Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
pufer - напреднал
Имам следната дилема от няколко години. Апартамент на 4 етаж в 18-етажен блок (ЕПК - 1968 г.)! Стената е северна с леко западно изложение. От двата края външно покрай стената минават 2 водосточни тръби за дъждовна вода, която идва от покрива над 18-ия етаж и няма да коментирам, кой съсед какво е включил отгоре. От едната страна има сравнително добре защитена тераса без остъкляване - моята и тази над мен (рядко вали дъжд и се мокрят слабо). От другата страна има кухни с тераси, които са вкарани абсолютно до една в кухните и водосточната тръба се явява вътре в тях. Преди 2 години смених тръбите и от двете страни с нови като обработих с два вида хидроизолационни материала воронките, където се заустват тръбите - моите и на съседа отгоре. Допълнително направихме заедно с него топлоизолация 5 см с графитен стиропор.

Преди тези частични ремонти се образуваше много сериозен мухъл от пода нагоре по цялата дължина - на височина около 50-60 см. Сега след тях образуването на мухъл значително намаля, но не изчезна напълно. Интересно е, че повече мухъл се образува от страната на кухнята, където всъщност тръбата е закрита.Търся съвет за не много скъпи материали, с които да огранича мухъла, без тотално да запечатам стената, за да може малко да диша и ако не успея с тази мисия, да мога да пръскам поне с белина следващия мухъл.

Изчел съм тук почти всичко и имам известна представа, какво ми трябва, но всеки случай е конкретен и затова очаквам вашите становища. Мисля, че материалите за капилярна защита са интересни в този случай, задължително ще се шпаклова с мрежа, тъй като има леки пукнатини по мазилката и неравности от отстраняването на тапетите. При този голям блок не се знае откъде идва тази влага - интересното е, че при съседите над и под мен няма този проблем и моля да се абстрахирате, че нямам повече възможност да търся точно мястото на теча. При смяната на тръбите направих, каквото можах, но повече не е възможно. По принцип в тези ъгли няма ВиК щрангове и топлопроводни тръби. Но може някой нагоре по етажите да е включил пералня или мивка към дъждовната инсталация (Това е все пак БГ)! И ако има някъде теч, той да избива точно при мен. Лош късмет!

Моля за съвет относно избор на материали (марка и вид) за шпакловка и частично хидроизолиране на тази стена (в случая от негативната страна).
Последна промяна от pufer на пет юли 29, 2016 9:09 am, променено общо 1 път.
8180 - майстор
Ти, докато "изчете всичко" не забеляза ли, че някои ползват "нов ред - Enter" понякога?
Вярно, че това улеснява възприемането на инфото, АКО е изначално структурирано в главата на пишещия.
Да беше казал помещението какво е, как се отоплява?
Мухълът постоянно или сезонно се появява?
Защо мислиш единствено за теч, по-скоро два?
Фотоапарат нямаш ли?
pufer - напреднал
Надявам се новите абзаци да "ти" харесат. Може и да не съм догледал нещо, но малко късно ми направи впечатление, че полето за писане е доста по-широко, отколкото полето след публикуването и това ми наруши представата за дължината на текста. Възнамерявах в събота да направя снимки, но при положение че тук ме посрещат с елементарни забележки и с неподходящ тон, не знам дали би било необходимо. Нямам нищо против да комуникирам с когото и да било на ти, но само ако този човек се отнася към мен с нужното уважение. За съжаление не видях нещо подобно в този първи отговор...

Ако случайно "ти" си модератор в този форум, би трябвало да даваш пример в това отношение, а не да посрещаш "пациентите" веднага със скалпела! Все пак не искам да бъда неблагодарен и съм готов да комуникирам с "теб", ако успееш да приемеш правилно това мое мнение.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
pufer написа:
...
Здравей
Една препоръка за участие във форум
Ти си тук с нуждата си
Никой не ти е длъжен ни да те обслужва, ни да ти угажда
Хора всякакви
Просто е - НЕ ОБРЪЩАЙ ВНИМАНИЕ НА НЕНУЖНИ МНЕНИЯ
Изчакай, някой може да даде отговор на питането ти
pufer - напреднал
Да, така е, съгласен съм с това. Но не виждам с моето питане да съм имал претенции. Просто бях изненадан от "забележките" на предното мнение, дори не съм се и обидил. Такива забележки могат да се правят на ученици, но не и на зрели хора. Да не говорим, че днешно време дори и учениците държат на своето достойнство повече от когато и да било... Но приемам съвета - няма да обръщам особено внимание на подобни мнения.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Всъщност, колегата ти зададе насочващи въпроси. Отговоът е някъде там.
pufer - напреднал
Отговори на насочващите въпроси:

Мухълът е почти целогодишен и зависи от това дали вали дъжд или не. В Бургас много рядко вали, но въпреки това идва влагата най-вероятно от тези тръби. Имам информация поне за един съсед отгоре с включена пералня, а над мен са още 14 етажа. Мога само да гадая, но при тези съседи могат да влязат само специалните служби. Старите тръби, които подмених преди 2 години, бяха доста изгнили и от тази в кухнята при дъжд буквално имаше малко тънко ручейче. Тази тръба на всичкото отгоре беше зазидана и ъгълът облицован с плочки. Всичко това съборих собственоръчно, има нови тръби, които оставих открити, за да ги наблюдавам. Както казах по-горе вече няма открит теч, но стената отвътре в проблемната стая (хол) продължава да мухлясва, но вече значително по-слабо.

Отоплението на стаята през зимата е само вечер по няколко часа чрез климатик. От 2 години има нова качествена дограма и топлоизолация. Като резултат кондензът по стената в кухнята изчезна, допусках дори, че той виновен за мухъла в съседната стая. Тази стая се проветрява непрекъснато по диагонал на жилището чрез отдушника в банята и лек процеп във външната врата откъм терасата, както и непрекъснато отваряне на насрещни прозорци. Всъщност от май до октомври повечето врати и прозорци са денонощно отворени, с малки изключения. Затова съм сигурен, че причината е в някакъв (вече) малък теч, който намира леки пролуки по стените и овлажнява тази стена в дълбочина. При опипване с ръка обаче не може да се установи сериозна влага в близост до тръбата откъм кухнята, но особено след дъжд проблемната стена при допир с ръка се усеща влажна. Освен това тази стена е носеща с външно разположение и теоретично не изключва и образуването на мухъл, макар и вече доста ограничен, поради температурни разлики.

Не случайно започнах темата с "дилема". От 2 години наблюдавам тези "процеси". Много е лесно да се запечата стената (дължина почти 6 м) и после както дойде. Аз не бързам и искам да я направя, както трябва. А и не мога да я къртя много, защото отгоре тежат няколко десетки тона. Пък и не е възможно да установя на кой съсед са му изгнили тръбите, а още по-малко да принудя някого да си ги ремонтира, дори и с прехваленото съдействие на Закона за етажната собственост. Със сигурност не е от съседа непосредствено над мен, защото сме проверявали многократно, пък и той не живее постоянно тук, а идва само лятото на море. Поради всички тези причини търся съвет за обработка на проблемната стена отвътре с пълното съзнание, че това решение е частично.

За втората водосточна тръба обяснението ми е почти същото. В събота ще направя снимки за повече нагледност... А после имат думата майсторите.
8180 - майстор
Мога и да се извиня, но от години тук си общуваме на "ти" - щом си чел темите, би трябвало да си го забелязал.
Нещо повече, обратното по-скоро изразява раздразнение.

Определено стилът и обемът на писането ти ме затрудняват. Естествено, не ми минава през ум да прочета втори път и мъчително да вниквам. Ти си знаеш.

Далеч не изключвам възможността влагата да си е твоя.
Щом толкова си уверен, че е от пералните по-горе, вържи по една стара тениска (евентуално цветна) на водостоците и гледай. Ако по тях се стича вода, ще си проличи.
Нататък потърси термокамера - има ги вече приставка към телефоните и опитай да снимаш, може да си проличи теч (по-студено сравнително). При тази хипотеза, най-вероятно е водата да преминава покрай укрепващите скоби.
За мен е странно проблемът да е само долу, при теч отгоре.
Давай снимки с КРАТКИ пояснения върху тях. Иначе трудно ще стане.
pufer - напреднал
Аз не съм против общуването на ти, а от начина. Но не съм в никакъв случай злопаметен. Причината за многословието е самата "дилема" - стремих се да предам и най-малката подробност, а това става с думи. Няколко пъти посочих, че няма никакви видими течове. Вече 2 години съм оставил проблемната тръба открита, няма и капка, рядко слаб конденз. Снимките са подредени според разположението на стаите отляво - надясно: кухня с най-проблемната тръба (2 снимки), вдясно от нея стената (3 сн.), накрая тераса с по-малко проблемната тръба (2 сн.). И двете тръби са абсолютно сухи, дори и зимата - само студени. При много силен дъжд има много, много слаб конденз. Но мухълът е целогодишен.

Няколко пъти повторих, че предполагам предаване на влага по фуги в стените в дълбочина и поради тази причина търся съвет за хидроизолация от негативната страна. Никъде няма явно избила влага и като си помисля за 14 етажа отгоре, просто се отказвам да търся причината - нямам достъп. Щеше да бъде чудесно, ако открия източника на теча, но това не е възможно. Категорично влагата не е моя. Този мухъл е остатъчен, преди 1 месец пръсках с белина, но той остана в дълбочина на неравностите. Държа го, за да го покажа на още някой и друг специалист. Местата, където са заустени тези тръби са хидроизолирани, както на моя под, така и на съседа отгоре. Ето и снимките, с извинение, че не успях да разместя нещата около тях.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Под стаята - хол, какво има?

Тема "Влага и мухъл на стена" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: