Според мен ти си истински късметлия, да си имаш биотоп в двора. Аз се опасявам, че увеличавайки обема ще нарушиш равновесието. Изчела съм всичко в този немски сайт за езерата и там всички са единодушни, че естествено бистро езеро без филтри се постига само над определени кубически метри, площ и дълбочина и въобще си е трудна работа. Тези 10см бетон предполагам имаш намерение да ги полагаш по наклонени брегове и дъно, за верикални стени ми се струва, че няма да свършат работа. Сетих се още нещо, много препоръчително е, ако въртиш водата с помпа, става дума за помпа около 75 вата, връщащата се вода да пада от някаква височина,малко водопадче, това обогатява водата с кислород и пречи на позеленяването. Засаждат се и специални растения, подводни, които също произвеждат кислород.Разучил ли си къде у нас се продават растения за биотопи, ако имаш някаква информация, моля те да я споделиш. Успех! 
И това на щанда им - т.е не навън, а в сграда. След изсъхване става съвсем бяла - спестявате си варосването на цимента.
Иначе относно откритите фонтанчета с помпички - аз направих преди 4 години едно такова - на снимките долу
направих тънка бетонна плоча - с плочки камъни и счупени тухли вътре - дебела около 7-8 см. Оформих я като бъбрек, за да не е банално кръгло, отстрани наслагах естествени камъни - в средата една стара циментова тръба - до нея 2 половинки тухла четворка и малко камъни за маскировка.
На тръбата направих 3 отвора и нивото на замазката в тръбата е под нивото отстрани - така помпата ви ще е във вода и няма да вземе въздух.
В тръбата поставяме помпичката, когато пълним фонтана, като преди това я увиваме в пластмасова мрежа за комари, за да не се запушва.
В стената на фонтана преди да я направя сложих парче ПВЦ маркуч, през който го източваме (а иначе си е запучен с одялана коркова тапа). Единственият недостатък е че не прекарахме кабел за помпата и сега прикриваме кабела с камъчета, но при условие че ползваме фонтана само лятото и не непрекъснато това не е проблем
разбира се ако искате можете да направете ел. инсталация до тръбата, но това ще ви затрудни при монтажа на помпата (все пак тя е във вода) или ще ви принуди да я оставите там за постоянно, което при ниски температури може да доведе до купуване на нова помпа.
Звучи примитивно, но върши работа - е не е супер изолиран фонтан и пропуска навън, но е в градината и това не е фатално, а и така можем да поливаме цветята дори когато ни няма.
Ако искате да е по-изолирано и да не губите вода просто трябва повече да си поиграете - това, което виждате на снимките е направено за 3-4 часа, с 1 торба цимент и 3-4 кофи пясък + 2 курса с лека кола до близката река за по-красиви камъни.
Успех - и ако не можете да го направите - свиркайте - вече имаме няколко такива, но те не пропускат.