Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравете!
Имам нужда от съвет за топлоизолация на пода. Става въпрос за 2 стаи, подът е бетонна плоча, стените са тухлени – от старите, ронливи червени тухли, етаж – първи жилищен.
Стая 1 – хол-кухня: отдолу има офис, който се ползва целогодишно, стаята не е студена, единствената външна стена е тази с прозорците – 5 камерна 32мм ПВЦ, К-стъкло. Топлоизолацията тук е по-скоро за да се изравни нивото със стая 2 без да се прави дебела замазка с пълнеж.
Стая 2: по-голямата част от пода „виси“ над входа на сградата и навън – като козирка на входа. Едната стена е наполовина външна. Стаята е доста студена. Дограмата е 5 камерна, 24мм ПВЦ, К-стъкло. Очевидно топлоизолацията на пода е задължителна.
Въпросът ми е: от какъв материал трябва да е изолацията?
Майсторите препоръчаха стиропор 5 см, защото с него нямало да има конденз. Притеснението ми е, че той е доста мек материал (като стъпя върху него той се мачка и деформира... не съм с наднормено тегло), а подът понася най-голямото натоварване. Замазката над него трябва да е между 3 и 5 см, предвиждат се дюбели и мрежа.
Други майстори ме посъветваха да поставя XPS, защото е по-твърд, но като попрочетох това-онова разбрах, че вероятно ще образува конденз (особено във „висящата“ стая).
Ще помоля за мнения и съвети. Да рискувам ли с твърдостта на стиропора, избягвайки конденза (вярно ли е изобщо, че няма да прави конденз) или да сложа по-твърдия и плътен XPS, който обаче вероятно ще направи конденз.
Има ли допълнителна изолация, която е добре да се сложи, къде – кой пласт?
Благодяра предварително!
VLADO66 - майстор
XPS задължително,няма да има проблем с конденз.Там където стаята стърчи ако не може вътре да се сложи 10см. в цялата стая,трябва да се изолира отдолу/външно/ най-малко с 5см плюс вътрешната изолация.Дюбелите са излишни при вътрешно полагане на топлоизолацията на пода-няма къде да избяга :wink:
Благодаря, VLADO66!
Няма място за 10 см вътре - подът ще вземе да опре в тавана... :sad:
За момента (с основния ремонт на целия апартамент...) няма да можем да сложим изолация отдолу, но в бъдеще - надявам се, че ще съберем парички... тогава поне няма се цапа у нас :-D
prascho - майстор
В момента аз комбинирам сух под с XPS. Става стабилно. Подчертавам- от XPS до XPS има разлика. Задължително XPS трябва да бъде с якост на натиск по-голяма или равна на 300 kPa.

Поздрави.
Фитилчо - майстор
A изолзция ПОД ЗАМАЗКА може ли да си направя с НЕ високо якостен EPS? :roll:

Благодаря !
Pooh - майстор
Фитилчо написа:
A изолзция ПОД ЗАМАЗКА може ли да си направя с НЕ високо якостен EPS? :roll:

Благодаря !
Може всичко, но ще спука замазката - ако това не ви притеснява - действайте. :wink:
Фитилчо - майстор
С мрежа ще е проблем ли? Метална мрежа.

Отгоре ще има 4 см масивно дъбово дъшеме на 4 метра дълго и залепено, та ако няма някакви големи разминавания на пукнатината?, не ме притеснява изобщо :?:

Тоест, ако сложа метална мрежа, само ще се спука, няма да се размине-размести пукнатината, нали?
prascho - майстор
Фитилчо,

Товарът е доста голяма. Моите очаквания при така описаните от теб условия са замазката заедно с дюшемето да хлътне в стиропора. Самата замазка ще стане доста рехава. Има ли някакъв проблем да сложиш ХПС с якост на натиск повече от 300kN? Не пести от "брашното". Но аз не съм експерт и ще отчаквам отзиви след като го реализираш.
Фитилчо - майстор
prascho написа:
Фитилчо,
Има ли някакъв проблем да сложиш ХПС с якост на натиск повече от 300kN?
Има - Националната валута :lol: :-D
prascho - майстор
Ползвай евро или долари. То без друго както е тръгнало комунистите още малко и ще бутнат валутния борд.

Тема "Подова изолация - въпрс за избор на материал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: