• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
lov - майстор
Пускам темата за обсъждане и идеи за самостоятелно модифициране на осветителни тела. Мисля че темата в най скоро време ще стане много актуална. Това с готовите лед лампи никак не ми се нрави като вариант не само от към цената, а и по начина по който се разполагат диодите. Част от тях не се използват ефективно каквито и рефлектори да сложа от зад. Виждал съм разни плоски модули но с малка мощност а и убийствена цена.
Ето аз на пример имам в къщи два такива еднакви плафона. Единия е с две крушки а другия с 4 като неговото управление е с доен ключ. Тези тела за начало пък после останалите ще ги мислим.
Направих едната стая изцяло със светодиодно. Видях че става реших да преоборудвам цялата къща. Причините може би всеки се досеща но освен скъпия ток ми писна от калпави крушки и фасунги. Разгледах набързо какво се предлага към момента на пазара и лесно можех да почна но повече глави мисля по добре. А имат и повече информация за елементна база на пазара. Аз може да съм пропусна да видя нещо.
Прикачен файл:
P2180130.JPG
Прикачен файл:
P2180132.JPG
Прикачен файл:
P2180134.JPG
Размерите се виждат от кадрото вътрешен диаметър 32см. Дълбочина 3см. на металната част. И стъклото има пак около 3см. но да се има в предвид че това е в средата.
Едното условие е че вече няма къде да сложа захранването освен в самото тяло. Светлинния добив може да е в повече но не по малко от сегашното положение. На четворката управлението да остане пак на двоен ключ. Димери и подобни гъдели няма да се слагат.

Варианти които ми се въртят в главата на първо време.

1- Да изрежа един алуминиев диск с размерите на металната част и на него да бодна няколко мощни диода. Така хем ще ми е част от носещата конструкция хем за ще се ползва от диодите и за радиатор. За варианта с двете лампи мисля че ще е достатъчен. А за четворката от зад или от пред може да се добави допълнително някакво оребрено радиаторче към всеки диод. А захранването съответно да остане от горе над диска. По точно закрепено към основата.
И така очаквам критики към варианта и предложения за градивни елементи. Цените също са от значение но по важен е крайния резултат.

2- Вместо да използвам мощни диоди да ползвам лента. В общи линии в другата ми тема се почна едно препиране дали да са от типа 3528 или 5050 и по колко диода на метър да са. Нека най на края да се стигне до консенсус, ако се стигне до този вариант да знам какво да избера.
По конструкцията на закрепването на лентата идеята е да направя спирала от стоманена лента и да я разтегна леко така че да стане като конус и върху нея да залепя лентата. При 6-7 витки и стъпка 1см идва тъкмо около 5 метра някъде. Не съм я смятал точно но това е най малкия проблем. При плафона с четирите лампи съответно двете ленти залепени успоредно. Захранването пак закачено към корпуса от горе. Двойно захранване при варианта с двете ленти.
3- Всъщност това е разновидност на втория вариант но попаднах и на такава лента.
http://www.optonicaled.com/Produkti/LED ... em_id.759/
Отпада захранването в случая което не е малко главоболие все пак и за това искам да го обсъдим отделно.
Последна промяна от lov на пон фев 18, 2013 2:21 pm, променено общо 1 път.
anidb1973 - напреднал
Здравей аз съм от хората които четът малко но обичат да експериментират затова след като видях лед лентите започнаха и опитите. За да нагрява по малко подавай захранване на всеки 2 метра от лентата проблема със захранването го реших като го монтирах над расклонителната нутия . и една идея защо не поставиш лентата по ъгъла на тавана или да я залепиш на някакви профилчета например от тези захлупващите за ламинат .Всичко това съм го приложил и съм доволен от ефекта.А за тестваш предварително просто закрепи лентата на избраното място с хартиено тиксо включия и ще видиш ефекта без да рискувашнищо.
lov - майстор
Колега идеята е да модифицираме съществуващите вече осветителни тела. Те така или иначе са подбирани заради интериора и вече са си там. За да не се повтарят същите предложения ето предишната ми тема където въпроса е приключен viewtopic.php?f=11&t=41445.

Не на празно в началото съм поставил условия на задачата.
А и всеки който има нещо подобно за модване да показва тялото и да го мислим заедно.
fox_vt - майстор
Имам подобна идея но и на мен ми е под въпрос какво да използвам дали лента 5050/60 или тези http://www.ebay.co.uk/itm/3W-Warm-White ... 4608f4a746
Дали предвид цената отговарят на характеристиките?Тва лято задължително почвам със експериментите и ще допълваме тая тема лека полека.
lov - майстор
Най вече затова пуснах темата. Нароиха се без брой много видове диодчета. Човек не може да следи всичко. Аз например тези ги бях пропуснал. Гледам даже че има в същия корпус и по мощни и на по висока захранване. Всячески ми се иска да избегна трансформатори. Е без драйвер няма да се размина но едно директно захранване мисля че е в пъти по добре.
А относно параметрите все някой трябва да се прежали пък и може да се по презастраховаме и после лесно може да се резнат по ток. Тъкмо ще работят в по облекчен режим.
Друго което ме тормози е дали да не ползвам и с различна температура. Някакси едните много ми жълтеят а пък като мина по нагоре това бялото ме дразни. И комбинацията като че ли ми изглежда по добре.
fox_vt - майстор
Имам оригинална луна със 10 ватов cob лед обаче е студена светлина добре свети,вариант е в един такъв плафон да се монтират половината топли половината студени белким се пречупи светлината.За сега тая технология с разлетия диод така да се каже е май най-добрата.Има и по мощни но съм се спрял на тези 3 ватовите за да няма проблеми със охлаждането ако просто се налепят върху алуминиев диск.Пък и съм замислил да пробвам да изкормя халогенна луничка 50 мм и да и присадя такъв че имам в спалнята 8 броя такива и така или иначе ще пробвам дали си струват.Ако ли не ще отидат за плафон в коридора с датчик за движение.
lov - майстор
На тези същите плафони бях направил такава комбинация с енергоспестяващи. В началото във всеки бяха еднакви и после ги омешах и се получи. Относно греенето на диодчета ще го измислим. Радиатори на пазара бол. Но поне за този с двете лампи мисля че тенекето ще свърши работа. Малко ми трябваше да се откажа от лентите и сега си избирам диодчета. По точно да видя от къде ще ги изровя на по тънка лайсна. Че като ги изпържа да не ме е яд много.
edemy2001 - специалист
И аз се интересувам от темата, всъщност и направих тема с подобно съдържание: viewtopic.php?f=18&t=41414
lov, имам подобно осветително тяло, като твоето и мисля да му сложа 3 бр. 10 ватови светодиоди. Два с топло и един със студено бяла светлина, но ми се струва, че ламарината само няма да е достатъчна за охлаждането. Мисля следващата седмица да правя експеримент - да взема парче ламарина със същата площ, да сложа трита светодиода, да ги включа да посветят известно време и да меря температурата в непосредствена близост до някой от диодите. Ако не се загряват повече от 40 - 45 градуса работата ще стане и тогава ще ги монтирам в оригиналното тяло.
horgasz - специалист
Относно загряването - могат да се пробият дупки по периферията на тенекията, за да се осигури някаква вентилация на диодите вътре. Само като идея го давам, не съм пробвал.
lov - майстор
Темата ти я следя с интерес но там започна само със сборка на компоненти. Идеята е да напасваме нещата към точно определено осветително тяло. Но така че да се получи и равномерно осветяване. На три диода по 10W тоя диск ако е от достатъчно дебела ламарина ще е напълно достатъчен да ги охлажда. А и винаги може да се увеличи площта с добавянето на някакъв радиатор от задната страна със съответното захващане и термопаста. Мисълта ми тенекето да е като носеща конструкция и рефлектор. А относно предложението на колегата само с дупки няма да се подобри кой знае колко. Но пък аз имам едни клещички които ми припаднаха. Не знам за какво са ги ползвали но до 3мм алуминиева ламарина я насича като изцепва едни ивички от нея. От доста години ги ползвам точно за тази цел да си дялкам малки радиаторчета. Цялата мога да я нащипа по края с тях.
Имах инфрачервен термометър ама нещо издумка та ще се наложи да меря температурата с термо двойка. Мислех даже да си купя един нов но се оказа че картата ми е изтекла. Днеска си взех новата та май по добре стана иначе оная вечер да бях поръчал диодите. Ама довечера като ми остане време ще поровя още малко тъкмо да видя и някой драйвер. Нещо няма мераклии да се включат та ще трябва да се рови по здраво.
  • 1
  • 2

Тема "LED проект. Помощ от знаещи и можещи." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: