• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 67
Напишете въпрос свързан със санирането.
MASTER - специалист
За поправки препоръчвам това - http://www.fenoplast.de/de/products/adh ... ratur-set/

Двукомпонентно е - течност и прах - забърква се кашичка, запълват се с нея дупките, и като втвърди - минава се отгоре с ситните шкурки, които се ползват за заличаване на надрано.

Резултата е напълно задоволителен, но няма как да ти кажа че не си личи изобщо :wink:
Все пак има шанс човек, който носи диоптър, два - без очила да не забележи нищо :-D

Трябва да внимаваш да работиш с абсолютно чисти ръце, шпакли и съдове - много малко мръсотия е необходима за да промени цвета на получената кашичка.

Откъде може да се купи - би трябвало в VBH да го има, евентуално може да провериш и там където си пазарил обкова - в подобни магазини също е вероятно. По принцип цената му е доста неприятна, нямам идея как са го оценили у нас,но при всички случаи ще е над 50 кинта.

Друг начин е със стикчета за репаратура на дървени повърхности. Казва се вакса, но не знам в БГ как точно са ги кръстили. Има мека и твърда, меката просто се търка върху повреденото място, докато твърдата трябва да се нагрява. Естествено, трябва да се вземе бяла вакса. По принцип е за дърво, но в пластмаса, в дупки стои добре.

Като резултат - личи си къде са били дупките, но поне не е дразнещо.

От къде може да се купи - нямам идея точно, предполагам че където продават паркети,плоскости и подобни дървении. Предимство е, че цената му е съвсем достъпна, би трябвало да струват няколко лева.

Най простия вариант е - залепи парче бяла лайстна или пвц банд върху дупките. Визуално ще си личи, че си скрил нещо но е най лесно,не струва нищо и е бързо. Ако не си педант, няма и да те дразни чак толкова.
tarlyo написа:
На снимките виждам, че проблемното крило е окачено на делител, така, че касата не може да е причина в случая. С реглаж на обкова не може да се постигне дъгообразен профил на крилото, а то е огънато навътре към стаята (не прилепва към делителя).
Хех,аз само видях на снимките обкова на летящия делител, и сметнах че там е проблема.
За далител - чак не ми идва на акъла как може да е прецакано точно на такова място.

Обикновено този проблем се проявява най вече при некадърен монтаж. При делител обаче няма как да обвиним монтажниците. При монтажа на пантите на делител, самите панти осигуряват точно разстояние за да работи притискащата панта идеално.
Някой друг ще да е осрал пейзажа :-D И то като е проявил голям талант.

- пак се връщаме на варианта да е монтиран грешен елемент. Ако вместо 13ка се монтира 9ка си мисля че може да се получи описаното. Ако прозореца беше произведен от домашен майстор,даже бих заложил на този вариант. Обаче Ролпласт работят само с профили 13ки , и ми се струва невероятно да е попаднала по някакъв начин панта 9ка

- езика да е размърдан и да е в положение да пресреща насрещника. Зад надписа винкхаус трябва да има едно болтче - развърти го насам натам, ако това е причината, би трябвало да може да се намести в правилно положение.

Чак сега забелязах марката на обкова,и съм доста озадачен. Явно е ползван някакъв архаичен модел.
Според мен,от доста години винкхаус произвеждат такива притискащи "панти"
Изображение

Изцяло пластмасови са, ролките и езика са черни,явно някаква износоустойчива пластмаса, останалата час е сребристо сива. (извинявам се, че ми е мръсен прозореца :-D с тези милиони пиксели всичко си личи)

- последен вариант,за който се сещам, е при изработката да е ползван доста изкривен профил и по средата да се изтумбва от само себе си. Звучи доста невероятно, но е възможно. С мастарче би могло да се провери колко е крив профила.
OvivO - помощник
Здравейте, днес при вечерното проветряване преди лягане, реших да си поиграя с тази панта и въпросното винтче.
На тази снимка се вижда до къде излизаше езичето, което е на самото крило и трябва да заклини в подложката на касата - доста малко се показваше и при затваряне на прозореца не се усещаше въобще да опира
https://www.dropbox.com/s/4xr2rv909e1k3 ... 8.jpg?dl=0
Реших да го поизкарам навън и започна отчетливо да се усеща, че се допира до подложката (клинчето), но го изкарах доооооста:
https://www.dropbox.com/s/pesngwrsiqhva ... 7.jpg?dl=0
При новото положение прозорецът се прибра и вече не може да се натисне с ръка силно. При старото - при натискане с ръка, видимо се движеше и прибираше, където зееше. Струва ми се, че винаги си е било така и никога не е заклинвало на тази панта, макар и да имаше едва видими следи по клинчето, вероятно от лятото, когато се пораздуват нещата. Това крило се отваря само при миене, т.е. 2 пъти годишно :o

Малко ми е трудно да измеря широчината на крилата, заради летящата греда, която се движи с това кривото крило.
Иначе касата я замерих и изглежда наред. Когато меря крилото отвътре при затворено положение, в средата е с 2 мм по-широко, но така е и на дясното крило, което се заключва на летящата греда, а при него няма проблем.

Мисля Ролпласт да ги извикам в събота да дойдат да си видят творението, но сега, след като видях, че прибра, се чудя дали да ги викам или просто да забравям...
Здравейте някой може ли да даде съвет как да реша проблема с пвц дограмата за прозорец да спре да духа от към пантите ми трябва гръб а за вратата към балкона какво трябва да взема че да не духа от към дръжката посредата
MASTER - специалист
Как да разберем дали изобщо може да се сложи гръб :?

Аз съм склонен да мисля, че някой си е оставил ръцете при монтажа и е придал бъчвообразна форма да касите
Успяват да заключат само в най долната и най горната част.

За да духа от към дръката не се сещам друга причина.

Защо не извикаш някой,който разбира.
Много е трудно да се даде съвет на човек,който няма никакви познания по въпроса.
Касата е добре горе долу и посредата е еднакъв размер но крилото като сложа мастар е като лък обкова е мако дограмата рехау а от прочетеното за прозорец двойно отваряем и от към пантите няма никакво закопчаване останах с впечатлението че ми трябва гръб
MASTER - специалист
В такъв случай за гърба нямаш проблем - продава ги фирма Коматек. За да се подберат правилно, трябва да им кажеш височината на крилата. Може да изпросиш и една схема на обкова - ще ти е по лесно за слагането.

Слагането на гърбовете е лесно,не е проблем и ти да го направиш, няма шанс да прецакаш фатално нещата, но трябва да внимаваш да не промениш положението на точките за заключванена някой елемент от обкова. Като приключиш, дръжката трябва да е в отворено положение,и всички точки трябва да са абсолютно точно в средно положение.

След това намираш положението,където трябва да са насрещниците и това е всичко.

Винтовете,които ти трябват са 4х25 за PVC, ако нямаш такива, не е фатално да ползваш и 4х25 за дърво.

За балконската врата положението е по сложно. Първо провери още веднъж дали наистина ти е като лък.

Ако нямаш делител на крилото е сравнително по лесно - трябва да се подпъхнат дистанциращи подложки между крилото и стъклопакета, над и под дръжката, и на същата височина и в задната част на вратата. Като в същото време не трябва да се рахлабят подложките в ъглите на стъклопакета. Шанса да прецакаш фатално нещо при тая операция е доста голям, затова според мен потърси специалист.

Тук ще споделя и един финт, който е неизвестен за специалистите в България. След като сложите подложките,преди да сте поставили стъклодържателите, опитай дали крилото затваря добре. Ако всичко функционира без забележки, вземи една картушка PU лепило (това, което ползват за лепене на автостъклата) и запълни с него по целия периметър фугата между стъклопакета и ПВЦ профила. след това сложете стъклодържателите и затвори вратата. Следващите 24 часа или малко повече избягвай да отваряш вратата, освен ако не е крайно необходимо. След това вратата ще ти служи дълги години без да се налага никакъв сервиз.

Ако има крилото ти има делител - нещата стават по сложни. Най вероятно делителя е по къс, и затова крилото ти е приело такава форма. Ако делителя е залепен - няма вариант за поправка. Този вариант е малко вероятен за БГ.
Ако делителя е хванат с сглобка - трябва да се заготви делител с правилната дължина и да се смени. Стъклодържателите също ще се наложи да се сменят. Изобщо-играчката е сериозна. Би трябвало да можеш да го рекламираш, ако не е прекалено късно.
проблема с прозореца го реших малко смешно ама гръб прозореца е имал но нямаше насрешник и чопчето което закопчава а балконската врата си е като лък в смисъл от страната където са уплътненията там където ляга към касата. А на друга балконска врата проблема е че е провиснала ако махна стъклопакета и регулирам подложките дали ще се оправи или има друга регулировка
MASTER - специалист
По втория въпрос - погледни първа страница на темата,първата публикация на velsi - обяснено е максимално образно. Ако това регулиране е недостатъчно, чак тогва трябва да се разпъва с подложките. Желателно е да потърсиш специалист, ако се стигне до там. Шанса сам да счупиш стъклото е много сериозен.

По първия въпрос - за огъването. За да стои по тоя начин - значи не закопчава в насрещниците.

Огледай внимателно защо не закопчава :

- липсват насрещници - решение -монтират се
- насрещниците са монтирани прекалено нагоре и при затворено положение заключващите пъпки не ги достигат - решение - развиват се и се монтират на правилното място
- разстоянието между каса и крило е по голямо от нормалното и пъпките не достигат до насрещниците поради неправилно регулиране - решение - с регулировките на пантите се придвижва крилото към касата,докато започне затварянето да функционира. Ако при максимално изместване пак не функционира, или започне да затваря към дръжката, но отпуска от към гърба - положението става по неприятно, възможно е при производството нещо с размерите да е объркано.
- при монтажа касата все пак да е пристегната повече и заради това да не може да закопчее. Казваш че е права,но провери внимателно отново с дълъг мастар/нивелир - обикновено това е най - най често срещаната монтажна грешка ---> :axe: . Решението е свързано с разкъртване и подмазване. :x

Това са четирите най вероятните причини.

След като отстраниш проблема и осигуриш закопчаванетона заключващите елементи,с малко натискане вратата ще почне да се затваря и уплътнява,естествено ще е необходимо и малко повече усилие върху дръжката. С течение на времето ще си улегне и ще започне да се затваря без усилие. След края на лятото (сети се защо) би трябвало да функционира безпроблемно
проблема с балконските врати го оправих малко ме измъчи едната защото трябваше да махам стъклопакета и да слагам други подложки след като сложих насрешници на прозорците от към гърба и там спря да духа но днес забелязах че на единия прозорец духа от долу и от горе можели да се сложи някакво закопчаване да прибира долу и горе
MASTER - специалист
Колко широки са прозорците.

При прозорци по тесни от 50 см не се предвижда - счита се,че пртискането по вертикалите е достатъчно за добро уплътнение.

Ако прозореца не е с двуосово отваряне,масовата практика в БГ е да се монтира заключване само към страната от към дръжката. Ако случая е такъв, трансформирането излиза сравнително скъпо. В случая споменаваш, че имаш гръб,така че явно това не е твоя случай,споменавам го само по принцип

Ако прозорците са по широки и имат кип функция - първо погледни горе - най вероятно на ножицата имаш заключваща пъпка, но е пропуснат да се монтира насрещник :wink:

Заключване от долната страна също масово се пропуска да се слага у нас, а правилото е - щом има отгоре, трябва да има и отдолу.

Монтирането на елемент там е лесно,и не струва скъпо. Понеже има поне два възможни варианта на обкова ,направи една снимка с телефона на долния край,така че да се вижда обкова, и иди в магазина за обков. Там ще видят снимката, и ще ти дадат точния елемент. Не забравяй да им кажеш и точната широчина на крилото за да се подбере правилния елемент,който да осигури заключване долу горе в средата на крилото.

Монтажа е елементарен.
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 67

Тема "Регулиране обков PVC дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: