Напишете въпрос свързан със санирането.
torbalan - Дървен философ
k0c3t00 написа:
iavor написа:
Аман от професори :prayer: Минералната вата не била изолация / интерсно какво е тогава /а и кой е казал че трябва да е точно вата.Може да се сложи фибран или кой каквото поиска...въпрос на вкус и джоб.Това което не видях никой да споменава /включително и в сайта по-горе/ е за дишащата мембрана ?!
Добре,всеки има правото да си харчи парите,както намери за добре.Изолирането на къща се прави веднъж,това не е рутинен ремонт и трябва да се подходи достатъчно сериозно към него.Аз просто исках да отбележа,че ако желаете качествена изолация,минералната вата не е решение или поне не до толкова,колкото очаквате.А това,че някой като си сложи сайдинг с минерална вата отдолу и пак плаща почти същата сметка за ток,както и преди него,надали ще го признае.Сайдинга е американска система и там се слага горе долу,като в България-с вата,фолио и сайдинг отгоре.Обачеее,голям процент от американците живеят в дървени сглобяеми къщи,където основната топлоизолация е вградена във панелите,а не се разчита основно на минералната вата.Тук обаче някои си мислят,че като сложат върху тухлената си къща,минерална вата,паропропускливо фолио и еднопластов сайдинг са копирали американците и имат същата топлоизолация като тях.Ако си мислите,че философствам излишно и че не съм прав,нека Някой извика някой топлотехник да му изчисли топлинната ефективност на системата(сайдинг,минерална вата,мембрана).
Явно това ще е поредния форум,в който ще предпочета само да чета,без да взимам участие.

уважаеми господин професоре...
аз на моята къща съм и смятал загубите... и най-голям процент от топлината - бяга през прозорците, на второ място през тавана и най-малко през стените...

ела сега ми обясни американците как слагат сайдинг с минерална вата и върху какви конструкции....
minca - специалист
В Практикер ли се продава ?
iavor - специалист
minca написа:
В Практикер ли се продава ?

Май не съм срещал в Практикер но ето един сайт :
http://sajding.eu/index.php?route=common/home Сигурно има и други,
Tsilkov - майстор
Няма нужда от спорове.Сайдинга е "толкова" изолация колкото и каквато вата напъхаш зад него.Просто той е само облицовка.Ако сложиш 5 см. от най-смотаната вата и разчиташ на въздушната междина (както пише в 50% от боршурите на фирмите дето го предлагат) верно на практика нищо не изолираш :lol: .Ако обаче нахакаш 20 санта вата(сайдинга позволява) със добра ламбда 0,040 която гони тази на стиропора нещата стават мноого приятни.Ама като всяка облицовка при сходни топлоизолационни и експлоатационни параметри сайдинга винаги ще идва скъпичко за съжаление :? .
VLADO66 - майстор
За съжаление сайдинга който масово се слага в БГ се побългарява с цел икономии-скарата не е метална, а дървени летви закрепени с пирондюбели и вата 5см 15 кг./м3.Тази скара след време измята/изгнива и става интересно.Виждал съм отпрана цяла стена на къща.Колегата е прав че ако се изпълни както трябва ще стъпи на цена на традиционната ТИ.Съществува вероятност евтиния сайдинг да е направен неизвестно къде с много пълнеж и малко пластификатори и без UV защита.
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
Колегата е прав че ако се изпълни както трябва ще стъпи на цена на традиционната ТИ.
Нямам точни наблюдения за сайдинга ,но от офертите които съм поглеждал най-евтиното покритие и конструкция със 5 см. вата + обшивките по ъглите и другите детайили(те доста качват цената) едвам се доближава до цената на стандартната лепена топлоизолация с мазилка(35-45 лв./кв.м.).Ако говорим за хубав сайдинг с дебела топлоизолация(тя смата вата е евтина ,но скарата вече е само от скъпата) цената става сигурно двоина ,че да не е и тройна.Естествено хубавия сайдинг си има и доста предимства спрямо лепена изолация-не се тревожиш за пукания,мие се ремонтира се,можеш да сложиш изолационен пласт над 15-20 см.
PIP - майстор
Изолация с пластмасова общивка не знам колко илзиза като цена, но аз направих 1/4 от изолацията с дървена общивка+6см каменна вата(rockwool 40kg/m3) и останалата със стереопор (8см 18-20кг/м3) + силиконова мазилка и на квадрат ми излязоха на една цена (25-30лв/кв). Става дума само за материалите, но и работата кажи-речи ми беше еднаква като време.
Tsilkov - майстор
PIP написа:
аз направих 1/4 от изолацията с дървена общивка+6см каменна вата(rockwool 40kg/m3)
Сайдинг на метална скара по принцип излиза по-скъпо от дървена скара ,което обаче не го прави автоматично по добър.Добре нашравено дърво също е културно решение защото дървото няма толкова големи температурни деформации като метала.Можеш ли да пуснеш няколко снимки как е станало?
PIP - майстор
Скарата е дървена, но аз предпочитам да работя с дърво и ми е по-лесно понеже имам дърводелска работилница. Луфтовете между летвите и стената ги уплътних с пяна и не съм пестил от окачвачи и дюбели (някой спомена дюбел пирони - аз не ползвам дюбел пирони за нищо, много са чупливи и не държат като хората).

Прикачен файл

IMG_1913.JPG
iavor - специалист
PIP написа:
Скарата е дървена, но аз предпочитам да работя с дърво и ми е по-лесно понеже имам дърводелска работилница. Луфтовете между летвите и стената ги уплътних с пяна и не съм пестил от окачвачи и дюбели (някой спомена дюбел пирони - аз не ползвам дюбел пирони за нищо, много са чупливи и не държат като хората).

=D> Не съм виждал друго такова изпълнение и като гледам снимката не се съмнявам за резултата. Поздравления !

Тема "Обшивка на външна стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: