• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 13
Напишете въпрос свързан със санирането.
Takezo Sensey - модератор
Master_Kenobi написа:
Сенсей, а само ст/пакета кви пари е на :?
Ще питам Мастер, още не съм ходил в офиса за едровите цени. :roll:
topurov - специалист
Къде може да се намери/купи новия продукт?
topurov написа:
Къде може да се намери/купи новия продукт?
За Пловдив при всички дистрибутори на РОЛПЛАСТ. :wink:
nihonjin написа:
Видях и аз новия 88мм профил. Казва се Trocal 88+. Профила много ми харесва и ако се не лъжа е единствения в БГ с три уплътнения на отваряемите части. 40мм стъклопакет.
Проблема е, че фирмата прави пакет само с 3 стъкла по 4мм всяко, а на мен ми трябват с различни дебелини и като цяло по-дебели стъкла за по-добра звукоизолация. Жалко че не предлагат, иначе веднага бих си сложил.
В България се предлага и друг профил с трибариерно гумено уплътнение - SALAMANDER - 3D DESIGN. Аз съм дистрибутор на SALAMNDER и може да бъда обвинена в пристрастие, но смятам че е доста по-добър профил от Trokal. Както всеки продукт,така и дограмата подлежи на калсифициране, в зависимост от топлоизолационните и технически параметри.Възоснова на тези факти SALAMANDER е класифициран в най-висок клас А.
Що се отнася до стъклопакета, изборът за 40 мм стъклопакет е удачен , особено в случай, че трябва да се постигне перфектна топлоизолация.
vanko68 написа:
Едно допълнение към полезното инфо-сигурно доста хора се питат как при дебелина над 18 мм се влошават топлоизолационните характеристики на стъклопакета.При по-малки от 18 мм дебелини слоя затворен газ няма възможност за вертикална циркулация,а се държи като еднороден изолиращ слой.При по-големи дебелини вече има условия за вертикална циркулация-охладения от външното стъкло газ пада надолу,а затопления от вътрешното се вдига нагоре.Така се пренася и губи топлина от стаята.
Petyr написа:
vanko68 написа:
Едно допълнение към полезното инфо-сигурно доста хора се питат как при дебелина над 18 мм се влошават топлоизолационните характеристики на стъклопакета.При по-малки от 18 мм дебелини слоя затворен газ няма възможност за вертикална циркулация,а се държи като еднороден изолиращ слой.При по-големи дебелини вече има условия за вертикална циркулация-охладения от външното стъкло газ пада надолу,а затопления от вътрешното се вдига нагоре.Така се пренася и губи топлина от стаята.
Трябваше да споменеш термина конвекция, предполагам по-нагледно щеше да е :)
Takezo Sensey написа:
vanko68 , това май не е баш тъй ...
Коментирай моля те 32 мм. пакети :wink: само с 2 стъкла по 4 мм. дистанционера е 24 :idea: ...

Аргона служа за намаляване на повърхностното напрежените на Ка стъклото :idea: , не търси някакви изолационни свойства в този газ . :idea:

ps.: Е тука пише :

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=11596
Petyr написа:
Takezo Sensey написа:
vanko68 , това май не е баш тъй ...
Коментирай моля те 32 мм. пакети :wink: само с 2 стъкла по 4 мм. дистанционера е 24 :idea: ...

Аргона служа за намаляване на повърхностното напрежените на Ка стъклото :idea: , не търси някакви изолационни свойства в този газ . :idea:
Напротив, има изолационни свойства и без Ка стъкло! Доколкото знам има нещо общо с плътността. Също съм чувал, че има стъклопакети с подналягане (не вакум, но няколко паскала по-ниско от атмосферното) и подобрението на изолацията е огромно...
vanko68 написа:
Като казах газ,имах предвид и въздуха и аргона,говорейки по принцип.А обяснението си е точно това,което давам,какво да коментирам за 24 мм дистанционер?
Петър-благодаря за уточнението,прав си.
Takezo Sensey написа:
Опа двама на един - не е чес'но . :wink:

Четете тука момчета :

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... E%ED%ED%EE

Да не правите грешки ... :wink:
Takezo Sensey написа:
Takezo Sensey написа:
Опа двама на един - не е чес'но . :wink:

Четете тука момчета :

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... E%ED%ED%EE

Да не правите грешки ... :wink:
И още :
pipbel написа:
Има много писано по темата, само попитай чичко Google и ще ти каже
Ето малко и от мене (нещо май не излизат добре таблиците....) :?

Стойност на U (W/m2K)
въздух аргон
Обикновено стъкло (флоат) в mm
4 5.8
Стъклопакет с 2 стъкла 24 mm
4 - 16 - 4 2.7 2.6
4 - 16 -4 к-стъкло 1.7 1.5
Стъклопакет с 3 стъкла 32 mm
4 -10 - 4 -10 - 4 1.9 1.8
4 -10 - 4 - 10 - 4 к-стъкло 1.4 1.2
6 -10 - 5 - 10 - 4 к-стъкло 1.4 1.2

• СТЪКЛОПАКЕТЪТ Е ВАЖЕН
Представете си прозорец 2,5м х 1,5м. Каква част от него е профилът и каква - стъклопакетът? В масовия случай профилът не е повече от 20% от прозореца. Тогава ако поръчате скъп профил и сложите обикновен стъклопакет 24 мм, ще повишите топлоизолацията само с една пета от потенциала й. Най-разумното решение, разбира се, е хубав профил с дебел стъклопакет с к-стъкло. Все пак добрата новина е, че ако инвестирате само в стъклопакета, ще постигнете впечатляващ ефект при разумен разход на средства. С други думи - най-скъпият стъклопакет върши далеч по-добра работа от най-скъпия профил.
pipbel :

бяло/бяло 2.7 (W/m2K) с аргон 2.6 (W/m2K)
бяло/Ка 1.7 (W/m2K) с аргон 1.5 (W/m2K)

Стъклопакет с 3 стъкла

бяло 4мм./бяло 4мм./бяло 4мм. : 4-10-4-10-4 1.9 (W/m2K) с аргон 1.8 (W/m2K)
бяло 4мм/бяло 4 мм./Ка 4 мм. : 4-10-4-10-4 1.4(W/m2K) с аргон 1.2 (W/m2K)
бяло 6мм./бяло 5 мм. /Ка 4мм. : 6-10-5-10-4 1.4(W/m2K) с аргон 1.2 (W/m2K)

Разликата от 0.1 - 0.2 (W/m2K) е "много" важна :wink: ...

.
vanko68 написа:
Не разбрах в тези двамата аз влизам ли,щото и дума не съм обелил за подкрепа на аргона де ?
Petyr написа:
Той има предвид, че аз съм за двама :-D

Изображение

Код: Избери всички

1. К-стъкло + аргон
2. К-стъкло
3. с аргон
4. без газ, с обикновени стъкла
Ето на тази графика се вижда добре, разликата между 3 и 4
А аргона е по-тежък от въздуха и се слага още преди да измислят Ка стъклото. Съмнява ме някой немец да се занимава да слага дюзи и да пълни с аргон, ако не си струва.
Takezo Sensey написа:
Споко момчета, нека всеки направи това което сметне за най-добро . :wink:
Master_Kenobi написа:
vanko68 написа:
...При по-малки от 18 мм дебелини слоя затворен газ няма възможност за вертикална циркулация,а се държи като еднороден изолиращ слой.При по-големи дебелини вече има условия за вертикална циркулация-охладения от външното стъкло газ пада надолу,а затопления от вътрешното се вдига нагоре.
Това аз, с познанията си по гимназиална физика, :-D си го обяснявам така:
При 18 мм. на молекулите им е тясно да се разминат и газа си стои неподвижен. :shock: При по-широчко място те си хайманосват нагоре-надолу. :-D

Дебели молекули, брейии... :ug:
Как ли се оправят да се разминат във вакуумните тръбни слънчеви колектори, където са им оставили едни съвсем тънки тръбички?! :?
vanko68 написа:
На кое във вакуума ? са оставили съвсем тънки тръбички ???
Master_Kenobi написа:
Не. Тръбичката с флуида вътре във вакуумния цилиндър.
bigshop написа:
Мнението на Takezo се основава на числата от pipbel, но те откъде са взети не е ясно. Графиката обаче налага по-други изводи.
Иначе по света казват, че аргона има 1/3 по-ниска топлопроводност от въздуха. Също казват, че бил по-тежък (молекулите са "по-дебели"), по-трудно се движат и предават по-малко топлина.
Освен това казват и други неща: за предимства на аргона при много топъл и много студен климат, и т. н.
Но явно докато дойде до България се изравнява по възможности с въздуха.
vanko68 написа:
Master_Kenobi - В тръбичката надолу си тече втечнен флуид и нама начин да си пречи с издигащия се нагоре нагрят газ !
Petyr написа:
vanko68 написа:
Master_Kenobi - В тръбичката надолу си тече втечнен флуид и нама начин да си пречи с издигащия се нагоре нагрят газ !
Я направи едно добро обяснение на ХиитПайпс, и как флуида се изпарява, а после кондензира :) че малко хора знаят за това... и се чудят как може да има по-добра топлопроводимост от среброто...

Също спомени за различните топлоносители или как един кубик вода се загрява с един градус с 1000Вата, а един кубик въздух с 0.3Вата

Специално за разстоянието между стъклата, то има и едни съпротивления, които оказват влияние. Най-лесно е за разбиране, като пробваш да дишаш през сламка, а след това през тръба 1/2" :) Кажи ми през кое въздуха се движи по-лесно? Така че търсим оптималното отношение дебелина/конвекция. Колкото е по-дебело има повече въздух, който е изолатор. От друга страна имаме нарастване на конвекцията с нарастване на дебелината. За това са и тези сметки/графики и т.н. и стъклопакетите не се правят като преди 100 години с 20 см. между стъклата...

Ако някой се чуди за К-стъклото, то трябва да се знае колко вида топлообмен има, аз знам 3:
1.Директен - когато две твърди тела са допрени (котлон и тенджера);
2.Конвективен - когато между двете има някакъв флуид.
3.Лъчист - дължината на вълната е такава, че не се поглъща от въздуха (или ако трябва друг флуид), а се абсорбира при контакта си с твърдо тяло - пример за това са слънчевите лъчи (за това и колкото по на високо се качваме, толкова по-студен става въздуха - защото въздухът се загрява от загрятата от слънцето почва и вода).

В случея К-стаклото, като огледало отразява обратно лъчистия топлообмен и от там става по-икономично, а не защото е топлоизолатор. По този начин повишава и температурата на вътрешното стъкло, като предпазва от конденз...
Petyr написа:
vanko68 написа:
Я направи едно добро обяснение на ХиитПайпс, и как флуида се изпарява, а после кондензира :) че малко хора знаят за това... и се чудят как може да има по-добра топлопроводимост от среброто...

Също спомени за различните топлоносители или как един кубик вода се загрява с един градус с 1000Вата, а един кубик въздух с 0.3Вата

Специално за разстоянието между стъклата, то има и едни съпротивления, които оказват влияние. Най-лесно е за разбиране, като пробваш да дишаш през сламка, а след това през тръба 1/2" :) Кажи ми през кое въздуха се движи по-лесно? Така че търсим оптималното отношение дебелина/конвекция. Колкото е по-дебело има повече въздух, който е изолатор. От друга страна имаме нарастване на конвекцията с нарастване на дебелината. За това са и тези сметки/графики и т.н. и стъклопакетите не се правят като преди 100 години с 20 см. между стъклата...

Ако някой се чуди за К-стъклото, то трябва да се знае колко вида топлообмен има, аз знам 3:
1.Директен - когато две твърди тела са допрени (котлон и тенджера);
2.Конвективен - когато между двете има някакъв флуид.
3.Лъчист - дължината на вълната е такава, че не се поглъща от въздуха (или ако трябва друг флуид), а се абсорбира при контакта си с твърдо тяло - пример за това са слънчевите лъчи (за това и колкото по на високо се качваме, толкова по-студен става въздуха - защото въздухът се загрява от загрятата от слънцето почва и вода).

В случея К-стаклото, като огледало отразява обратно лъчистия топлообмен и от там става по-икономично, а не защото е топлоизолатор. По този начин повишава и температурата на вътрешното стъкло, като предпазва от конденз...
Petyr - специалист
Искам само да допълня, че аргона има по-голям ефект при К-стъклото, защото температурната разлика межу вътрешното и външното стъкло е по-голяма. От там и конвекцията между стъклата е по-голяма, и за това разликата между 1 и 2 на тази графика е по-голяма отколкото между 3 и 4.
Изображение

Код: Избери всички

1. К-стъкло + аргон
2. К-стъкло
3. с аргон
4. без газ, с обикновени стъкла
Matchless - специалист
Това за сламките е при обмен на налягане при две системи.Между съклата е една система тя е затворена.Там разликата предполагам е заради вискозитета на аргона и това ,че е инертен.
Petyr - специалист
Matchless написа:
Това за сламките е при обмен на налягане при две системи.Между съклата е една система тя е затворена.Там разликата предполагам е заради вискозитета на аргона и това ,че е инертен.
Примера за сламките го дадох не заради разликата между въздух и аргон, а за разстоянието между стъклата. Долу нарисувах, това което имах предвид, да се надявам, че е станало по-ясно. (Преди, първата картинка я сравних със сламка, а втората с тръба :) ) А това, че налягането е константа, не е точно така, защото при промяна на плътността на флуида, в следствие на температурата, се променя и хидростатичното налягане и точно то кара флуида да се движи.

То почти всички изолации са на принципа на затваряне на въздух, така че да ограничат движението му - когато не се движи е отличен изолатор.

А за разликата между въздух и аргон, според мен най-голямо значение има по-малкото изменение в плътността на аргона при различни температури. Не знам термина за тази характеристика, ако някой го знае, ще се радвам да ми го каже...

Прикачен файл

konvekciq.JPG
konvekciq.JPG (19.32 KиБ) Видяна 7667 пъти
Matchless - специалист
Порових се из нета и видях,че всеки си пише каквото си иска за стъклопакета.Като незнам дори как е напълнен с аргон не мога да дам точно обяснение.Дали е изкаран всичкия въздух,как,под какво налягане е вкаран аргона..Ако стъклопакета е правен в топло помещение и след това като се сложи в студено въздухът в стъклопакета се свива и дава различни стоиности за топлопроводимост,термодинамичните свойства се променят при различните температури,атомите имат топлоемкост и тей нататък...И като се съберат тези уж незначитени разлики се получават доста различни резултати.При сламките е в една посока движението,при стъклопакета не е.Там триенето между слоевете на флуида е по малко.Също така не обяснява защо "колкото повече-толкова повече" не важи тук при всички положения.
Petyr - специалист
Matchless написа:
Порових се из нета и видях,че всеки си пише каквото си иска за стъклопакета.Като незнам дори как е напълнен с аргон не мога да дам точно обяснение.Дали е изкаран всичкия въздух,как,под какво налягане е вкаран аргона..Ако стъклопакета е правен в топло помещение и след това като се сложи в студено въздухът в стъклопакета се свива и дава различни стоиности за топлопроводимост,термодинамичните свойства се променят при различните температури,атомите имат топлоемкост и тей нататък...И като се съберат тези уж незначитени разлики се получават доста различни резултати.При сламките е в една посока движението,при стъклопакета не е.Там триенето между слоевете на флуида е по малко.Също така не обяснява защо "колкото повече-толкова повече" не важи тук при всички положения.
Преди малко питах един химик и ми обясни, защо се позва аргон: Инертните газове били с някакъв стабилен електронен слой (или нещо от сорта) и за това били и доста по-лоши топлопроводници.

Пълненето доколкото знам става през две дюзи, като се използва това, че въздуха е по-лек от аргона (т.е. се пълни отгоре през едната дюза, а другата, също отгоре, е за отвеждане на въздуха). Херметичността не знам колко е голяма, защото след 2-3 години трябва ново пълнене.

Не те разбрах, относно въздушната междина. С кое не си съгласен? Аз го разбирам така, ако си говорим като Мечо Пух, "Колкото повече междина, толкова повече конвекция" и "Колкото по-малко междина, толкова по-малко изолиращ въздух" т.е. търсим оптималното отношение на двете твърдения :) така че да имаме минимален топлообмен. Което както се вижда от графиката е 12-13 мм въздушна междина.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 13

Тема "Нискоемисионно Ка стъкло, съвети !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: