Напишете въпрос свързан със санирането.
Pooh - майстор
KirilUzunovrRaichev написа:
Измислих какво да направя. За сега ми е само идея, но ще го реализирам, вероятно с някакви модификации.
Реших от вътрешната страна да сложа прозрачно, самозалепващо се фолио за опаковане, после да изрежа парче от прозрачен плексиглас, с дебелина 2.5 мм. и дължина и височина, колкото стъклото на прозореца, след което по периферията на цялото стъкло слагам по-яка двойнозалепваща лепенка с ш. 1 см. Върху нея полагам плексигласа, а луфта между него и стъклото ще го скрия с гумен или силиконов уплътнител с подходящ цвят за прозорци и врати.
От външната страна ще сложа само фолио.

Някакви предположения дали няма да се получи конденз между плексигласа и стъклото?
Аз не разбрах, кое точно е изолатора в случая? :?
Иначе за вманиачаване е следната идея - поръчваш си двукатна дограма, като на всеки кат се слага 3-ен стъклопакет и разстоянието между двата ката е ... 10см. примерно. Гаранция, че вътрешното стъкло ще е с постоянна температура :-D
velsi написа:
А по-интересното е: как ще гледаш през това нещо?
Специално обърнах внимание, изцяло прозрачните плексигласи не изкривяват светлината. Все едно, че го няма. ;)
Pooh написа:
Аз не разбрах, кое точно е изолатора в случая? :?
Иначе за вманиачаване е следната идея - поръчваш си двукатна дограма, като на всеки кат се слага 3-ен стъклопакет и разстоянието между двата ката е ... 10см. примерно. Гаранция, че вътрешното стъкло ще е с постоянна температура :-D
Пластмасата, разбира се, и въздушната междина между нея и "облеченото" с фолио стъкло.
Иначе, за конденза, мисля да поръся в добре уплътнената междина хигроскопични силиконови "съчми" или нещо от тоя сорт.

Това за смяната на дограмата ще го приема за шега. :wink:
Последна промяна от KirilUzunovrRaichev на пет фев 18, 2011 8:57 pm, променено общо 2 пъти.
Pooh - майстор
Пластмасите са доста видове и не всеки е ДОБЪР термо-изолатор. Въздухът, сам по себе си не е изолация ... иначе, за какво са ни стени? Затвореният ПЛЪТНО въздух, пък трудно ще постигнеш, отделно, че и там си трябва дебелина.
Личното ми мнение - опитваш се да измислиш стъклопакета в домашни условия. Няма лошо да се опитват подобни неща, но и не очаквай чудеса.

П.П. Изпуснах - обличането във фолио с каква цел е? Фолиото е изолатор, колкото и ламарината ... все пак, да не търсим в материалите качества, които никой не е обещавал :wink:
marrrio написа:
Плексигласа ако го затвориш така ще има конденс и няма откъде да излезе.Вариант е да се сложи дистанционер и силикагел и да се попълни с тилкол, само че обезмисля цялата работа отиваш на направа на стъклопакет.
:lol:
По мои изчисления максимално като пари би отишло не повече от 30 лева на квадрат. Колко ще излезе троен стъклопакет с поставянето, според теб?
Pooh написа:
Пластмасите са доста видове и не всеки е ДОБЪР термо-изолатор. Въздухът, сам по себе си не е изолация ... иначе, за какво са ни стени? Затвореният ПЛЪТНО въздух, пък трудно ще постигнеш, отделно, че и там си трябва дебелина.
Личното ми мнение - опитваш се да измислиш стъклопакета в домашни условия. Няма лошо да се опитват подобни неща, но и не очаквай чудеса.

П.П. Изпуснах - обличането във фолио с каква цел е? Фолиото е изолатор, колкото и ламарината ... все пак, да не търсим в материалите качества, които никой не е обещавал :wink:
Във всеки случай ПВЦ-то ще бъде доста по-добра изолация от стъклото. Не виждам какъв ще бъде проблемът при добро уплътняване, чрез залепянето.
Полиетиленовото фолио, колкото и да е тънко, ще бъде една допълнителна прозрачна изолация. Защо смяташ, че желязо и полиетилен имат сходни изолационни свойства?
velsi - Почетен майстор
Колега не си на прав път. Нищо лошо няма в това да експериментираш. Тогава вече ще го разбереш от собствен опит. Идеята ти е донякъде работеща само при едно условие според мене.
Правиш стандартен стъклопакет както си му е реда. Дистанционер, силикагел, запечатване със силикон, НО вътрешното стъкло заменяш с въпросния прозрачен плексиглас. Защо мисля, че това ще има ефект? И най-студения плексиглас не може да бъде по-студен от студено стъкло. Тоест условията за образуване на конденз ще възникват по-рядко.
Имай предвид обаче, че плексигласа е мек материал и много лесно се надрасква и матира. След половин година вече може и да не е токова прозрачен.

Прикачен файл

DSC004.jpg
DSC004.jpg (44.86 KиБ) Видяна 10486 пъти
pavkatay - майстор
Тази работа с вакуума винаги ми е била интересна. Често я чувам тази щуротия от клиенти. Някой замисля ли се какво ще се случи с един стъклопакет като му изтеглиш въздуха :?
И мисля, че Марио е прав.
Pooh - майстор
KirilUzunovrRaichev написа:
Полиетиленовото фолио, колкото и да е тънко, ще бъде една допълнителна прозрачна изолация. Защо смяташ, че желязо и полиетилен имат сходни изолационни свойства?
Фолио и изолация са несъвместими понятия. Както и не съм сравнявал желязо с полиетилен, а ламарина и фолио.
Както и да е - не ми обръщай внимание - това, че аз не вярвам на "космическите" технологии (като латекс изолиращ колкото 20см. "друга" изолация :lol: ), не би трябвало да те спира. Опитай и само не забравяй да споделиш впечатленията си после.
torbalan - Дървен философ
pavkatay написа:
Тази работа с вакуума винаги ми е била интересна. Често я чувам тази щуротия от клиенти. Някой замисля ли се какво ще се случи с един стъклопакет като му изтеглиш въздуха :?
И мисля, че Марио е прав.

е кво - ще му се залепят стъклата едно за друго, кво толкова ще му се случи ;)
marrrio написа:
Отива към 100 лева но няма нищо общо с това което се опитваш да направиш.
Разширението при стъкло и пластмаса е различно и с каквото и да го залепиш рано или късно ще опусне.
Да кажем че го направиш и ти излиза около30 на квадрат но не стане работата и после го направиш по правилниа начин за окло90-100 на квадрат колко ще ти излезе? :lol: :lol: :lol:
Кое по-точно мислиш, че ще отпусне, като нямаме директен контакт стъкло - пластмаса?
Не ме бърка, мога и да реша да опитам върху единия джам, за половин час работа е, изглежда. Ако не стане, пак ще си кажа, но нали така са ставали великите открития? :wink:
Pooh написа:
Фолио и изолация са несъвместими понятия. Както и не съм сравнявал желязо с полиетилен, а ламарина и фолио.
Както и да е - не ми обръщай внимание - това, че аз не вярвам на "космическите" технологии (като латекс изолиращ колкото 20см. "друга" изолация :lol: ), не би трябвало да те спира. Опитай и само не забравяй да споделиш впечатленията си после.
Предположих, че си имал впредвид желязна ламарина и полиетиленово фолио. Или...? н.п. :wink:
За "оня" латекс, т. нар. термошилд, съм напълно съгласен с теб. :lol:

velsi написа:
Колега не си на прав път. Нищо лошо няма в това да експериментираш. Тогава вече ще го разбереш от собствен опит. Идеята ти е донякъде работеща само при едно условие според мене.
Правиш стандартен стъклопакет както си му е реда. Дистанционер, силикагел, запечатване със силикон, НО вътрешното стъкло заменяш с въпросния прозрачен плексиглас. Защо мисля, че това ще има ефект? И най-студения плексиглас не може да бъде по-студен от студено стъкло. Тоест условията за образуване на конденз ще възникват по-рядко.
Имай предвид обаче, че плексигласа е мек материал и много лесно се надрасква и матира. След половин година вече може и да не е токова прозрачен.
Благодаря ти! Заслужава си като идея, но едва ли е осъществимо в домашни условия, а и времето ми е ограничено за екпериментиране (за това и питах тук).
Помътняване съм обърнал внимание, че се получава при много силен удар върху такава материя и предполагам - при взаимодействие с определени активни химикали. Иначе съм забелязал, че е доста устойчив, поне от впечатления преди години :-)
Какво ти е мнението относно реакция с UV?
velsi - Почетен майстор
Не мога да дам мнение за устойчивостта на UV лъчи. По принцип повечето материали се влияят от тях. при някои се твърди, че има разни добавки, но колко вършат работа не е ясно. Плексигласа потъмнява от разни прахоляци из въздуха, действат му абразивно. При почистване също ще се надраска постепенно колкото и да се пази. Иначе изработката на стъклопакет в домашни условия е много лесно и става бързо. Просто трябва да си набавиш необходимите неща. Как ще постъпиш си решаваш ти. Аз само се опитах да помисля и да ти дам насока.

Тема "Изолация на стъкло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: