Напишете въпрос свързан със санирането.
preslav - майстор
Фло написа:
Няма особен смисъл да се слага изолация върху таванната плоча,да не кажа никакъв!Така или иначе таванната плоча е един голям топлообменник през който излиза 30% от топлото на стаята и този топлообменник е свързан с термомостове с конструкцията и зидарията.По-логично е мястото на изолацията е да е отдолу на плочата т.е. на тавана на стаята.
Това (огоре или отдолу, отвън или отвътре да е изолацията) е един огромен въпрос - колкото мнения толкова и варианти.
Аз лично съм си сложил изолацията отвътре - първо отгоре нямам достъп до всички места, второ стаите ми се топлят по няколко часа на ден т.е. трябва ми бързо затопляне, а бързото изстиване не ме интересува.
Срещнах обаче и един много сериозен аргумент в полза на външните изолации - пакетира се цялата сграда, предпазват се от студ и влага всички строителни елементи, по този начин се удължава живота на конструкцията като цяло.
Ако сега тръгна да проектирам и строя къща непременно ще предвидя външна топлоизолация и ще я изпълня още със строителството.
Фло - специалист
Две неща ,осмислянето на които са ми формирали позицията по топлосъхранението на една къща:
1. топлоизолация в природата не съществува-съществуват материали с по-високо температурно съпротивление и такива с по-ниско температурно съпротивление.
2.температурата е движение ,движение на енергия от зона с по-висока температура към зона с по-ниска температура и никога обратно.

От тука и мястото на материалите в къщата и как да се намери оптималния избор между ефективност и цена. Например вместо да се опакова цялата къща със стиропор или вата може просто зидовете да са от полистиролбетон или арболит/пилибетон/ и да вписват конструкцията в себе си чрез трислойна зидария от тях.
preslav - майстор
Фло написа:
Две неща ,осмислянето на които са ми формирали позицията по топлосъхранението на една къща:
1. топлоизолация в природата не съществува-съществуват материали с по-високо температурно съпротивление и такива с по-ниско температурно съпротивление.
2.температурата е движение ,движение на енергия от зона с по-висока температура към зона с по-ниска температура и никога обратно.

От тука и мястото на материалите в къщата и как да се намери оптималния избор между ефективност и цена. Например вместо да се опакова цялата къща със стиропор или вата може просто зидовете да са от полистиролбетон или арболит/пилибетон/ и да вписват конструкцията в себе си чрез трислойна зидария от тях.
Точно така - те и от "итонг" твърдят, че 25 см. зид е достатъчен за достигане на сегашните норми на топлопроводимост на външни стени, но никой не споменава за термомостовете получаващи се при спойката на отделните блокчета, а и също така къща само от блокчета (без стоманобетон) не ми я хвали.
На мен най-много ми допада варианта двоен зид с вградена в него изолация, но пак си остава въпроса за изолирането на железобетонните елементи като колони, плочи, козирки и т.н.
8180 - майстор
Тук май някои се правят на интересни.
Фло написа:
1. топлоизолация в природата не съществува.
2.температурата е движение.
1. Хайде бе! Да им се чудиш на тварите - всичките в апаратаменти ли живеят? Що имат козина, мас и т.н.? А атмосферата, хралупите и под. какво са?
2. Супер - я пак!? 20оС каква скорост на движение е грубо?

"Осмислянето" на съмнителни "дадености" не винаги дава правилни "позиции". Има и изключения за Нобелови награди.
Приемам казаното за мнение, защото "позициите" трудно се дискутират - обикновено се защитават "до смърт".

П.П. Темата е за ПЛОЧА НА ТАВАН.
Фло - специалист
8180 написа:
Фло написа:
1. Хайде бе! Да им се чудиш на тварите - всичките в апаратаменти ли живеят? Що имат козина, мас и т.н.? А атмосферата, хралупите и под. какво са?

"Осмислянето" на съмнителни "дадености" не винаги дава правилни "позиции". Има и изключения за Нобелови награди.
Приемам казаното за мнение, защото "позициите" трудно се дискутират - обикновено се защитават "до смърт".

Топлинна енергия, съответстваща на енергия при температура 1 К: 1,380×10−23 J
А скоростта е 1 ват за 1 сек.= 1 джаул

Preslav:"На мен най-много ми допада варианта двоен зид с вградена в него изолация, но пак си остава въпроса за изолирането на железобетонните елементи като колони, плочи, козирки и т.н."
Ами по-горе писах ,че колоните и плочите се вписват в трислойния зид т.е. единия зид е отвънка,козирките се избягват да се правят, а където няма как да няма тераса се опакова отвсякъде.Строя така проектирана къща:зидарията е трислойна с 40 см. дебелина,като всичкия железобетон е на 15 см от външната повърхност.
preslav - майстор
Фло написа:
8180 написа:
Фло написа:

Топлинна енергия, съответстваща на енергия при температура 1 К: 1,380×10−23 J
А скоростта е 1 ват за 1 сек.= 1 джаул

Preslav:"На мен най-много ми допада варианта двоен зид с вградена в него изолация, но пак си остава въпроса за изолирането на железобетонните елементи като колони, плочи, козирки и т.н."
Ами по-горе писах ,че колоните и плочите се вписват в трислойния зид т.е. единия зид е отвънка,козирките се избягват да се правят, а където няма как да няма тераса се опакова отвсякъде.Строя така проектирана къща:зидарията е трислойна с 40 см. дебелина,като всичкия железобетон е на 15 см от външната повърхност.
Аз нищо не строя и се надявам никога повече да не ми се налага, но много се вълнувам от идеята за пасивна къща - ако някой ден ми се наложи да правя нещо ново определено ще вървя в тази посока.
8180 - майстор
Цитат от: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0% ... 0%BD%D0%B0
"Много често се прави грешка, като топлината (или количеството топлина) се интерпретира като топлинна енергия на тялото."

preslav - майстор
8180 написа:
Цитат от: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0% ... 0%BD%D0%B0
"Много често се прави грешка, като топлината (или количеството топлина) се интерпретира като топлинна енергия на тялото."

8180 защо се гневиш - въпросът е за топлоизолиране на ПЛОЧА НА ТАВАН, а не виждам да се отклоняваме сериозно от това - все пак преносът на топлина е в основата на разговора, колкото повече са дискусиите, толкова по-голям избор ще има питащия - крайното решение ще си е негово!
П.П. пиши на лични ако имаш някакви претенции - нека не товарим другите!
8180 - майстор
preslav написа:
8180 защо...
Ти се размечта за пасивна къща, Фло за неговия троен зид.
Край всичкото, неверни (според мен) изходни физични постановки.
Да приветствам ли, що ли?
Противоречи на Правилата (поне на т.т. 4, 5 и 10), сори.
viewtopic.php?f=9&t=20730
Не че Вашите теми са безинтересни.
preslav - майстор
8180 написа:
preslav написа:
8180 защо...
Ти се размечта за пасивна къща, Фло за неговия троен зид.
Край всичкото, неверни (според мен) изходни физични постановки.
Да приветствам ли, що ли?
Противоречи на Правилата (поне на т.т. 4, 5 и 10), сори.
viewtopic.php?f=9&t=20730
Не че Вашите теми са безинтересни.
ОК съгласих се относно правилата (макар, че не съм ги чел задълбочено) - темата някак си се изчерпа, питащия не го видях да се появи повече, а и аз няма какво да добавя.
Пред мен стоеше същия проблем, струваше ми се идеално да поставя изолацията върху плочата, но тогава не отчитах гризачите, за 5 тона замазка върху плочата дори и не съм си помислял, у дома си поставих вътрешна изолация и съм напълно удовлетворен, а от това, че таваните ми са станали от 2.7 метра на 2.65 не усещам съществена разлика.
И все пак (в живота) никога медалът не е само с две страни - всеки е добре дошъл с въпросите си, но за съжаление не на всички мога да отговоря!

Тема "Полагане на фибран върху плоча / таван ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: