• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
ICC - специалист
Според мен ти си истински късметлия, да си имаш биотоп в двора. Аз се опасявам, че увеличавайки обема ще нарушиш равновесието. Изчела съм всичко в този немски сайт за езерата и там всички са единодушни, че естествено бистро езеро без филтри се постига само над определени кубически метри, площ и дълбочина и въобще си е трудна работа. Тези 10см бетон предполагам имаш намерение да ги полагаш по наклонени брегове и дъно, за верикални стени ми се струва, че няма да свършат работа. Сетих се още нещо, много препоръчително е, ако въртиш водата с помпа, става дума за помпа около 75 вата, връщащата се вода да пада от някаква височина,малко водопадче, това обогатява водата с кислород и пречи на позеленяването. Засаждат се и специални растения, подводни, които също произвеждат кислород.Разучил ли си къде у нас се продават растения за биотопи, ако имаш някаква информация, моля те да я споделиш. Успех! :)
Rockwalll - специалист
има полимерна хидроизолация, която може да свърши работа при нанасяне върху вече излятия бетон или направената замазка - нанася се с валяк или четка - консистенцията е като на латекс, а колкото до гаранцията - фирмата която я продава имаше 2 години един кашон - да- обикновен КАШОН, намазан отвътре с този полимер и пълен с вода. В кашона даже имаше 2-3 пластмасови патки :? .
И това на щанда им - т.е не навън, а в сграда. След изсъхване става съвсем бяла - спестявате си варосването на цимента.

Иначе относно откритите фонтанчета с помпички - аз направих преди 4 години едно такова - на снимките долу

направих тънка бетонна плоча - с плочки камъни и счупени тухли вътре - дебела около 7-8 см. Оформих я като бъбрек, за да не е банално кръгло, отстрани наслагах естествени камъни - в средата една стара циментова тръба - до нея 2 половинки тухла четворка и малко камъни за маскировка.

На тръбата направих 3 отвора и нивото на замазката в тръбата е под нивото отстрани - така помпата ви ще е във вода и няма да вземе въздух.

В тръбата поставяме помпичката, когато пълним фонтана, като преди това я увиваме в пластмасова мрежа за комари, за да не се запушва.

В стената на фонтана преди да я направя сложих парче ПВЦ маркуч, през който го източваме (а иначе си е запучен с одялана коркова тапа). Единственият недостатък е че не прекарахме кабел за помпата и сега прикриваме кабела с камъчета, но при условие че ползваме фонтана само лятото и не непрекъснато това не е проблем

разбира се ако искате можете да направете ел. инсталация до тръбата, но това ще ви затрудни при монтажа на помпата (все пак тя е във вода) или ще ви принуди да я оставите там за постоянно, което при ниски температури може да доведе до купуване на нова помпа.

Звучи примитивно, но върши работа - е не е супер изолиран фонтан и пропуска навън, но е в градината и това не е фатално, а и така можем да поливаме цветята дори когато ни няма.

Ако искате да е по-изолирано и да не губите вода просто трябва повече да си поиграете - това, което виждате на снимките е направено за 3-4 часа, с 1 торба цимент и 3-4 кофи пясък + 2 курса с лека кола до близката река за по-красиви камъни.

Успех - и ако не можете да го направите - свиркайте - вече имаме няколко такива, но те не пропускат.

Прикачен файл

фонтан1 .jpg
фонтан1 .jpg (95.12 KиБ) Видяна 33305 пъти

Прикачен файл

фонтан2 .jpg
фонтан2 .jpg (130.77 KиБ) Видяна 33305 пъти
Rockwalll - специалист
барем едно комплиментче да бяхте постнали - що се напрягах да пиша толкова - а тва си е баш Направи си сам

хайде Весели празници и пазете яйцата
velsi - Почетен майстор
Няма какво да се каже просто... Браво!
Абе ще влезеш в пътя. :motz:
  • 1
  • 2

Тема "Фолио за изкуствено езеро." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: