Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ZEDYCUS - майстор
Здравейте.
Отдавна бях решил да направя аспирация за дисковия ми шлайф. защото след шлайфане цялата ми маса и не само се покрива с прах. От него по принцип трудно се изсмуква праха, тъй като се шлайфа и в двете посоки и самия прах хвърчи на всякъде.
След четене на статията във форума за аспирация и разглеждането на темата на Мурджо за циклонен филтър, комбинирах до някъде и от двете идеи. :prayer: Отказах се от циклонен филтър, много е обемист за моите нужди. Направих нещо средно между двете конструкции. С тази разлика, че при мен изсмукването не е от прахосмукачка(много са шумни, а при мен аспирацията е на терасата), а от центробежен вентилатор 25вата 2800об двигателя е много по тих. Охлюва е монтиран директно на капака на кофата, а тя е от мастило с перфектно вакумиране. С това монтиране се икономисва тръба, отделно и конструкцията става по компактна, което при мен си е необходимо. :-D
Първо започнах да изрязвам от плоскост кръговете за захващане към кофата. С бормашината и боркорона 127мм, след това с ф65 вътрешния отвор на едната шайба, а другата с фи50 колкото е ПВЦ тръбата, за уплътнение на която направих още една шайба от гума с вътрешно фи 50.

Прикачен файл

DSC03412.JPG готовите детайли, бялата тръба е пвц с височина 180мми ф 125, пробития отвор на дъното е 50мм.

Прикачен файл

DSC03414.JPG Втората(долната шайба) е под конус и бялата тръба влиза плътно в нея. Целта и е праха да не удря директно в смукателната тръба.

Прикачен файл

DSC03415.JPG

Прикачен файл

DSC03417.JPG Конуса го правих на дисковия шлайф, много лесно става.

Прикачен файл

DSC03418.JPG Пробих отвор на кофата с боркорона ф50 под ъгъл, отвора си се получава сам елипсовиден.
ZEDYCUS - майстор
След рязането на детайлите започнах сглобяването им. Навсякъде уплътнявах със силикон, с полиуретан запечатах само тръбата за долната част на кофата, издържа повече на жега и студ. Завих ги с 3,5х50 винтове през предварително белязани и пробити отвори през долната шайба с гумата и капака.

Прикачен файл

DSC03419.JPG Горната шайба с капака на центробежния вентилатор

Прикачен файл

DSC03421.JPG долната шайба с гумата към капака.

Прикачен файл

DSC03422.JPG

Прикачен файл

DSC03423.JPG

Прикачен файл

DSC03424.JPG Вече сглобени всички части.
bulhomes2 - майстор
Още не мога да схвана идеята, но очаквам с нетърпение =D>
ZEDYCUS - майстор
Отрязах част от тръба ф50 за засмукването, по къса е от бялата тръба с около 5см. Вече вкарана на място я уплътних отново със силикон. Дойде ред и на долната смукателна тръба, нарочно я пуснах по дълга, да иде плътно до стената и да стърчи повече след това и изрязах. Вкарана е под лек наклон към дъното. Да може да се завихря влизащият въздух.

Прикачен файл

DSC03426.JPG Поглед от горе.

Прикачен файл

DSC03427.JPG Страничен изглед, личи си конусът.

Прикачен файл

DSC03428.JPG

Прикачен файл

DSC03430.JPG

Прикачен файл

DSC03432.JPG Подготвената за монтаж тръба за дъното на кофата.
ZEDYCUS - майстор
Бялата тръба е като предпазен капак на малката смукателна тръба, не и позволява да засмуква пряко праха и опилките. Пробвах дали няма да опира в страничната тръба, преди да я уплътня с полиуретана. Бялата не съм лепил, нямаше нужда, влиза много плътно на конуса. Тялото на охлюва захванах с болтове(с малко зор-неудобно се оказа) към капака, нарочно го направих да се демонтира, за евентуален ремонт. ако се наложи.
Подготвих и тръбата към дисковия шлайф, остана само коляно към кутията на дисковия шлайф.

Прикачен файл

DSC03434.JPG Уплътних тръбата с полиуретан.

Прикачен файл

DSC03435.JPG Запуших и отвора на винта отстрани с него.

Прикачен файл

DSC03436.JPG Малката смукателна тръба е на 5см под отвора в бялата тръба.

Прикачен файл

DSC03438.JPG

Прикачен файл

DSC03443.JPG Вече сглобената аспирация.
ZEDYCUS - майстор
След сглобяването, нямах търпение да я изпробвам, но се наложи да изчакам да изсъхне полиуретана и силикона. В тая жега днес за около 1 час беше изсъхнал.
Направих проба с праха от пробиването на отворите, смучи го добре и което за мен е най важно, не излизаше никакъв прах от изхода на вентилатора, при това без никакъв филтър на изходящия въздух. После я пробвах и като прахосмукачка на пода, смучи доволно въпреки гофрирания маркуч, който по натам, ще сменя, лесно се наранява алуминия.
Това е от мен, остава да пратя темата за конкурса да се пробвам. :partyman: Има такава статия, но са само с прахосмукачки. :cool:

Качвам и две видеа как работи и смучи.
[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=VXP4l65h ... e=youtu.be [/youtube]

[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=f3hfNTav ... e=youtu.be [/youtube]
jekasus - майстор
ZEDYCUS написа:
Това е от мен, остава да пратя темата за конкурса да се пробвам. :partyman:
Да окажа лека помощ :partyman:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VXP4l65hOEQ[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=f3hfNTavWzw[/youtube]
ZEDYCUS - майстор
:partyman: А мерси, така и не се научих. :?
gogotattoo - специалист
Браво Иване, Системата ти работи, защото си спазил теорията на "циклона", частиците влизат горе, по допирателната, защото при завъртане им пада скоростта и падат надолу, а засмукването е ниско долу, когато вече частиците не могат да бъдат засмукани - ЧЕСТИТО!

Изображение

Тема "Аспирация за опилки-направи си сам." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: