ivanovbg написа:Ми то и снега ги отразява и затова не се топи на слънцето. Ама топъл ли става?По-горе споменах, че не опонирам засега - интересна, но и неясна ми е тази материя.
Когато писах за "огледални" повърхности (отражатели) - все още имам усещането, че такива отразяват по-добре от грапавите, както и че светлите тонове (бяло) отразяват почти всичко от видимия спектър, НО не само! Известно ни е масово, че светли дрехи (шапка) предпазват от жегата по-добре.
По повод снега - забелязвал съм, че той се разтопява по-бързо по тъмните коли, отколкото по светлите. Допускам че снегът отразява само част от УВ вълните, а останалата достига до черните ламарини и ги нагрява повече.

Има и доста примери в кулинарията за употреба на ал. фолио и хартии.
Вероятно, в една по-сериозна дискусия, ще достигнем до някакъв баланс на отрезено/погълнато.
ISOMAX написа:Величината която дава по-добра възможност за сравнение между различните материали е кофициентът на топлопроницаемост β. Той се пресмята по формула включваща три величини: коефициент на топлопроводимост - “λ”, специфичен топлинен капацитет - “с” и плътност - “ρ”.Бих се радвал, ако някой може да разясни (интерпретира) ФИЗИЧЕСКАТА СЪЩНОСТ на въведения от Колегата в дискусията коефициент - β. Най-ми е неясна интерпретацията на h½ (от Уикепедия):
Има много хубава публикация по въпроса в Wikipedia!

Формално изглежда коректно.