Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
Имам следната дилема от няколко години. Апартамент на 4 етаж в 18-етажен блок (ЕПК - 1968 г.)! Стената е северна с леко западно изложение. От двата края външно покрай стената минават 2 водосточни тръби за дъждовна вода, която идва от покрива над 18-ия етаж и няма да коментирам, кой съсед какво е включил отгоре. От едната страна има сравнително добре защитена тераса без остъкляване - моята и тази над мен (рядко вали дъжд и се мокрят слабо). От другата страна има кухни с тераси, които са вкарани абсолютно до една в кухните и водосточната тръба се явява вътре в тях. Преди 2 години смених тръбите и от двете страни с нови като обработих с два вида хидроизолационни материала воронките, където се заустват тръбите - моите и на съседа отгоре. Допълнително направихме заедно с него топлоизолация 5 см с графитен стиропор.

Преди тези частични ремонти се образуваше много сериозен мухъл от пода нагоре по цялата дължина - на височина около 50-60 см. Сега след тях образуването на мухъл значително намаля, но не изчезна напълно. Интересно е, че повече мухъл се образува от страната на кухнята, където всъщност тръбата е закрита.Търся съвет за не много скъпи материали, с които да огранича мухъла, без тотално да запечатам стената, за да може малко да диша и ако не успея с тази мисия, да мога да пръскам поне с белина следващия мухъл.

Изчел съм тук почти всичко и имам известна представа, какво ми трябва, но всеки случай е конкретен и затова очаквам вашите становища. Мисля, че материалите за капилярна защита са интересни в този случай, задължително ще се шпаклова с мрежа, тъй като има леки пукнатини по мазилката и неравности от отстраняването на тапетите. При този голям блок не се знае откъде идва тази влага - интересното е, че при съседите над и под мен няма този проблем и моля да се абстрахирате, че нямам повече възможност да търся точно мястото на теча. При смяната на тръбите направих, каквото можах, но повече не е възможно. По принцип в тези ъгли няма ВиК щрангове и топлопроводни тръби. Но може някой нагоре по етажите да е включил пералня или мивка към дъждовната инсталация (Това е все пак БГ)! И ако има някъде теч, той да избива точно при мен. Лош късмет!

Моля за съвет относно избор на материали (марка и вид) за шпакловка и частично хидроизолиране на тази стена (в случая от негативната страна).
Последна промяна от pufer на пет юли 29, 2016 9:09 am, променено общо 1 път.
Ти, докато "изчете всичко" не забеляза ли, че някои ползват "нов ред - Enter" понякога?
Вярно, че това улеснява възприемането на инфото, АКО е изначално структурирано в главата на пишещия.
Да беше казал помещението какво е, как се отоплява?
Мухълът постоянно или сезонно се появява?
Защо мислиш единствено за теч, по-скоро два?
Фотоапарат нямаш ли?
Надявам се новите абзаци да "ти" харесат. Може и да не съм догледал нещо, но малко късно ми направи впечатление, че полето за писане е доста по-широко, отколкото полето след публикуването и това ми наруши представата за дължината на текста. Възнамерявах в събота да направя снимки, но при положение че тук ме посрещат с елементарни забележки и с неподходящ тон, не знам дали би било необходимо. Нямам нищо против да комуникирам с когото и да било на ти, но само ако този човек се отнася към мен с нужното уважение. За съжаление не видях нещо подобно в този първи отговор...

Ако случайно "ти" си модератор в този форум, би трябвало да даваш пример в това отношение, а не да посрещаш "пациентите" веднага със скалпела! Все пак не искам да бъда неблагодарен и съм готов да комуникирам с "теб", ако успееш да приемеш правилно това мое мнение.
pufer написа:...

Здравей
Една препоръка за участие във форум
Ти си тук с нуждата си
Никой не ти е длъжен ни да те обслужва, ни да ти угажда
Хора всякакви
Просто е - НЕ ОБРЪЩАЙ ВНИМАНИЕ НА НЕНУЖНИ МНЕНИЯ
Изчакай, някой може да даде отговор на питането ти
Да, така е, съгласен съм с това. Но не виждам с моето питане да съм имал претенции. Просто бях изненадан от "забележките" на предното мнение, дори не съм се и обидил. Такива забележки могат да се правят на ученици, но не и на зрели хора. Да не говорим, че днешно време дори и учениците държат на своето достойнство повече от когато и да било... Но приемам съвета - няма да обръщам особено внимание на подобни мнения.
Всъщност, колегата ти зададе насочващи въпроси. Отговоът е някъде там.
Отговори на насочващите въпроси:

Мухълът е почти целогодишен и зависи от това дали вали дъжд или не. В Бургас много рядко вали, но въпреки това идва влагата най-вероятно от тези тръби. Имам информация поне за един съсед отгоре с включена пералня, а над мен са още 14 етажа. Мога само да гадая, но при тези съседи могат да влязат само специалните служби. Старите тръби, които подмених преди 2 години, бяха доста изгнили и от тази в кухнята при дъжд буквално имаше малко тънко ручейче. Тази тръба на всичкото отгоре беше зазидана и ъгълът облицован с плочки. Всичко това съборих собственоръчно, има нови тръби, които оставих открити, за да ги наблюдавам. Както казах по-горе вече няма открит теч, но стената отвътре в проблемната стая (хол) продължава да мухлясва, но вече значително по-слабо.

Отоплението на стаята през зимата е само вечер по няколко часа чрез климатик. От 2 години има нова качествена дограма и топлоизолация. Като резултат кондензът по стената в кухнята изчезна, допусках дори, че той виновен за мухъла в съседната стая. Тази стая се проветрява непрекъснато по диагонал на жилището чрез отдушника в банята и лек процеп във външната врата откъм терасата, както и непрекъснато отваряне на насрещни прозорци. Всъщност от май до октомври повечето врати и прозорци са денонощно отворени, с малки изключения. Затова съм сигурен, че причината е в някакъв (вече) малък теч, който намира леки пролуки по стените и овлажнява тази стена в дълбочина. При опипване с ръка обаче не може да се установи сериозна влага в близост до тръбата откъм кухнята, но особено след дъжд проблемната стена при допир с ръка се усеща влажна. Освен това тази стена е носеща с външно разположение и теоретично не изключва и образуването на мухъл, макар и вече доста ограничен, поради температурни разлики.

Не случайно започнах темата с "дилема". От 2 години наблюдавам тези "процеси". Много е лесно да се запечата стената (дължина почти 6 м) и после както дойде. Аз не бързам и искам да я направя, както трябва. А и не мога да я къртя много, защото отгоре тежат няколко десетки тона. Пък и не е възможно да установя на кой съсед са му изгнили тръбите, а още по-малко да принудя някого да си ги ремонтира, дори и с прехваленото съдействие на Закона за етажната собственост. Със сигурност не е от съседа непосредствено над мен, защото сме проверявали многократно, пък и той не живее постоянно тук, а идва само лятото на море. Поради всички тези причини търся съвет за обработка на проблемната стена отвътре с пълното съзнание, че това решение е частично.

За втората водосточна тръба обяснението ми е почти същото. В събота ще направя снимки за повече нагледност... А после имат думата майсторите.
Мога и да се извиня, но от години тук си общуваме на "ти" - щом си чел темите, би трябвало да си го забелязал.
Нещо повече, обратното по-скоро изразява раздразнение.

Определено стилът и обемът на писането ти ме затрудняват. Естествено, не ми минава през ум да прочета втори път и мъчително да вниквам. Ти си знаеш.

Далеч не изключвам възможността влагата да си е твоя.
Щом толкова си уверен, че е от пералните по-горе, вържи по една стара тениска (евентуално цветна) на водостоците и гледай. Ако по тях се стича вода, ще си проличи.
Нататък потърси термокамера - има ги вече приставка към телефоните и опитай да снимаш, може да си проличи теч (по-студено сравнително). При тази хипотеза, най-вероятно е водата да преминава покрай укрепващите скоби.
За мен е странно проблемът да е само долу, при теч отгоре.
Давай снимки с КРАТКИ пояснения върху тях. Иначе трудно ще стане.
Аз не съм против общуването на ти, а от начина. Но не съм в никакъв случай злопаметен. Причината за многословието е самата "дилема" - стремих се да предам и най-малката подробност, а това става с думи. Няколко пъти посочих, че няма никакви видими течове. Вече 2 години съм оставил проблемната тръба открита, няма и капка, рядко слаб конденз. Снимките са подредени според разположението на стаите отляво - надясно: кухня с най-проблемната тръба (2 снимки), вдясно от нея стената (3 сн.), накрая тераса с по-малко проблемната тръба (2 сн.). И двете тръби са абсолютно сухи, дори и зимата - само студени. При много силен дъжд има много, много слаб конденз. Но мухълът е целогодишен.

Няколко пъти повторих, че предполагам предаване на влага по фуги в стените в дълбочина и поради тази причина търся съвет за хидроизолация от негативната страна. Никъде няма явно избила влага и като си помисля за 14 етажа отгоре, просто се отказвам да търся причината - нямам достъп. Щеше да бъде чудесно, ако открия източника на теча, но това не е възможно. Категорично влагата не е моя. Този мухъл е остатъчен, преди 1 месец пръсках с белина, но той остана в дълбочина на неравностите. Държа го, за да го покажа на още някой и друг специалист. Местата, където са заустени тези тръби са хидроизолирани, както на моя под, така и на съседа отгоре. Ето и снимките, с извинение, че не успях да разместя нещата около тях.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Под стаята - хол, какво има?
Под мен и над мен са идентични стаи, чиито собственици идват рядко, обикновено през лятото на плаж. Но при тях няма и помен от подобен проблем. Освен това поддържаме добри отношения и са ми съдействали за оглед, както и за общи ремонти. Не знам дали названието "дилема" е най-точното, но във всеки случай е голяма мистерия... Този мухъл все пак сега е малко. Преди да сменя тръбите беше пълна трагедия - нивото на мухъла достигаше по цялата дължина на стената до нивото на контакта.
Не бих казал, че се ориентирах достатъчно:
- Имаме проблемна на стена (северна), без прозорци и отвори, без топлоизолация в хол.
- Като гледаме стената - отляво кухня с водосток във вътрешния ъгъл до хола. Отдясно балкон с с водосток до ъгъла с хола. :?:

Според мен би трябвало, ако е теч от водостоците:
- да има следи от такъв в кухнята и на балкона;
- овлажняването да е по-силно в ъглите на хола и намаляващо към средата на 6м. стена;
- мисля (не съм на 100%), че ЕПК основно бяха бетонни (плочи и колони) без характерните за панела фуги, където водата се разхожда непредвидимо. Стените, които не са от бетон (шайби), се изграждаха след бетона от тухли или друго.

Съобщената корелацията на дъжд и навлажняване по ЦЯЛАТА стена, ме навежда на мисълта за възможен проблем между подовата плоча и градежа от тухли, особено ако там има някакъв стърчащ навън декоративен елемент. Същото и при некомпетентно изпълнена ТИ на долния етаж, която позволява на стичащата се по фасадата вода, да се спре някъде в долната част на нашия етаж.
Не е лошо да се погледне как стоят нещата в това направление.

Ако стената не е топлоизолирана, проблемният участък е типичен термомост и предпоставка за кондензация на битова влага. Съобщеният режим на отопление също влошава нещата. Предвид високата влажност в района, е възможно това да се случва и през лятото (по-слабо). Освен капилярно, влагата може да се разпространява и дифузно в конструкциите. Движещата сила е концентрацията - абсолютната влажност. При топло и влажно (по относителна влажност) вън и относително хладно и по-сухо вътре (климатик) природата търси равновесие "бутайки" влагата навътре през самата стена.
Засега съм привърженик по-скоро на това обяснение за "мистерията".
Опитай да проветряваш повече и ... по-често. Стените без външна изолация, при студено време са потенциални места за мухъл, каквото и да правиш, особено местата с бетон.
Според мен
Нямаш теч от тези отточни тръби
Имаш предпоставки за влага от конденз - неизолирано и непроветрено.
Ако облечеш отвсякъде и с подпъхване тръбите с вата и затвориш с най-семпла кутия, ще имаш голяма промяна. Стая не с епроветрява през отдушник в баня и малка дупка в дограма. Това, ако се живее в нея.
Това бялото по стените латекс ли е, вар ли е?
Вярно е, че написах прекалено много текст, но не четете внимателно, с малки изключения. Затова сега в телеграфен стил всичко отново:
1. Стената има външна топлоизолация от 2 години, заедно със съседа от горния етаж, този под мен няма. Но и преди, и след нея има мухъл - поне от преди 5-6 години, но сега е много по-малко.
2. Няколко пъти написах, че жилището се проветрява перманентно отвсякъде, при това много сериозно. Това с малкия процеп и отдушника е нещо допълнително. Това е опция в дограмата (Саламандер). Между другото нямам абсолютно никакъв конденз по стъклопакета и дограмата.
3. Никъде не твърдя, че тече от моите тръби, т.е. моята част от водосточните тръби. Няма дори и едно мокро петно! Допускам, че това може би става на някой горен етаж - от 5 до 18??? Разните там цветови нюанси са от стари бои и тапети. А почти белият цвят на стената е една ръка латекс, за да не стои прекалено грозно - и е така от 2 години. Не смея да поканя гости!
4. Колегата, който ме посрещна със "скалпела" - 8180, мисля че най-вярно се ориентира. Всичко, което той казва, е много близко до моите впечатления. Имам сериозни съмнения за някаква нередност между плочата и стената, която може би е още от самото строителство на блока, защото старият собственик никога не би ми го продал - на 100 м от плажа и с изглед към морето. Само където не съм сигурен дали тази стена е градена с тухли, или при ЕПК от онези години за нея е използван външен панел. В момента разпитвам старите строители. Вероятно ще се разбере най-лесно като изкъртя мазилката. Вярно е, че отоплението през зимата с климатик не е най-доброто решение, но не мисля, че това е причината, защото след ремонта на тръбите и топлоизолацията мухълът намаля значително. Можете да си представите какво е било!
5. Така че всъщност аз вече почти спрях да търся причините, а търся някакво решение при тези обстоятелства. Тоест не случайно споменах "негативната хидроизолация" и подходящ материал за шпакловане с употреба на мрежа, колкото и да крие в себе си някакъв риск.
6. Благодаря за всички съвети относно проветряването и т.н., но там нещата за мен поне са ясни и ги спазвам, ако не на 100%, то поне на 90%. Може би с още някое и друго усилие ще разреша моята мистерия!
Ако облечеш отвсякъде и с подпъхване тръбите с вата и затвориш с най-семпла кутия, ще имаш голяма промяна.

Кутията за тръбата в кухнята съм я поръчал отдавна, а изолацията на тръбата също ми е в мислите, поне за тази в кухнята. За външната май няма да стане, защото топлоизолацията на източната тераса буквално опира в нея и няма място. Но тя е по-малкият проблем. В този ъгъл мухълът е по-малко.
Имай в предвид, че самият мухъл физически много трудно се унищожава. Израства на ново и.. на ново. Лично аз съм се опитвал с години да унищожа един и той все се появяваше... накрая се предаде, но не разбрах от какво... много опити и третирания с какво ли не бяха...
Имам го в предвид. Вече 5-6 години тренирам! На този етап белината спасява положението донякъде, поне не е скъпа като разни там Саво и др., които на практика пак са белина... Преди това съм тренирал и с други "мухъли", при това и в други държави - с различни цветове на дъгата. А този последният първоначално беше черен и с голяма покривност. Сега това, което е на снимките е нищо... Въобще: Мухълът е моето "призвание"! Но все пак чакам съвети за подходящи материали от по-широк кръг хора.
Единственото, което мога да допълня, че стената е изпълнена от стоманобетон, тоест е изливана заедно или почти заедно с колоните по време на строителството. По-добре е, че не е панел, но и това не ми помага много. Май че трудно ще се разбере откъде идва тази влага при този висок блок. Така че вероятно ще се действа с мерки само отвътре с подходящи материали.
pufer написа:Единственото, което мога да допълня, че стената е изпълнена от стоманобетон, тоест е изливана заедно или почти заедно с колоните по време на строителството.


Това намалява силно вероятността да идва теч от n-етажа по-горе скрито.
Оглеждай внимателно наблизо - и ти май не четеш внимателно.
Анализирай краищата на външната ТИ. Има ли читаво изпълнена козирка отгоре (при съседа).
Долу при теб как е?
Колко е дебела тази ТИ.

Вариантът да се запечатва влажна стена, според мен, е супер рисково и нетрайно решение, макар да присъства в почти всеки твой пост, независимо от другите (ни) мнения..

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Хидроизолация”