Всички въпроси за вилата.
stiv1961 - майстор
Под ББК-юто трябва да имаш добра основа, ако трябва поразкопай до здраво и после камъни, арматура и бетон. На мен височината на плота е един метър заедно с горната плоча и първия ред огнеупорни тухли. Ето схемата, по която съм го правил
Прикачен файл:
shema.jpg
shema.jpg (19.91 KиБ) Видяна 8813 пъти
ако не се увеличава с кликване върху нея погледни 3-та стр. от моята тема. Частта с пещта я игнорирай щом няма да си правиш пещ. За шамота- на 5 кг торба слагах 300-400 гр. сол :) и разбърквам като теракол. Не се притеснявай ако на другия ден на пипане шамота е мек, съхне и втвърдява бавно. За сега това, ако има нещо пак питай, но една забележка :) - моята тема е 20 стр. и трябва да я четеш страница по страница и да отделяш нужното.... щото има и печени мръвки,и варене на ракия, веселби и.... те така :partyman:
nv952 - майстор
Намерих я,но не съм сигурен това в ляво какво е-мисля че е за комина но не съм сигурен.
ПС Интересно ми е от къде е схемичката? :)
единак - специалист
В моята тема съм пуснал чертеж, оразмерен, по който е правено моето ББК. Ако не искаш пещ отзад, просто на мястото на вратичката вдигаш стеничка, много лесно ще стане. Не се заблуждавай да правиш огромно дъно, примерно 80х80, или 70х80, или някакви такива размери, за да ти е голяма скарата. Виж от чертежа колко е голямо моето (80х50х40 - трапец) и събира прекалено мноооого пържоли, почти винаги остава празно... Да не говорим, че съотношението на рзмерите са непренебрежимо важни.

За профила за скарата, звъниш в Ташев-галвинг, който е даден в моята тема и си поръчваш метри и размери. Карат го от София, ако имаш търпение чакаш да дойде доставка до магазина в Бургас и използваш техен транспорт, ако не - ЕКОНТ, СПИЙДИ и т.н. - доставят. Моят профил е 8х8 и скарата, макар и да съм заварчик 37 разряд (разбирай учех се на нея), се получи доста сносно.
nv952 - майстор

Прикачен файл

BBQ.jpg

Прикачен файл

BBQ1.jpg
BBQ1.jpg (107.59 KиБ) Видяна 8721 пъти
stiv1961 - майстор
nv952 написа:
Намерих я,но не съм сигурен това в ляво какво е-мисля че е за комина но не съм сигурен.
ПС Интересно ми е от къде е схемичката? :)
Да, вляво е за комина- от 11-тия ред нагоре. В средата е дадено как се нареждат тухлите- 1,3,5,7 ред и 2,4,6. Вдясно горе е даден отвора на барбекюто, долния не те интересува, той е за пещта.
nv952 - майстор
Започнах с ББК-то,но цимента свърши защото взех само 1 торба от 50кг штото в колата вкарах около 1 тон (блокчета пясък чакъл)и стана бая много и едната торба която взех отиди за оградата viewtopic.php?f=21&t=42535 и арматурата свърши... :)

Изображение

Това са всички блокчета Изображение
stiv1961 - майстор
Давай, няма време :) , моето го почнах по това време( 14.05.) и го запалих за пръв път месец юли :supz:
bulhomes2 - майстор
Тъй и тъй си в процес на изграждане, помисли за следното. Да оставиш правоъгълен отвор под огъня, в който да вградиш чугунени решетки (от печка да речем). Намери си първо решетките, сгъни им един винкел за рамка и вгради винкела в плочата. Така чистенето ти е много по-лесно. Оставяш една бака отдолу и пепелта си пада сама или с леко разръчкване. После можеш да затвориш с врата кухината под огъня, а на вратата да вградиш вентилатор. Става като ковашко огнище и разпалването на огъня е приказка.
stiv1961 - майстор
Ей така го направих язе :) като свърша с печенето махам решетката и с една мистрия събарям всичката жар в една кофа отдолу :)
viewtopic.php?f=21&t=38199&start=160#p427164
nv952 - майстор
Развитието на проекта:Основата е залята.по нататък вече след бала. :-D
ИзображениеИзображение

Тема "Барбекю на село. Прогрес:В проект." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: