Напишете въпрос свързан със санирането.
torbalan - Дървен философ
:sad:
очаквах подобен отговор...

позагледах цените на термокамерите - скоро няма да си купя подобна играчка ;)
hygro - майстор
torbalan написа:
позагледах цените на термокамерите - скоро няма да си купя подобна играчка ;)
Не се заричай - веднъж ако хванеш такъв инструмент и му усетиш възможностите, вече няма да ти се иска да го пуснеш. Пък и за форумците важат специални цени :wink:
hygro - майстор
ЕПК с външни панели. Горните етажи изолирани с 40mm EPS. Външна температура -9,8°C. Изолираните повърхности имат с един градус над температурата на въздуха, а голия панел - три пъти повече.

Прикачен файл

eps-40mm.jpg
eps-40mm.jpg (52.77 KиБ) Видяна 4835 пъти
hygro, да работиш с готина техника винаги е кеф :)
dundurma - специалист
hygro написа:
ЕПК с външни панели. Горните етажи изолирани с 40mm EPS. Външна температура -9,8°C. Изолираните повърхности имат с един градус над температурата на въздуха, а голия панел - три пъти повече.
каква е логиката :? :? :?
там, където има изолация - температурата на външната повърхност на стената е по-ниска...

тъй, като количеството топлина, което губим е право пропорционално на температурната разлика (стена - околен въздух) - загубите са по-малки....

там където няма изолация - температурата на стената е по-висока - съответно и загубите по-големи...

нали за това слагаме изолации - да отдалечим студа от нас ;)

edit:
на рисунката съм се опитал да покажа как пада температурата
в горния случай без изолация
а в долния - с изолация...

изолацията е препиатствие (съпротивление) по пътя на топлината...

същото ще е ако притворим крана на чешмата - водата тече по-бавно ;)

Прикачен файл

Untitled-1 copy.jpg
Untitled-1 copy.jpg (18.69 KиБ) Видяна 4790 пъти
8180 - майстор
dundurma написа:
hygro написа:
каква е логиката :? :? :?
Абе логиката и посоката на нещата са верни - мен порядъкът на разликата ме смущава.

Излиза, че с 4см ТИ пестим 1,3W/m2 - вместо без изолация 28,8 W/m2*K имаме 26,9 W/m2*K - при вътрешна 20оС. (Хигро, май ~0,05 ПЪТИ!)

Ако не греша, тази изолация ще покрие цената си след повече от 50 год.
Моля поправете ме, че съм изумен и аз! :?
hygro - майстор
В случая на база на термографията съдя единствено за топлообмена между граничната повърхност на сградата и външната среда. Доколкото и конвекцията, кондукцията и излъчването зависят от температурната разлика, в случай че приема за еднакви свойствата на мазилката върху панела и върху топлоизолацията, мога да твърдя, че голият панел има в пъти по-голяма топлозагуба. Каква е стойността на загубния топлинен поток, може да се съди само косвено.

На горния обект загубите през панела са най-малкото зло - през уплътненията на дограмите на балкона изтича основното количество топлина.
8180 - майстор
hygro написа:
В случая на база на термографията съдя единствено за топлообмена между граничната повърхност на сградата и външната среда. Доколкото и конвекцията, кондукцията и излъчването зависят от температурната разлика, в случай че приема за еднакви свойствата на мазилката върху панела и върху топлоизолацията, мога да твърдя, че голият панел има в пъти по-голяма топлозагуба. Каква е стойността на загубния топлинен поток, може да се съди само косвено.

На горния обект загубите през панела са най-малкото зло - през уплътненията на дограмите на балкона изтича основното количество топлина.
На мен лично ми идва в повече, особено почерненото ми е крайно неясно, дори с пояснението за повърхностните ефекти (за мен ново или недомислено досега). В тази връзка какво мерим при прозорците?
И изобщо, ако може, ми е интересен практическият смисъл на подобни, нерядко срещани картинки.
две неща са интересни при прозорците...

колко топлина минава през стъклата...

и колко въздух изтича през пролуките на дограмата :-)

при големи неплътности на дограма загубите от изтекъл на вън топъл въздух са по-големи от загубите от преминаване на топлина през стъклото...

Тема "Качеството на съвременното строителство" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: