Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте!
След дълго търсене на различни места, не можах да намеря отговор на въпросите си.
За първи път ми се налага да вдигам ограда и искам да се науча. Става на въпрос за най-обикновена метална ограда,( https://mr-bricolage.bg/ogradno-pano-ny ... /p/1021825 ), мисля да е около 1.50 или 1.80 висока . Дължината е общо около 150 м. От двете страни има съвсем малка денивелация, но все още не знам колко точно е. Четох че изкопа трябва да е около 30-50 см, а над земята имам право до 60 см да вдигам основа. Та въпросите ми са:

Мога ли да правя оградата от едната страна, след 1-2 месеца от другата и т.н. или трябва заедно да я вдигам отвсякъде?

Вчера видях на една къща, че не е излят фундамент по цялата дължина, а там където са стълбовете са заровени нещо като pvc тръби и само там е изсипан бетона и са забити стълбовете. Струва ми се удачно, защото ще спестя много от изкопни работи и разходи по бетона, но стабилно ли стои и какви са минусите?

Може ли да ми напишете стъпка по стъпка как се случват нещата, как, колко се копае, какво се насипва, всичко за кофража и т.н.

Благодаря предварително на отзовалите се!
nikolson - майстор
Естествено, че няма да го правиш на един път. Хубаво е да имаш и помощник/ци. Сега не ми се пише, че не съм във форма.
П.П.
И тая цена е поне двойна на нормалната.
kr1100 - майстор
пон юни 16, 2025 8:09 pmDidkoch написа:
... 1. Вчера видях на една къща, че не е излят фундамент по цялата дължина, а там където са стълбовете са заровени нещо като pvc тръби и само там е изсипан бетона и са забити стълбовете. Струва ми се удачно, защото ще спестя много от изкопни работи и разходи по бетона, но стабилно ли стои и какви са минусите?
.. 2. Може ли да ми напишете стъпка по стъпка как се случват нещата, как, колко се копае, какво се насипва, всичко за кофража и т.н.
1. И лесно животни ще ровят под тази ограда. И при голямо разкисване на почвата /много дъжд, сняг / разкривяване на вертикалните профили с пети /.
Също имай в предвид, че въпреки са пана при бурен вятър имат все пак ветрова площ и вятъра свири около теловете / проверено/. Ако е улица и по нея ще минават бетоновози само основа от плътен бетон.
Фундамента 50-60 см в земята, нагоре според зависи- ако е улица отвъд оградата пресметни дали няма да има насипване на материали - чакъл, бетон, асфалт и тогава по- висока. Преди години бетона на оградата на Би Гардън -а беше 20 см над терена на уличката , сега е до 5см под нивото.
2. Копаене, кофраж , арматура , бетониране, вибриране. Чакаш поне месец да стегне хубаво бетона и тогава разпробиване на отвори за петите на вертикалните профили, анкерни болтове.
Направи си сметка и разчертай си оградата с денивелацията и пресметни къде ще са вертикалите според широчината на паната. Може бетона да е на стешени според денивелацията и размера на паната.
1. И лесно животни ще ровят под тази ограда. И при голямо разкисване на почвата /много дъжд, сняг / разкривяване на вертикалните профили с пети /.
Също имай в предвид, че въпреки са пана при бурен вятър имат все пак ветрова площ и вятъра свири около теловете / проверено/. Ако е улица и по нея ще минават бетоновози само основа от плътен бетон.
Фундамента 50-60 см в земята, нагоре според зависи- ако е улица отвъд оградата пресметни дали няма да има насипване на материали - чакъл, бетон, асфалт и тогава по- висока. Преди години бетона на оградата на Би Гардън -а беше 20 см над терена на уличката , сега е до 5см под нивото.
2. Копаене, кофраж , арматура , бетониране, вибриране. Чакаш поне месец да стегне хубаво бетона и тогава разпробиване на отвори за петите на вертикалните профили, анкерни болтове.
Направи си сметка и разчертай си оградата с денивелацията и пресметни къде ще са вертикалите според широчината на паната. Може бетона да е на стешени според денивелацията и размера на паната.
[/quote]

Пред самата ограда има около метър до асфалтовия път. Само по едната страна ще минават тежки МПС. От втората е тънка уличка, а другите две страни са вътрешни, към съседите. И аз така мисля, че е най-добре с плътен бетон, но исках все пак да питам.

Благодаря за отговора!
пон юни 16, 2025 10:33 pmnikolson написа:
Естествено, че няма да го правиш на един път. Хубаво е да имаш и помощник/ци. Сега не ми се пише, че не съм във форма.
П.П.
И тая цена е поне двойна на нормалната.
Със сигурност ще има някой с мен.Иначе мисля да търся пана,колове и свърващи елементи от някоя фирма.Просто публикувах от Бриколажа за снимка.

Благодаря!

Тема "Съвет за ограда от метални пана" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: