Master_Kenobi написа:Сенсей, а само ст/пакета кви пари е наЩе питам Мастер, още не съм ходил в офиса за едровите цени.

Master_Kenobi написа:Сенсей, а само ст/пакета кви пари е наЩе питам Мастер, още не съм ходил в офиса за едровите цени.
topurov написа:Къде може да се намери/купи новия продукт?За Пловдив при всички дистрибутори на РОЛПЛАСТ.
nihonjin написа:Видях и аз новия 88мм профил. Казва се Trocal 88+. Профила много ми харесва и ако се не лъжа е единствения в БГ с три уплътнения на отваряемите части. 40мм стъклопакет.В България се предлага и друг профил с трибариерно гумено уплътнение - SALAMANDER - 3D DESIGN. Аз съм дистрибутор на SALAMNDER и може да бъда обвинена в пристрастие, но смятам че е доста по-добър профил от Trokal. Както всеки продукт,така и дограмата подлежи на калсифициране, в зависимост от топлоизолационните и технически параметри.Възоснова на тези факти SALAMANDER е класифициран в най-висок клас А.
Проблема е, че фирмата прави пакет само с 3 стъкла по 4мм всяко, а на мен ми трябват с различни дебелини и като цяло по-дебели стъкла за по-добра звукоизолация. Жалко че не предлагат, иначе веднага бих си сложил.
vanko68 написа:Едно допълнение към полезното инфо-сигурно доста хора се питат как при дебелина над 18 мм се влошават топлоизолационните характеристики на стъклопакета.При по-малки от 18 мм дебелини слоя затворен газ няма възможност за вертикална циркулация,а се държи като еднороден изолиращ слой.При по-големи дебелини вече има условия за вертикална циркулация-охладения от външното стъкло газ пада надолу,а затопления от вътрешното се вдига нагоре.Така се пренася и губи топлина от стаята.
Petyr написа:vanko68 написа:Едно допълнение към полезното инфо-сигурно доста хора се питат как при дебелина над 18 мм се влошават топлоизолационните характеристики на стъклопакета.При по-малки от 18 мм дебелини слоя затворен газ няма възможност за вертикална циркулация,а се държи като еднороден изолиращ слой.При по-големи дебелини вече има условия за вертикална циркулация-охладения от външното стъкло газ пада надолу,а затопления от вътрешното се вдига нагоре.Така се пренася и губи топлина от стаята.Трябваше да споменеш термина конвекция, предполагам по-нагледно щеше да е
Takezo Sensey написа:vanko68 , това май не е баш тъй ...
Коментирай моля те 32 мм. пакетисамо с 2 стъкла по 4 мм. дистанционера е 24
...
Аргона служа за намаляване на повърхностното напрежените на Ка стъклото, не търси някакви изолационни свойства в този газ .
ps.: Е тука пише :
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=11596
Petyr написа:Напротив, има изолационни свойства и без Ка стъкло! Доколкото знам има нещо общо с плътността. Също съм чувал, че има стъклопакети с подналягане (не вакум, но няколко паскала по-ниско от атмосферното) и подобрението на изолацията е огромно...Takezo Sensey написа:vanko68 , това май не е баш тъй ...
Коментирай моля те 32 мм. пакетисамо с 2 стъкла по 4 мм. дистанционера е 24
...
Аргона служа за намаляване на повърхностното напрежените на Ка стъклото, не търси някакви изолационни свойства в този газ .
vanko68 написа:Като казах газ,имах предвид и въздуха и аргона,говорейки по принцип.А обяснението си е точно това,което давам,какво да коментирам за 24 мм дистанционер?
Петър-благодаря за уточнението,прав си.
Takezo Sensey написа:Опа двама на един - не е чес'но .![]()
Четете тука момчета :
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... E%ED%ED%EE
Да не правите грешки ...
Takezo Sensey написа:Takezo Sensey написа:Опа двама на един - не е чес'но .И още :![]()
Четете тука момчета :
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... E%ED%ED%EE
Да не правите грешки ...
pipbel написа:Има много писано по темата, само попитай чичко Google и ще ти кажеpipbel :
Ето малко и от мене (нещо май не излизат добре таблиците....)![]()
•
Стойност на U (W/m2K)
въздух аргон
Обикновено стъкло (флоат) в mm
4 5.8 Стъклопакет с 2 стъкла 24 mm
4 - 16 - 4 2.7 2.6
4 - 16 -4 к-стъкло 1.7 1.5
Стъклопакет с 3 стъкла 32 mm
4 -10 - 4 -10 - 4 1.9 1.8
4 -10 - 4 - 10 - 4 к-стъкло 1.4 1.2
6 -10 - 5 - 10 - 4 к-стъкло 1.4 1.2
• СТЪКЛОПАКЕТЪТ Е ВАЖЕН
Представете си прозорец 2,5м х 1,5м. Каква част от него е профилът и каква - стъклопакетът? В масовия случай профилът не е повече от 20% от прозореца. Тогава ако поръчате скъп профил и сложите обикновен стъклопакет 24 мм, ще повишите топлоизолацията само с една пета от потенциала й. Най-разумното решение, разбира се, е хубав профил с дебел стъклопакет с к-стъкло. Все пак добрата новина е, че ако инвестирате само в стъклопакета, ще постигнете впечатляващ ефект при разумен разход на средства. С други думи - най-скъпият стъклопакет върши далеч по-добра работа от най-скъпия профил.
бяло/бяло 2.7 (W/m2K) с аргон 2.6 (W/m2K)
бяло/Ка 1.7 (W/m2K) с аргон 1.5 (W/m2K)
Стъклопакет с 3 стъкла
бяло 4мм./бяло 4мм./бяло 4мм. : 4-10-4-10-4 1.9 (W/m2K) с аргон 1.8 (W/m2K)
бяло 4мм/бяло 4 мм./Ка 4 мм. : 4-10-4-10-4 1.4(W/m2K) с аргон 1.2 (W/m2K)
бяло 6мм./бяло 5 мм. /Ка 4мм. : 6-10-5-10-4 1.4(W/m2K) с аргон 1.2 (W/m2K)
Разликата от 0.1 - 0.2 (W/m2K) е "много" важна...
.
vanko68 написа:Не разбрах в тези двамата аз влизам ли,щото и дума не съм обелил за подкрепа на аргона де ?
Petyr написа:Той има предвид, че аз съм за двама![]()
Ето на тази графика се вижда добре, разликата между 3 и 4Код: Избери всички
1. К-стъкло + аргон 2. К-стъкло 3. с аргон 4. без газ, с обикновени стъкла
А аргона е по-тежък от въздуха и се слага още преди да измислят Ка стъклото. Съмнява ме някой немец да се занимава да слага дюзи и да пълни с аргон, ако не си струва.
Takezo Sensey написа:Споко момчета, нека всеки направи това което сметне за най-добро .
Master_Kenobi написа:vanko68 написа: ...При по-малки от 18 мм дебелини слоя затворен газ няма възможност за вертикална циркулация,а се държи като еднороден изолиращ слой.При по-големи дебелини вече има условия за вертикална циркулация-охладения от външното стъкло газ пада надолу,а затопления от вътрешното се вдига нагоре.Това аз, с познанията си по гимназиална физика,си го обяснявам така:
При 18 мм. на молекулите им е тясно да се разминат и газа си стои неподвижен.При по-широчко място те си хайманосват нагоре-надолу.
![]()
Дебели молекули, брейии...![]()
Как ли се оправят да се разминат във вакуумните тръбни слънчеви колектори, където са им оставили едни съвсем тънки тръбички?!
vanko68 написа:На кое във вакуума ? са оставили съвсем тънки тръбички ???
Master_Kenobi написа:Не. Тръбичката с флуида вътре във вакуумния цилиндър.
bigshop написа:Мнението на Takezo се основава на числата от pipbel, но те откъде са взети не е ясно. Графиката обаче налага по-други изводи.
Иначе по света казват, че аргона има 1/3 по-ниска топлопроводност от въздуха. Също казват, че бил по-тежък (молекулите са "по-дебели"), по-трудно се движат и предават по-малко топлина.
Освен това казват и други неща: за предимства на аргона при много топъл и много студен климат, и т. н.
Но явно докато дойде до България се изравнява по възможности с въздуха.
vanko68 написа:Master_Kenobi - В тръбичката надолу си тече втечнен флуид и нама начин да си пречи с издигащия се нагоре нагрят газ !
Petyr написа:vanko68 написа:Master_Kenobi - В тръбичката надолу си тече втечнен флуид и нама начин да си пречи с издигащия се нагоре нагрят газ !Я направи едно добро обяснение на ХиитПайпс, и как флуида се изпарява, а после кондензираче малко хора знаят за това... и се чудят как може да има по-добра топлопроводимост от среброто...
Също спомени за различните топлоносители или как един кубик вода се загрява с един градус с 1000Вата, а един кубик въздух с 0.3Вата
Специално за разстоянието между стъклата, то има и едни съпротивления, които оказват влияние. Най-лесно е за разбиране, като пробваш да дишаш през сламка, а след това през тръба 1/2"Кажи ми през кое въздуха се движи по-лесно? Така че търсим оптималното отношение дебелина/конвекция. Колкото е по-дебело има повече въздух, който е изолатор. От друга страна имаме нарастване на конвекцията с нарастване на дебелината. За това са и тези сметки/графики и т.н. и стъклопакетите не се правят като преди 100 години с 20 см. между стъклата...
3.Лъчист - дължината на вълната е такава, че не се поглъща от въздуха (или ако трябва друг флуид), а се абсорбира при контакта си с твърдо тяло - пример за това са слънчевите лъчи (за това и колкото по на високо се качваме, толкова по-студен става въздуха - защото въздухът се загрява от загрятата от слънцето почва и вода).
В случея К-стаклото, като огледало отразява обратно лъчистия топлообмен и от там става по-икономично, а не защото е топлоизолатор. По този начин повишава и температурата на вътрешното стъкло, като предпазва от конденз...
Petyr написа:vanko68 написа:Master_Kenobi - В тръбичката надолу си тече втечнен флуид и нама начин да си пречи с издигащия се нагоре нагрят газ !Я направи едно добро обяснение на ХиитПайпс, и как флуида се изпарява, а после кондензираче малко хора знаят за това... и се чудят как може да има по-добра топлопроводимост от среброто...
Също спомени за различните топлоносители или как един кубик вода се загрява с един градус с 1000Вата, а един кубик въздух с 0.3Вата
Специално за разстоянието между стъклата, то има и едни съпротивления, които оказват влияние. Най-лесно е за разбиране, като пробваш да дишаш през сламка, а след това през тръба 1/2"Кажи ми през кое въздуха се движи по-лесно? Така че търсим оптималното отношение дебелина/конвекция. Колкото е по-дебело има повече въздух, който е изолатор. От друга страна имаме нарастване на конвекцията с нарастване на дебелината. За това са и тези сметки/графики и т.н. и стъклопакетите не се правят като преди 100 години с 20 см. между стъклата...
3.Лъчист - дължината на вълната е такава, че не се поглъща от въздуха (или ако трябва друг флуид), а се абсорбира при контакта си с твърдо тяло - пример за това са слънчевите лъчи (за това и колкото по на високо се качваме, толкова по-студен става въздуха - защото въздухът се загрява от загрятата от слънцето почва и вода).
В случея К-стаклото, като огледало отразява обратно лъчистия топлообмен и от там става по-икономично, а не защото е топлоизолатор. По този начин повишава и температурата на вътрешното стъкло, като предпазва от конденз...
В случея К-стаклото, като огледало отразява обратно лъчистия топлообмен и от там става по-икономично, а не защото е топлоизолатор. По този начин повишава и температурата на вътрешното стъкло, като предпазва от конденз...Искам само да допълня, че аргона има по-голям ефект при К-стъклото, защото температурната разлика межу вътрешното и външното стъкло е по-голяма. От там и конвекцията между стъклата е по-голяма, и за това разликата между 1 и 2 на тази графика е по-голяма отколкото между 3 и 4.
Код: Избери всички
1. К-стъкло + аргон
2. К-стъкло
3. с аргон
4. без газ, с обикновени стъкла
Matchless написа:Това за сламките е при обмен на налягане при две системи.Между съклата е една система тя е затворена.Там разликата предполагам е заради вискозитета на аргона и това ,че е инертен.Примера за сламките го дадох не заради разликата между въздух и аргон, а за разстоянието между стъклата. Долу нарисувах, това което имах предвид, да се надявам, че е станало по-ясно. (Преди, първата картинка я сравних със сламка, а втората с тръба
Прикачен файл
Matchless написа:Порових се из нета и видях,че всеки си пише каквото си иска за стъклопакета.Като незнам дори как е напълнен с аргон не мога да дам точно обяснение.Дали е изкаран всичкия въздух,как,под какво налягане е вкаран аргона..Ако стъклопакета е правен в топло помещение и след това като се сложи в студено въздухът в стъклопакета се свива и дава различни стоиности за топлопроводимост,термодинамичните свойства се променят при различните температури,атомите имат топлоемкост и тей нататък...И като се съберат тези уж незначитени разлики се получават доста различни резултати.При сламките е в една посока движението,при стъклопакета не е.Там триенето между слоевете на флуида е по малко.Също така не обяснява защо "колкото повече-толкова повече" не важи тук при всички положения.Преди малко питах един химик и ми обясни, защо се позва аргон: Инертните газове били с някакъв стабилен електронен слой (или нещо от сорта) и за това били и доста по-лоши топлопроводници.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: