Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
monster18 - специалист
Колеги дайте идеи как да си направя самоделна машинка за полиране имам мотор 0,55 kw 1500 оборота .Искам да полирам алумин и не само де но основно това :) какво ще ми е нужно освен мотора .Благодаря предварително .
шоп - майстор
Преди доста време в механото полирахме като между два стоманени диска на шмиргела изрязвахме 10-15 диска от филц, кече и с полир паста резултата бе перфектен.
gogo7777 - майстор
Какви детайли ще полираш? Полир-четките оказват огромно периферно съпротивление върху детайла. Да не се окаже, че мотора е слаб. Въпреки това за малки и средни детайли може би ще стане. Ще ти трябва ос, лагери и ремъчна шайба. Оборотите за качествено полиране трябва да са около 3000 или повече.
Ако правиш голям полир, внимавай, че тази машина е най-опасна от която и да е друга......къса ръце, реже и троши кости. Заставаш от страни на четката и без никакви стърчащи и висящи неща по облеклото (особено по ръкавите). Зоната и ъгъла на подаване към четката са много ограничени и трябва да се внимава много. Детайла не се държи здраво в ръцете, за да може ако четката го повлече да го дръпне без да ти среже ръката. Миналата година изтървах един месингов детайл и четката така го изстреля към тавана, че направи дупка в него, на която би завидяло и някое Хилти :-D . Слава Богу отървах се невредим.
Малко встрани от темата, ама сметнах за нужно да споделя възможните опасности, които крие полира.
monster18 - специалист
Едни неща от алумин и реших да си направя такава машинка :) ами мотора ми е горе описания друг нямам .И мисля директно на оста една резба и така,правя на мотора една поставка и готово .А за алумин какво трябва да купя имало някъкви шайби не искам да е четка ! аз паста има от къде да взема ?Или първо с четка трябва и после със шайбата .
gogo7777 - майстор
Четка или шайба, все едно (не знам кое е правилният термин). Аз си ги правя сам от памучен плат "американ". Пробвай ако са малки детайлите. Ниските обороти ще шлайфат и полират едновременно детайла, защото се получава ефекта "меко на меко". Според оборотите на мотора се определя и твърдостта на четката. Мотора поне трифазен ли е? 550 вата си е слабо за целта, освен ако не се занимаваш с бижутерия.....
ZEDYCUS - майстор
Не е слаб маторя, Гого. Полирам метал(стомана) на двигател от Перла 05, 180 вата е мотора 2900об, с кечени и парцалени шайби и руската паста Гои зелената, става перфектно. Монстер на този двигател който имаш(дано да е поне 2800оборота), му монтирай един патронник и можеш да си направиш няколко различни държача с кечета за различните едрини паста. :partyman:
"Държач"---- Изображение

Прикачен файл

ABCD0004.JPG
gogo7777 - майстор
Може и да стане. Аз си бях направил от 750 ватов трифазен мотор, но понякога не издържаше на напъна :-D . Сложих 2200 мотор и стана идеално. И аз ползвам руската хромова паста ГОЙ. Намира ли се още по магазините, че ми е останала само един калъп от финната (тонкая).
EDI - майстор
Ей тук я има - http://prodavalnik.com/polir-i-shlayf-p ... -i21256667 .По магазините отдавна не съм я виждал.
monster18 - специалист
Колега мотора е 1500 оборота както съм написал в първия ми пост :)Той е трифазен но е обърнат на монофазен .Аз мога да използвам само монофазен .Ще пробвам ако стане стане ако не ще търся от перла ;)

ZEDYCUS а не можели да слагам шайбите на принципа на циркуляра смисъл да не слагам патронник.?
ZEDYCUS - майстор
Може, но ще се моташ много време със сваляне и качване на кечетата с различните едрини шлайф паста. А това си дразни. Отделно трябва да сложиш и кече с много голям диаметър, за да имаш място за полиране на по дълги детайли, защото полиршайбата ще ти е близо до тялото на двигателя. С тези 1500 оборота по добре се откажи от този двигател или трябва да ползваш вал с лагери и повишаваща ремъчна предавка. Няма да ти достигне периферна скорост за полирането. За да ги достигнеш ще трябва огромна шайба поне 40см, която ще струва майка си и баща си. До 10-20см още ги има по битаците за по 10-15лв, зависи как се пазариш. :partyman:

Тема "Полир машинка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: