. :!:
Сега, това с по-добрите характеристики, ще го подмина с лека усмивка.
Явно нямаш богат опит с маркова техника. Да уточня - аз не съм търговец, сам даже правя инвертори, но ако си дадеш труда да отвориш
един инвертор Селко 1700 като пример ще видиш огромната разлика в конструкция и изпълнение. После вземи и запали няколко електрода с него, ама не Вежен (рутилови), и ще ти стане ясно за какво пиша.
Освен това имам наблюдения и за тоновете!!! електроди които са изгорени с такива инвертори без ремонт. Да не говорим за условията в които се експлоотират, един от инверторите приличаше все едно са играли футбол с него :? ама работи. Да не говорим за изпълнение IP 23 което при ефтините китайци просто го няма...спирам дотук.
Явно всички са балъци и правят отговорни заварки, с калпави маркови инвертори. Виж и цените на Вики - ефтини за домашна употреба, а къде са професионалните трифазни инвертори? Каква е цената и защо? Помисли си пак преди да отговориш.
sparow - специалист
Този модел селко нямам никъкви наблюдения.Но имам голями над фрониус и кемпи,дори аз имам фрониус.Погледни сега ,един китаец,ПВ-то му почва поне от 60%,а на фрониуса е 30% на 150амп. примерно.После цената на китайчето е 700лв. а на фрониуса над 1300лв. нататък-китаеца е ПЪЛЕН комлплект бренери и кабели.Фрониуса му ги купуваш по отделно.После характеристики.Китаеца е 200амп. тиг/редз.с доста функции на аргона.Фрониуса е само електрожен,аргона му няма нито клапан,нито външна букса за реостат. и т.н.Ето ти го и сравнението.Вярно е че марковата техника е за друга работа,голями работилници и цехове,не съм видял да работят с китайски машини.Но пък за полупрофесионални ,че и професионална употреба,защо не?
Ето това е моя апарат-
http://www.proshop.bg/rw/items/2221102- ... -1500.html
А това е китаеца.
http://cgi.ebay.de/STAHLWERK-WIG-TIG-MM ... 0701176515

ПРосто за мене няма място за сравнение,едното е 2 пъти по ефтино, и 2пъти по добро :lol: Само че аз когато купувах моя апарат не се знаеше нищо за инверторната технология и много сбърках,за което страшно съжалявам .За 1500 и малко отгоре,щях да си купя перфектната машина 3/1 ас/дс -аргон,резак,електрожен.Къкво повече от това би ти трябвало,и то пълен комплект горелки.
pansim - майстор
1. Това, че ти се чувстващ прецакан, няма нищо общо с качествата на техниката
2. Това е най-малкия модел на Фрониус, и съответно най-слабия, макар, че работи добре, си е скъп, вярно е.
3. С ефтин инвертор, с подобни характеристики няма да може да свършиш и половината от работата, която би свършил с Фрониус-а!!!
Бях ти писал по-горе пробвай и пак ще говорим. Едно е на хартия, друго е на практика - повярвай ми. Характеристиките са МНОГО различн, и се забелязват даже от неопитен заварчик.
4. Профи-инверторите са друга категория и друг ценови клас, дадох ти пример с "Вики-б"
5. В една съседна тема за инверторен електрожен, един колега се оплака, че не може да работи с базични електроди - залепва прекъсва и др. ЗАЩО? Пак в тази тема съм качил видео на работа с два вида базични електроди на правен от мен инвертор, и на Селко 1700. Виж как работи Селкото, и иди в някой магазин за ефтини китайци, помоли ги да ти дадат да пробваш, и ела да споделиш впечатления.
sparow - специалист
Чакай сега.Първо тука аз поне не съм срещал тези китайчета от е-бай да се продават шир. :) После с моя фрониус работя и за хоби и за пари и съм горе долу наясно с нещата.Не съм някъкъв аматиор.
Но най важното е ,че всеки си има мнение,аз не карам никого да го следва и т.н.
Но казвам как стои въпроса с комплектовката и т.н.Ако си един тепърва търсещ работа заварчик,но на частно-кое би избрал,китайската машина ,която е пълен комплект-включваш в тока и заваряваш,или марковата,която всяко нещо е едни пари.На фрониуса горелката за аргона е 336лв.Ако си средно голям цех,естествено би избрал марковото пред китайското,най-вече заради името.Говорил съм с шефа на едно като мини компания,за газови съоръжения,и ми е казвал- не искам да говорят зад гърба ми с къкви машини работя :shock: При него се експлоатира единствено фрониус и кемпи.И разликата пак по негови думи от старите инвертори на кемпи и новите е от земята до небето.И това че маркова машина не дефектира,ама изобщо нее вярно.При него се търкалят 2фрониуса и 3кемпита с изгоряла електроника.
  • 1
  • 2

Тема "Изправителна схема за електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: