Всички въпроси за вилата.
danini - напреднал
koveslav написа:
Аз пък се чудя защо "пълните" тухлите
мога да отговоря за себе си (като предполагам, че отговорът няма да важи само за мен) - когато не съм правил нещо търся допълнителна здравина за застраховка, дори логиката да ми подсказва, че такава не е необходима
не забравяй и фактора "така ми казаха, така го направих"
la4o 76 - напреднал
добро утро,колеги.

[quote="danini"]може би няма да е лошо да се поразровиш из форума
би трябвало да е повече от достатъчна 15-ката.

смело мога да кажа че всички теми за ббк съм ги прегледал но....... може и нещо да съм пропуснал :lol: та затова питам макар че и аз за себе си си мисля че 15-ка е напълно достатъчна

[quote="koveslav"]Аз пък се чудя защо "пълните" тухлите и защо не са разминати шахматно като нормална зидария.Може би за да режете по-малко тухли?При разминати тухли,зидането с подсилен с цимент хоросан е предостатъчно.А тези малки стенички ще са достатъчно надеждни с всякакви тухли-кой каквото има под ръка,но за стабилност бих иззидал или и задна стеничка,т.е. тази зидария отдолу да стане "П" образна и отгоре да легне плочата,или ще хвана плочата за зида ,който е зад барбекюто.

колега,със сигурност блокчетата ще ги разминавам при зидарията както е по правилата. А за това да е "П''-образна и плочата да е в зида и двете условия си мислех да ги изпълня така и така нямам все още стени. А какво ще кажете за дебелината на плочите аз си мисля нещо от рода 8-10см?

[quote="nv952"]Ами незнам дали ще са ти достатъчноно моята плоча се държи здраво на тях.
размерите са 15 ширина 19 височина 40 дължина.трябва да те предупредя че тежат около 10-13кг броя аз купих 30.

Че ще има запас ще има и съответно се чудех колко да е той но вече ми стана горе долу ясно - пък и ако не останат няма да стигнат :-D вече реших че и моите блокчета ще са с тези размери а и ако не ме лъже паметта бяха между 1-2 лв?! Правилно ли си мисля да ги режа с диск за неметал ? трудно ли се режат и имали някакви тънкости че да намаля брака , не съм работил с такива до сега?

поздрави на всички колеги
EDI - майстор
Не бойте се бе, стените на моето огнище са от 75 мм ИТОНГ и не е мръднал от 10 години.Камерата е с обем близо 1 куб. метър и отгоре носи бетонен пръстен, димосборник и 2 метра комин.la4o 76, скицата ти изглежда добре, може само да добавиш един димен зъб на задната стена /на първата снимка в основата на десния разрез/, макар и без него, като гледам ще тегли вероятно добре.
la4o 76 - напреднал
EDI написа:
la4o 76, скицата ти изглежда добре, може само да добавиш един димен зъб на задната стена /на първата снимка в основата на десния разрез/, макар и без него, като гледам ще тегли вероятно добре.
Благодаря EDI, да те попитам този димен зъб можели да го направя от плочата която смятам да излея под димосборника и колко да е голям, ще прикача вариантите които ми се въртят в главата за плочата, ще се радвам да чуя и твоето мнение.
Прикачен файл:
04062014665.jpg поглед отгоре на втората плоча
като споделя че колегата danini още повече ме накара да се замисля. :roll:

поздрави
EDI - майстор
За външно огнище зъба може да е и на бетонния пръстен отгоре.10 см в случая стигат.Но, дори и да не направиш, пак ще тегли, сечението на димохода е достатъчно.Иначе при вътрешни работи, нещата са по-сложни със зидането и формата на зъба.И при мен зъба се получи на бетонния пръстен.Гледай да не си затвориш отвора към димосборника със широка плоча.Направи бетонен пръстен по ширината на зидарията и само издай зъба с 10 см..
nv952 - майстор
вече реших че и моите блокчета ще са с тези размери а и ако не ме лъже паметта бяха между 1-2 лв?! Правилно ли си мисля да ги режа с диск за неметал ? трудно ли се режат и имали някакви тънкости че да намаля брака , не съм работил с такива до сега?
Моите ги взех по 1.35лв/бр от топливо.
За рязането бая зор е с диск МЕТАЛ.поне аз така пробвах но не ги рязах до дъното.Просто правя един срез там където искам дълбок 3-4мм и после с перфоратора на МИНИМАЛНИ обороти с длетото като права отверка го "ЧУКВАМ" и се отделят без проблем но за в бъдеще (за рязането на огнеупорните тухли) взимам един такъв диск http://www.tashev-galving.com/search/00 ... 0%B4%D0%B8
danini - напреднал
Пак че си имал с какво да ги режеш, макар че....с диск за метал?
Аз първоначално щях да изливам всичко от бетон. Един приятел вика - кво ще си играеш кофраж да правиш, слагай тухли и директно ги пълни. Сигурно е лесно, ама....почнах да бъркам малко по малко за да ги пълня, но ми се наложи да ги залепя. Само дето забравих, че нямам флекс, и защото не ми се чакаше след третия ред ща не ща - продължих ги с кофраж.
Прикачен файл:
photo0058.jpg
Грешките се виждат, но - каквото - такова.
Сега ще се наложи и леко удължаване на плота пред огнището с около 15-на сантиметра.
nv952 - майстор
danini написа:
Аз първоначално щях да изливам всичко от бетон. Един приятел вика - кво ще си играеш кофраж да правиш, слагай тухли и директно ги пълни. Сигурно е лесно, ама....почнах да бъркам малко по малко за да ги пълня, но ми се наложи да ги залепя. Само дето забравих, че нямам флекс, и защото не ми се чакаше след третия ред ща не ща - продължих ги с кофраж.
Прикачен файл:
photo0058.jpg
Сега ще се наложи и леко удължаване на плота пред огнището с около 15-на сантиметра.
=D> =D> :supz: Браво на мен много ми хареса как си го направил.
Моите плочи не успях да ги направя толкова красиви :sad: (и туктам са малко криви особено тая на която се изгражда основата на ббк-то (с бетоновите блокчета)
mar4ika - специалист
Прикачен файл:
P7060429.JPG Моето като го правих всичките тухли ги киснах във вода за по десетина минути,по-лесно се режат после
la4o 76 - напреднал
EDI написа:
За външно огнище зъба може да е и на бетонния пръстен отгоре.10 см в случая стигат.Но, дори и да не направиш, пак ще тегли, сечението на димохода е достатъчно.Иначе при вътрешни работи, нещата са по-сложни със зидането и формата на зъба.И при мен зъба се получи на бетонния пръстен.Гледай да не си затвориш отвора към димосборника със широка плоча.Направи бетонен пръстен по ширината на зидарията и само издай зъба с 10 см..
EDI пропуснал съм да кажа че ббк ще бъде под навес от две плътни стени с гредоред но се надявам че и това се води външно огнище, а относно зъба до колкото те разбирам да избера 3-ти вариант от по горе пуснатия чертеж за 2-ра плоча?! благодарности
danini написа:
Прикачен файл:
photo0058.jpg
=D> и от мен , ако мога и аз да го докарам с тия твои грешки ще е отлична работа :-D
на чертежа уж предвиждам тези 15-тина см пред ббк но дано не ги объркам че впоследствие и аз да удължавам като теб. а да те попитам снимки за по нагоре от плочата ти имаш ли?а каква е дебелината на плочата?

nv952
Моите плочи не успях да ги направя толкова красиви :sad: (и туктам са малко криви особено тая на която се изгражда основата на ббк-то (с бетоновите блокчета)

.....но поне си направил нещо а аз още мисля (кое, как ,кога...... :? )
според мен има достатъчно добра козметика на пазара която ще заличи всичко :lol:
mar4ika написа:
Прикачен файл:
P7060429.JPG
ох а колегата кои знае колко пържолки вече е хапнал :-D

поздрави

Тема "отново за BBQ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: