пет сеп 14, 2018 11:47 am8180 написа:Привет, благодаря за споделеното мнение - точно това ме интересува, щом нямам до момента проблем с кондез, дали бих си създал такъв, ако сложа фибран отгоре и "стопля" плочата... Дали няма да се върне влага, ако изобщо има такава, която минава през плочата, удря се във фибрана, няма къде да ходи и назад...?! Пак казвам - климатикът се пуска октомври и се гаси април...чет сеп 13, 2018 4:49 pmloudidd написа: Дайте мнение, който няма система с рекуператор, ако си лепи фибран върху подпокривната плоча, какво да е изпълнението, за да се избегне кондеза/мухъла...?Не си много изчерпателен в питането си, но по-принцип:![]()
- ако досега не си имал конденз със "студения" таван, няма причини да се появи като го изолираш и стане "по топъл";
- ако се опасяваш от натрупване на влага в конструкцията (напр. между бетона и фибрана), тези проблеми са характерни по-скоро за вътрешна ТИ;
- в обсъждания случай, пароизолация не е необходима - "проблемният" слой ще е доста топъл от вътрешната топлина през топлопроводимия бетон.
Във връзка с горното не е проблем да се изпълни с ХПС (Фибран), ОСВЕН от противопожарни съображения. Тук спасението е единствено с мин. вата и донякъде със замазка, според мен.
Не съм много компетентен противопожарно, но полистирените (ХПС, ЕПС) са горими и отделят опасни газове. Бих защитил поне вероятните места за проникване на пламък, напр. около комините се сещам.
За пожаробезопасност съм съгласен - единствената опция за прекомерно загряване на фибрана е около двата комина и бих се постарал да огранича контакта там напълно...