Всички въпроси за вилата.
kozl - майстор
чет мар 05, 2026 7:12 pmliduna написа:
Иначе каква дебелина , 12 см ок ли е?
Резервоара е хидротехническо съоръжение.
Когато аз учех за такива съоръжения минималната дебелина на бетона беше определена на 25 см.
Сега в проектите срещам 20 см минимална дебелина.
Baлepu - специалист
Той прави шахта за резервоар. Стените, подът ще са само подпорни, осигуряващи против свличане на пръстта. Аз така го разбирам, може и да греша?
kozl - майстор
чет мар 05, 2026 2:16 pmliduna написа:
IMG_20260305_135254955_HDR_AE~2.jpgЗдравейте
Имам въпрос : как да направя шахтата за резервоар за вода ? Дали да е от бетон( стени само) , бетонни тухли или да сложа резервоар за вкопаване ?
и или или :?
"и да сложа резервоар за вкопаване"
" или да сложа резервоар за вкопаване"
Аз го разбирам като както е записано или :?
Обаче "стени само" нещо не ми се вписа в логиката по горното и за това зададох въпрос за хидроизолиране и стана още по :rolleyes:
VLADO66 - майстор
Слагай си резервоар за вкопаване без да правиш разни стени и прочие, щото ще ти излезе златен.По спомен имаше някакъв чалъм, че около него се слага фракция около 10-40 речен камък задължително, която леко се трамбова за да уеднакви натиска.
kozl - майстор
В сайтовете има и инструкции за подземен монтаж - примерно.
Присъствието на подпочвени води е най-рисковото условие и монтажът не е много препоръчителен.
Препоръчва се геотехнически доклад, изготвен от квалифициран специалист. Според резултатите от
геоложкото проучване, техникът ще може да определи налягането на подпочвените води и да оразмери
уплътнаването (насипа) и плочата; по-специално уплътняването, което ще се издигне, за да издържи на
силното странично натоварване.
То като се засипе резервоара с пясък примерно и повърхностните води много бързо могат да заместят подпочвените, прониквайки през пясъка.
Но това не е записано :roll:
liduna - помощник
пет мар 06, 2026 11:06 amBaлepu написа:
Той прави шахта за резервоар. Стените, подът ще са само подпорни, осигуряващи против свличане на пръстта. Аз така го разбирам, може и да греша?
Точно така 🙂
liduna - помощник
Доколкото разглеждах цени на резервоари за вкопаване 1м³ може би ще е приблизително колкото направата на бетонни стени и под , но с доста повече труд за второто...
VLADO66 - майстор
Ако има високи подпочвени води, вместо дренажна фракция се насипва със земновлажен бетон.
chapara - майстор
Мойте 50¢. На мен когата полагах в почвата в двора eco-Walburg, фирмата искаше да има вода на обекта! При самото зариване след монтажа, първо се положи разбира се подложка от пясък 30см. После се пусна вода под контрол в цистерната, така че зариване и пълнене да вървят на едно ниво, т.е. вода и пръст да се подпират. Около цялата цистерна има по около 20+см. пясък. Последствие слягането беше около 20см. Сега вече всичко си е на ред. Беше преди 3 години. При мен обаче водата е винаги на едно ниво, защото са отпадни води и колкото влезе, толкова изтича пречистена. годна за поливане. Аз не я ползвам, водата отива в дренажно поле с дренажна тръба.
В конкретния случай, когато водата не се пълни, а се налива от дъжд на вятър, много е вероятно пластмасов съд да се прецака, както на комшията.
За мен стоманобетонова щерна с хидроизолация е най добрия и сигурен вариант, като за питейна вода изобщо не говорим. Друго, опитахте ли сондаж?

П.С. За бетона в хидр.техническо строителство се ползва освен добавка, Пуцоланов цимент!
kozl - майстор
пет мар 06, 2026 1:49 pmliduna написа:
пет мар 06, 2026 11:06 amBaлepu написа:
Точно така 🙂
Като е така, ползвай бидоня пълен с вода за кофраж и :
VLADO66 написа:
вместо дренажна фракция се насипва със земновлажен бетон.
Аз бих заложил с "U" по форма 3 броя армировка Ф6мм да хване бетона над съда със страничния бетон.

Тема "Въпрос за шахта за резервоар" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: