• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
pavels - напреднал
Здравейте,

Прочетох няколко теми тук, но не ми стана ясно - може ли да се лепи дюшеме директно върху замазката и всъщност по-важното читаво ли ще стане?

В моя случай иде реч за следното: нов апартамент с равна замазка на пода (не е много ясна снимка, но ориентировъчно http://bit.ly/1HclUJx). Искам да сложа в целия апартамент дюшеме ~40-45 кв общо (без коридора и банята). За да бъде нивото еднакво навсякъде трябва да се вместя в ~28 мм (толкова е височината на входната желязна масивна врата). Намерил съм смърчово дюшеме 26мм (4м дълги дъски/7 или 9 см бяха широки). Води се някакво руско опаковано в найлон и влажност 10%. Цената му в Ракитово е ~16 лв/кв. Виках фирма да провери влажността и е ок изсъхнало. Имам 3 варианта:

1. Директно лепене на дюшемето - плюсовете са, че се вмествам в 28-те мм и навсякъде ще е равно, какви са минусите?
2. OSB плоскости и лепене отгоре на дюшемето - от това дето гледах май най-тънките са 9мм с дюшеме 26мм става едно поне 37мм, което е с 1 см повече от нивото.. но да речем, че не е толкова голяма разликата и ще го преживеем, че ще е по-нисък коридора малко.
3. Ламинат classen 10мм с цена ~30лв с поставянето.. не ми се иска този вариант, но в краен случай.

Та какво мислите за първите 2 варианта и също така при 10% влажност на дюшемето ще се събере ли след време ? Като цена мисля, че общо на квадрат (с поставяне, циклене и лакиране) ще се вместя до 35 лв и за двата варианта.

Моля само без мнения от рода "по тошово време беше мин 4см и всичко друго е глупост"..

Със здраве,
Павел
EDI - майстор
Не бих лепил чамово дюшеме, ако ще и с автомат на врата.Тези 10 % след време ще станат толкова, колкото е нормалната влажност в помещението и има вероятност да се раздуят и изметнат паркетините.Има вариант да се остави да стои в помещението поне няколко месеца, дето се вика дървесината да се вгради в климата, но пак няма гаранция, че на тази дължина няма да имаш проблеми.За лепене стават паркетини от дъб нагоре и то на по-малки от 4 метра дължини.Според мен си направи пода по класическия начин - с коване или завинтване, не се съобразявай само с вратата.
maleeeestrax - специалист
Взимаш един як къртач и правиш канали дълбоки 5 см.и широки 7-8 см през 60 см. и през цялото време се молиш да няма тръба за парно .След това в каналите полагаш летва 4/5см. и скарата за дюшемето ти е готова.Трудоемко ще е но ще постигнеш желания ефект.
Аз също ще ти дам съвет да не го лепиш но все пак потърси в нета обаче никога не съм чувал дюшеме да се лепи. :rock:
И още нещо---дървесината поема и изпуска влага и винаги има колебания в размера независимо колко е сухо.През пролетта като се спре парното е по-влажно а през зимата на пуснато парно влажността намаляво до 6% :rock:
pavels - напреднал
Вкопаването не е възможно - има тръби за парно и газ, а и много време ще отнеме.
За съжаление като гледам нещата отиват към ламината :(.

Викнах фирма да ми даде цени за различните варианти (~45кв.м. общо):
- със скара и лепене на дюшемето: чамови греди(8x6), osb плоскости 11мм, каменна вата 5см, лепило, циклене и лакиране 3 пъти, работа, материали + дюшеме (16лв/кв.м.) = 90 лв кв.м.
- без скара и лепене на дюшемето: osb плоскости 15мм, циклене, лакиране 3 пъти, работа, материали + дюшеме (16лв/кв.м.) = 70 лв кв.м.
- ламинат - 10мм classen 4V фаска, 5мм фибран, первази, лайсни, работа и тн = 35лв/кв.м.

Те така става.. мечтаеш си, мечтаеш и те фрасне реалността в главата :(.

Мерси за отговорите :)
KingLin - майстор
Човек не трябва да бяга от мечтите си! Ако не те спира цената - тая врата толкова ли е непреправима?
Естествен дъбов паркет с циклене и лепене ще ти се върже на 55лв./м2 и ще издържи поне още 3 цикления през 5 години а ламината ще ти изкара 3 години .Помисли добре преди да направиш компромис.Разликата при твойта квадратура е 900лв. :rock:
Chefo77 - майстор
Я дай разбор на тези 55 лева, че за тази цена най-много да викне, да писне и да псува този, който му го е препоръчал и изпълнил...
Та:
Паркет ...
Лепило ...
Фугираща смес ...
Лак ...
Редене с лепене ...
Циклене ...
Фугиране ...
Лакиране (3 ръце с матиране) ...
?

Изобщо не коментирам употреба на грунд ...

Иначе по темата: Дюшеме с такива размери не се лепи. Ти няма и да можеш, виждал ли си 4 метра права дъска соло? Как ще събереш фугите?
А този, който пък реши да го лепи директно и да го направи без прекъсване в целия апартамент, бих поискал да го наградят с награда "Идиот на столетието".
Не мога да разбера манията на хората да си слагат паркет/ламинат в коридора и после да се молят да няма проблеми.
Я си сложи един грес с визия на дърво в коридора, а в стаите - каквото ти душа сака.
На вкус приятели няма но като видя гранитогрес имитация на дърво т.е. с един изкуствен материал да се имитира друг направо ми се досир....... :rock: В апартамента бях със теракот и наредих отгоре ламинат.
Chefo77 - майстор
Не става дума само за добра визия, а за леснота на поддръжката и в случая - несъобразяване с металната врата. А пък всяко решение съдържа в себе си компромиси - дали откъм визия, дали откъм усещане, дали откъм цена, дали откъм риск, дали откъм ограничения в употребата...
Виждал съм плочка (мога да гадая за вида И), на която аз се чудих дали не е дърво. Правят хората :)
  • 1
  • 2

Тема "Смърч дюшеме - лепене" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: