Hursa написа:Освен това съм монтирал топлинни екрани, така да се каже, същите и отражатели:) Дебело алуминиево фолио, залепено на картон – звучи като нещо грозно, но се получи добре. Направил съм им рамка от тънки алуминиеви профили 10х10 мм и картона не се вижда. Поставени са на опорите на радиаторите на пода, така че между пода и екрана са около 5 см за да има добра конвекция около него. Стоят паралелно между радиатора и стената, не опират на стената – на около 2 см е от нея. Подвижни са, лятото ги махам.Здравей Hursa,
Благодаря за споделената информация! Точно за тези екрани говорех. Ти си ги направил от картон и алуминиево фолио. Аз си мислех, че ще е най-добре с вата, защото тя може да се нагрява безпроблемно до високи температури, но и картон ми звучи добре. Твоят фибран на стените зад радиаторите всъщност е защитен от тези екрани, като по този начин го предпазваш от прекомерно нагряване. Имам някакви бегли спомени, че фибранът и стиропорът не бива да се нагряват над 65 или да не беше 75°C, което без този екран е лесно достижимо.
Другото нещо е това, че при средна външна температура 0°C стена с екран зад радиатора нагрята до 30°C ще има два пъти по малки топлозагуби от стена без екран нагрята до 60°C. Разбира се това на фона на общите топлозагуби е незначително, защото площта на стената зад всеки радиатор е незначителна на фона на общата площ на стените, но би довело до положителен резултат постигнат с минимални капиталовложения. С други думи би било рентабилно. При изолираните къщи обикновено най-големите загуби са от прозорците. За там трябва да се мисли повече.
Пускам един линк към това, което съм виждал по магазините. >>>Цък<<< Някакси не мога да се съглася изцяло с тях.
Поздрави