Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
molt - специалист
Здравейте, може ли предложения как да подобря моята соларна инсталация за топла вода.
Изкара почти без проблеми 10 г. до оня ден ето какво стана с помпата за тези години.
Прикачен файл:
помпа.jpg
Сега ми трябва нова помпа и ......
Системата е затворена с неръждавейка тръби и един колектор.Като цяло за това време си работеше добре първите 7-8 години. После почна да протича на места главно по наставките на "гофрето"На снимката не се вижда , но има удължение/наставка около 1 метър на тръбата на студената вода.Един майстор преди да направим покрива искаше на единия скат а друг след 1 година прецени на сегашното място.
Прикачен файл:
покрив.jpg
Прикачен файл:
покрив2.jpg

Имам идея да я правя отворена.
На покрива-махам долния затворен съд и слагам горе отворен при обезвъздушителя , а него го премахвам.Клапана го сменявах преди 2 години и си остава.Това удължение на топлата вода и тръбата трябва да ги оправя да не са под напрежение.Мисля с един метър гофре да удължа тръбния път.Така ще падне по-хубаво до крака на стойката.

Прикачен файл:
долу.jpg

https://ibb.co/xqxPPPH
От холендерите протече ...вижда се
Долу е "страшно" стената не оправих от тези тръби и сега цялата е в антифриз и мръсна.
Мисля да направя ето това
https://ibb.co/qmT4gnX
В тръбата за пълнене се вижда мръсотията.Мисля да промия системата хубаво с вода първо.Дали обаче с годините не се е натрупало мръсотия и по колектора и др. части и да се окаже без мислено обновлението на системата.
ivanovbg - майстор
Преправяй в дрейнбег. Антифриз ти не трябва. Налягане също. Не замръзва и не прегрява.
Andri01 - майстор
+ 1! Промиването по възможност го направи на части, с налягането на водопровода-колектор, тръбен път,серпентина. И то двупосочно. чернилката е от окалината на серпентината . Предполагам филтъра пред помпата е задръстен/ ако имаш такъв/.
molt - специалист
чет фев 08, 2024 3:58 pmAndri01 написа:
+ 1! Промиването по възможност го направи на части, с налягането на водопровода-колектор, тръбен път,серпентина. И то двупосочно. чернилката е от окалината на серпентината . Предполагам филтъра пред помпата е задръстен/ ако имаш такъв/.
Да промиването мисля да е от водопровода и то довечера само да изстине колектора.Добре ще отворя
Системата беше без филтър и без възвратен клапан!
Филтър ще слагам а клапан след помпата да слагам ли ако е правя отворена система.
И какви проблеми да очаквам на отворената.

Плюсове
+по-малко течове/никакви дано
+.....
+.....

Минуси
- да изпарява вода/антифриз
-да шуми повече
-да не загрява бойлера както преди
-.......
molt - специалист
чет фев 08, 2024 3:52 pmivanovbg написа:
Преправяй в дрейнбег. Антифриз ти не трябва. Налягане също. Не замръзва и не прегрява.
Извинявам се не бях видял отговора Ви.
Много ми се искаше , но при мен не е приложимо заради наклона.Ще остава вода в колектора вижда се тръбата как слиза от високо.Нямам височина от долна точна на колектора.Долен край на колектора е почти равен на тавана на стаята на втория етаж.Втория етаж е скосен в крайщата до височина 2,5 м а колектора е по-ниско или равно.Снимките на колектора са от тераса в покрива вижда се и улука.Само си вдигнах ръката и снимах.Имам 1-1,5 м под покривно пространство , но то е на височина на колектора или по-високо.

Ако има др начин за дрейнбег с удоволствие.
Andri01 - майстор
Помисли дали не можеш с преправяне на стойката да вдигнеш колектора. Тогава вече може да я преправиш но DrainBack. Заслужава си труда, стига да е възможно.
П.С.: Изброените от тебе минуси ги няма при DB системата.
Hursa - майстор
чет фев 08, 2024 4:31 pmmolt написа:
- да изпарява вода/антифриз
-да шуми повече
-да не загрява бойлера както преди
Самодрениращата система не е задължително да е отворена. Не е задължително да има "изливане" в дрениращия съд, може да е под нивото на течността. Защо да не загрява бойлера както преди, когато системата се е "самодренирала" - топлоносителя е в съд, евентуално топлоизолиран, на закрито - а не в колектора, където евентуално се охлажда и трябва да мислите за ограничаване на естествената конвекция към него (обратен клапан е ненужен).
Не може ли дрениращия съд да се монтира някъде по-ниско (където ще има по-малко топлозагуби), не в подпокривното пространство (в него достатъчно топло ли е).
LazarGanev - "Велик майстор"
Не ти трябва отворена система, не ти трябва Дрейн бек. Щом е работила 10 години без проблеми, ще работи поне още толкова, като отстраниш проблемите - филтър и възвратен клапан са задължителни, разширителя е за смяна, сложи по-голям. Има специални нипели с дебело чело за тази тръба. Високото налягане в системата предотвратява завиране при спрял ток и няма нужда от ЮПС. Така че не се отказвай, това е стандарта, всичко друго е екзотика и любителтво.
Andri01 - майстор
:? :lol: Изискването за разположението на дрениращия съд е да бъде над нивото на помпата. За де не остава на сухо и да засмучи въздух. Това важи и при работа-работното ниво да е над помпата,макар и малко.
Hursa - майстор
Защо самодрениращата система да е ограничена по отношение позицията на помпата. Може да е дори в най-ниската точка на системата. Може и да е под дрениращия съд. (Е добре е да е центробежна, или да позволява безпроблемен обратен ход на топлоносителя, но повечето са такива.)

Тема "Соларна инсталация" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: