Фло написа:Няма особен смисъл да се слага изолация върху таванната плоча,да не кажа никакъв!Така или иначе таванната плоча е един голям топлообменник през който излиза 30% от топлото на стаята и този топлообменник е свързан с термомостове с конструкцията и зидарията.По-логично е мястото на изолацията е да е отдолу на плочата т.е. на тавана на стаята.Това (огоре или отдолу, отвън или отвътре да е изолацията) е един огромен въпрос - колкото мнения толкова и варианти.
Аз лично съм си сложил изолацията отвътре - първо отгоре нямам достъп до всички места, второ стаите ми се топлят по няколко часа на ден т.е. трябва ми бързо затопляне, а бързото изстиване не ме интересува.
Срещнах обаче и един много сериозен аргумент в полза на външните изолации - пакетира се цялата сграда, предпазват се от студ и влага всички строителни елементи, по този начин се удължава живота на конструкцията като цяло.
Ако сега тръгна да проектирам и строя къща непременно ще предвидя външна топлоизолация и ще я изпълня още със строителството.