• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Напишете въпрос свързан със санирането.
8180 - майстор
ivanovbg написа:
Ми то и снега ги отразява и затова не се топи на слънцето. Ама топъл ли става?
По-горе споменах, че не опонирам засега - интересна, но и неясна ми е тази материя.
Когато писах за "огледални" повърхности (отражатели) - все още имам усещането, че такива отразяват по-добре от грапавите, както и че светлите тонове (бяло) отразяват почти всичко от видимия спектър, НО не само! Известно ни е масово, че светли дрехи (шапка) предпазват от жегата по-добре.

По повод снега - забелязвал съм, че той се разтопява по-бързо по тъмните коли, отколкото по светлите. Допускам че снегът отразява само част от УВ вълните, а останалата достига до черните ламарини и ги нагрява повече. :?

Има и доста примери в кулинарията за употреба на ал. фолио и хартии.

Вероятно, в една по-сериозна дискусия, ще достигнем до някакъв баланс на отрезено/погълнато.
ISOMAX написа:
Величината която дава по-добра възможност за сравнение между различните материали е кофициентът на топлопроницаемост β. Той се пресмята по формула включваща три величини: коефициент на топлопроводимост - “λ”, специфичен топлинен капацитет - “с” и плътност - “ρ”.

Има много хубава публикация по въпроса в Wikipedia!
Бих се радвал, ако някой може да разясни (интерпретира) ФИЗИЧЕСКАТА СЪЩНОСТ на въведения от Колегата в дискусията коефициент - β. Най-ми е неясна интерпретацията на (от Уикепедия):
Изображение
Формално изглежда коректно. :?
fantom - специалист
за колко време ще се стопли тялото - коеф на топлопроницаемост
квадратен корен от времето - h -час
ivanovbg - майстор
Говорим за точно тази отразителна "топлоизолация" и е нормално да опонирам като не съм съгласен.
За огледалните... Нали се сещащ как едно време са проверявали дали диша човек? С огледало и дали се поти.

Топлоотразяващите предмети са по студени и на тях по лесно и бързо се образува конденз. От там до мухъла също е една крачка. Стъклото също не пропуска и отразява инфрачервените лъчи и то се поти лесно. Забелязва се веднага как се потят джамовете :lol: :wink:
За по тъмните коли не съм забелязал, но за прашния сняг да! Много по бързо се топи. Зимата на вилата нарочно ръся пепелта по пътеките.

Чудно ми е също как пълнят сферичките с газ - с какво ги надуват :lol: :lol: :lol: Не стига че са микро..., а и как ще ми гарантират, че във всяка сферичка има нужното количество газ? Те затова са уверени, че не е канцерогенен. Ми просто - такъв няма :lol: :lol: :lol:

:partyman:
8180 - майстор
fantom написа:
за колко време ще се стопли тялото - коеф на топлопроницаемост
квадратен корен от времето - h -час
Колега, нещо не ми се връзва - сам пишеш h, а не h½. :?

Близкият за материята (и популярен) Коефициент U [W/(m2*K] се интерпретира като: Мощността на топлинните загуби [W], през единица площ [m2] и температурна разлика м/у двете страни на преградата [К].
Има и др., по-научни дефиниции - тази е достатъчно разбираема - Ако U=0,3, то при стена 10m2 и разлика 10К, ще имаме загуби 30W, които ще трябва да компенсираме с отопление. През зимата, естествено.

Колега ivanovbg,
Твоите съображения ми звучат приемливо и разбираемо, в търсене на истината. :partyman:
Pooh - майстор
ivanovbg написа:
Не стига че са микро...
Нееее, не си разбрал:
ISOMAX написа:
При нас топлоотражателните сфери са полимерни наносфери, еластични и невъзможни за счупване.
:? Верно ... как се пълни нящо с НАНО- размер???
ivanovbg - майстор
Колега 8180, всичко е рекламен трик. Особено тяхната ламбда λ = 0.035±0.005 W/m.K . Ми то по дефиниция се отнася за дебелина на материала 1 метър ( Коефициентът на топлопроводност λ ("ламбда"- стойност) изразява количеството топлина, която преминава през даден материал - за 1m2 площ, за 1 секунда, през 1m дебелина, при 1 градус разлика между температурите от двете страни на разглеждания материал. Измерва се във [W/m.K])
Та ако слоя боя който се гони е 2-3мм се получава коефициентът на топлопроводност на покритието 17,5 :wink:

Другото интересно нещо е защо се гони такава дебелина на слоя, след като са наносфери? Ми то още на 100микрона слой имаме няколко реда и между тях не би трябвало да не преминава нищо(ако са с достатъчна концентрация де). Другите дето са в сянката на първите какво отразяват? :?

А като се замисля слепващата ги субстанция дали и тя е лъчеотразяваща? По пътя на логиката тя трябва да е напълно прозрачна за инфрачервените лъчи. За да могат да си действат сферите като огледало де. А като се замисля май имат и различен цвят боя - ми за оцветителите си е ясно какво поглъщат и какво отразяват. И тук ни цакат с топла бира.

Според мен тези сфери са само за по висока цена и едва ли са чувствителен % в боята. Между другото имам голям опит с боите по колите. Там също се ползват наноперлени материали. Ефекта е уникален, но за да е както трябва се използва специален пистолет с разбъркване за да не се утаяват перлите и да се получи неравномерно разпределение на наноперлите. Не че не става с повече ръце, но много се качва цената и ефекта не е както трябва. А тази боя - с мече. Като чета и че са с газ значи плуват само отгоре. :lol: :lol: :lol: :lol:

Не съм виждал тази боя, но предполагам че летливата субстанция в боята - дето се хвалят че е далеч под европейдските норми, се включва във филма във вид на мехурчета -щупва (такива бои съм виждал а и полиуретановото лепило е на този принцип) и точно те имат някакъв топлоизолационен ефект. И понеже би било много евтино ако не добавят някаква модерна екзотика, добавят малко щатски кухи сфери и пълнят гушка за сметка на наивния потребител. :wink:

Май ги разгадахме. :partyman:
ISOMAX - специалист
ivanovbg: Това че дебелината на покритието трябва да е 3 мм, е цитирано от информацията за някое от покритията с керамични сфери, но това не важи за нашия продукт. При нас дебелината е 0.3-0.4мм! Точно заради тази десетократна разлика в дебелината, нашия кофициент на топлопроводимост всъщност е впечатлаващ. Трябва само да се премести десетичната запетая наляво и сметките ще излязат. Разликата отново е заради 4-5 пъти по-малкия размер на сферите. Пак за тях, средата в която се формират е конкретен газ и затова те са изпълнени с него. Също така, сместа от акрилатна дисперсия, сфери и др., след разбъркване с електрически миксер е с идеално хомогенна консистенция, без въздух в нея (без мехурчета), готова за нанасяне. Заради обемното си тегло от 0.5 кг/л, продукта има съответно три пъти по-малко акрилатна дисперсия и други съставки, в сравнение с обинковения латекс с обемно тегло 1.5 кг/л, което също води и до това че при тониране, нужното количество оцветители са три пъти по-малко. Т.е. сферите са минимално покрити със слой свързващ материал и не се изменят свойствата на топлопроницаемост. Относно качествата на свързващата акрилатна дисперсия, знаем че сме единствените които използват този модел дисперсия за производство на латекс за боядисване, защото е най-качествената и най-скъпата, което не е търсено при обикновените бои. Прилагам Ви снимка за онагледяване на покритието в разрез.

Поздрави!

Прикачен файл

IsomaxTERM razrez2.jpg
nikolovvd - майстор
Да не би това да са нашумелите в последно време "течни" тапети?
gechev - специалист
Да бееее, ама разправят, че в сферите е бъкано с циановодород. :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Мнения за течна вътрешна топлоизолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: