Напишете въпрос свързан със санирането.
loudidd - напреднал
пет сеп 14, 2018 11:47 am8180 написа:
чет сеп 13, 2018 4:49 pmloudidd написа:
Дайте мнение, който няма система с рекуператор, ако си лепи фибран върху подпокривната плоча, какво да е изпълнението, за да се избегне кондеза/мухъла...? :)
Не си много изчерпателен в питането си, но по-принцип:
- ако досега не си имал конденз със "студения" таван, няма причини да се появи като го изолираш и стане "по топъл";
- ако се опасяваш от натрупване на влага в конструкцията (напр. между бетона и фибрана), тези проблеми са характерни по-скоро за вътрешна ТИ;
- в обсъждания случай, пароизолация не е необходима - "проблемният" слой ще е доста топъл от вътрешната топлина през топлопроводимия бетон.

Във връзка с горното не е проблем да се изпълни с ХПС (Фибран), ОСВЕН от противопожарни съображения. Тук спасението е единствено с мин. вата и донякъде със замазка, според мен.
Не съм много компетентен противопожарно, но полистирените (ХПС, ЕПС) са горими и отделят опасни газове. Бих защитил поне вероятните места за проникване на пламък, напр. около комините се сещам.
Привет, благодаря за споделеното мнение - точно това ме интересува, щом нямам до момента проблем с кондез, дали бих си създал такъв, ако сложа фибран отгоре и "стопля" плочата... Дали няма да се върне влага, ако изобщо има такава, която минава през плочата, удря се във фибрана, няма къде да ходи и назад...?! Пак казвам - климатикът се пуска октомври и се гаси април...

За пожаробезопасност съм съгласен - единствената опция за прекомерно загряване на фибрана е около двата комина и бих се постарал да огранича контакта там напълно...
preslav - майстор
Нямам никакви притеснения относно конденз на тавана - предстои ми точно същото изпълнение т.е. бетонна плоча, а над нея "фибран" лепен с полиуретанова пяна, да не говорим, че и лепенето е излишно. Ако си наблюдателен, конденз и респективно мухъл рядко се появяват на таван - най-често са под прозорци, на външни стени и зад мебели т.е. на най-студените и най-трудно вентилираните места. С две думи слагай си фибрана, не го лепи първата година, а когато сам се убедиш в ефективността му, ще си на ясно какво следва!
loudidd - напреднал
пет сеп 14, 2018 8:08 pmpreslav написа:
Нямам никакви притеснения относно конденз на тавана - предстои ми точно същото изпълнение т.е. бетонна плоча, а над нея "фибран" лепен с полиуретанова пяна, да не говорим, че и лепенето е излишно. Ако си наблюдателен, конденз и респективно мухъл рядко се появяват на таван - най-често са под прозорци, на външни стени и зад мебели т.е. на най-студените и най-трудно вентилираните места. С две думи слагай си фибрана, не го лепи първата година, а когато сам се убедиш в ефективността му, ще си на ясно какво следва!
Благодаря. Значи така мисля да направя - 2 пласта от по 5см. фибран, редени на мозайка, за да не съвпадат фугите...

За лепенето не знам, плочата не е равна, а в двата й дълги края е скосена надолу и не съм сигурен, че там ще постигна ефект само с реденето, без да лепя...

Поздрави и благодаря за споделените мнения! :)
8180 - майстор
пет сеп 14, 2018 3:27 pmloudidd написа:
Дали няма да се върне влага, ако изобщо има такава, която минава през плочата, удря се във фибрана, няма къде да ходи и назад...?
Ще си позволя малко теория:
Мисленото движение на влагата напред-назад се нарича Дифузия на водните пари, демек на водата в газообразно състояние.
Както е известно, природата "търси" равновесието в почти всички процеси/явления.
Неравновесието създава движещи сили в посока равновесие.
При дифузията движещата сила е концентрацията на водните пари. През зимата като правило концентрацията вътре е значително по-голяма от тази навън, което движи парите през стената навън (доколкото нещо не прегражда пътя). Ако при преградата (напр. при ВЪТРЕШНА ТИ) температура се окаже достатъчно низка, може да настъпи кондензация на парите ВЪВ стената, което допълнително ще понижи концентрацията на парите и те НЕ МОГАТ да се "върнат".
Течната вода се движи основно от гравитацията (или изкуствено създадено налягане), НО в строителните конструкции МОЖЕ да се движи обратно, напр. "гравитачна влага" от основите нагоре, което е "друга опера".

Училищната демонстрация на дифузията е капка мастило в чаша вода - мастилото постепенно намалява концентрацията си, разпростирайки се в чашата до по-низка концентрация, НО НЕ се "отблъсква от стените" за да стане пак на капка.
Споко и Успех,
BLUEPUPIL-2 - специалист
Най-доброто решение, което се прилага е vapour barrier под плочата. Влязат ли водните пари в плочата нещата започват да се усложняват.
radius - майстор
Аз съм силно скептичен към преминаването на водни пари през 15см бетон. Сигурно го има, но докато не го видя и пипна, не вярвам ако ще и 2 кила формули да извадите. На моята къща не съм го видял досега, ма то отдолу спални, отде влага.
шоп - майстор
пон сеп 17, 2018 4:19 pmradius написа:
На моята къща не съм го видял досега, ма то отдолу спални, отде влага.
Оооо, при две тела спящи в едно помещение за 8 часа влага да искаш :idea:
Кеф ти влага от дишане, кеф ти влага от топлина от телата на хората.

Литри вода!

Лично аз винаги правя входящата нагнетателна вентилация ( с чист студен и сух въздух) в спалните и изходящата, всмукателна вентилация в кухни и тоалетени.

П.П.
А за да нямаме студен входящ въздух се инсталира рекуперация :idea:
Упехи!
BLUEPUPIL-2 - специалист
пон сеп 17, 2018 4:19 pmradius написа:
Аз съм силно скептичен към преминаването на водни пари през 15см бетон. Сигурно го има, но докато не го видя и пипна, не вярвам ако ще и 2 кила формули да извадите. На моята къща не съм го видял досега, ма то отдолу спални, отде влага.
Една от характеристиките на бетона е наличието на микроскопични въздушни мехурчета. През тях се промъкват водните пари. Ще ти бъде много трудно да ги пипнеш и да ги видиш.
loudidd - напреднал
пон сеп 17, 2018 3:37 pmBLUEPUPIL-2 написа:
Най-доброто решение, което се прилага е vapour barrier под плочата. Влязат ли водните пари в плочата нещата започват да се усложняват.
Под плочата няма как да сложа нищо (нисък таван и завършен ремонт), над плочата ще слагам и до момента мненията са да си лепя фибрана отгоре и да не се притеснявам...?!!

Колеги, според вас 2х5см. фибран (лепен на скара) ли са оптималното (да има добър ефект и да не прекаляваш с инвестицията)? Или повече, по-малко?
radius - майстор
пон сеп 17, 2018 5:29 pmBLUEPUPIL-2 написа:
Една от характеристиките на бетона е наличието на микроскопични въздушни мехурчета. През тях се промъкват водните пари. Ще ти бъде много трудно да ги пипнеш и да ги видиш.
Наясно съм с тези постановки, но смятам че се преекспонира ефекта. Нещо като дишащата ми силикатна мазилка. :lol: Мю-то и не е като на силиконовата, но какво от това ?!
Латекс 3 слоя, грунд, шийтрок, мазилка, тухла, хастарна мазилка, епс 10см, шпакловка и накрая дишаща мазилка. Диша, та се къса.

Тема "Питане за изолация на подпокривна плоча..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: