Напишете въпрос свързан със санирането.
casparcho - специалист
Извинявам се предварително ако не е за тук темата...доста прочетох но не можах да намеря може и да съм пропуснал някаде ....ще си правя покрива върху стара каща ...махам керемидите и върху старите дъски които са върху гредите запазени са де и дъските и гредите...ще накова ОСБ 2 11мм ,върху него парадифузно фолио и от горе ондулин тези вълнообразните плоскости...въпросите ми са 2 ?

1. да лакирам ли ОСБ-то с грунд за дърво (за паркет имам достатачно) и дали от 2-те страни ..дали няма да го запуши да не диша или грунда диша?

2. с какво да закрепя фолиото да не мърда докато рабоя става ли с хартиено тиксо пак после пироните на ондулина ще си го фиксират и трябва ли някак си да е подплепено там дето се застъпва та да няма проблем с преминаването на пари и тем подобни ....

Благодаря предварително на всички...
prascho - майстор
При положение, че дъсчената обшивка на покрива е наред защо ти е това ОСБ?
casparcho - специалист
zashtoto e stara ..na 50g vse pak i ne e platna lamperia mi sa daski s razstoianie ...toest niama kak da se opane paradifuznoto foliu? Grunda shte pre4i li na OSB d adisha ili po pravilni variant si e da go grundiram..sori 4e ne pisha na BG no ot tva PC niama kak ...
miroslav_kn - специалист
моят покрив го правих с 9 мм ОСБ и не съм го грундирал нито лакирал.Наковах го за ребрата на покрива отгоре сложих битумна мушама и наковах отгоре ондулина. Стана перфектно.
8180 - майстор
За грундове и лакове не съм в час.
Въпросното фолио, в случая вероятно ще служи за хидроизолация и ветропреграда - по нормалната логика или по инструкциите на производителя се съобразяваш с тези му функции.
Според мен трябва да бъде "застъпено" и "подлепено" не само по време на монтажа, а трайно.

Все пак кажи какво е отдолу като помещение евентуално и предвижда ли се ТИ. Ако дъските са читави и според мен, ОСБ може да се спести - малко повече внимание при монтажа - за фолиото е все тая, ако не търсиш др.
При ОСБ не са лоши вар. с мазана хидроизолация.

Пробвай и "Търсене" от менюто на Форума.
casparcho - специалист
OSB taka ili ina4e go pora4ah i doide...niama kak bez negho ima razstoianie mejdu daskite...triabva da go ima zaradi folioto...kak da go podlepa traino?.............i vse pak nikoi ne kaza da grundiram li OSB s grund z adarvo ili ne ???????????? molia vi kajete
Blagodaria
vanko68 - специалист
В този форум,както навсякъде,използваме български език за писане.Така може да си увеличиш шанса някой да ти прочете и отговори на молбата.
EDI - майстор
Миналото лято по този начин направих половината покрив на вилата/другата половина това лято/.Върху черното дюшеме/старо и криво/ сложих скара от летви 4Х3 /едноредова/, следва ОСБ 10 мм, отгоре направо ИЗОЛФЛЕКС / битумно покритие с посипка на рула, взех 4 кг/кв/.Правя го без нагряване, само подлепване със студено битумно лепило/на патрони по 330 мл/ и наковаване с галванизирани пирони.Става разкошно.Цяла зима не е мръднало.Та на въпроса - няма нужда от лак по ОСБ-то, не ти трябва и пародифузното фолио, няма смисъл от него.Ако все пак слагаш фолио, вземаш такера и с него захващаш за ОСВ-то.
casparcho - специалист
Колеги малкобях извън страната и затова не съм взимал отношение та сега почвам покрива тази седмица.И фолиото и ОСБ съм купл за хубаво или лошо това е връщане назад няма. Та някои дали може да ми даде съвет дали да ги лакирам или грундирам с грунд за дърво плоскостите все пак или не? а за фолиотот с такера няма ли да станат дупчици въпреки че прочетох че то се затваряли тези дупчиси от свойството на фолиото? Благодаря предварително.
8180 - майстор
Ха, добре завърнал се.
В първия си пост пишеш, че си прочел доста - може и да е така.
Според мен:
1. Пародифузното фолио няма работа между OSB и Ондулина. Основната му функция е ПАРОпропускливост, която при теб вероятно не играе.
Съпътстващи функции като защита от вятър (ако има нужда) през фугите и защита на OSB от теч могат да се постигнат по още 10 начина.
2. Ако искаш допълнителна защита на OSB, по-горе ти споменах за мазаните ХИ. Като обработиш по-внимателно фугите - си готов.
3. Пак не казваш за какво смяташ да ползваш подпокривното.
4. Ако решиш да си ползваш фолиото - вече си го купил, виж какво му препоръчват като застъпване и подлепване. На варианта с такера - не се притеснявай от малките дупки за телчетата. По-сериозно ще го надупчиш с винтовете на Ондулина.
5. OSB може да си го мажеш - не знам какво е подходящо (битумна ХИ ми харесва), но в дефинираната до тук задача ДИШАНЕТО НЕ ИГРАЕ. Виж, ако отдолу ще е отопляемо и обитаемо - приказката става др. и по-сложна.

Тема "Моля колеги за един съвет..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: