Всички въпроси за вилата.
hidrazin - майстор
За това какво се рони. Ако става сума на първата снимка най-вероятно е кал. Казваш че е на 60 години. Голяма част от сухите зидарии тогава са се правили с камък и са ги уплътнявали с кал.
:partyman:
juvesan - специалист
ако може да вмъкна и аз в темата на колегата едно такова питане: Добре, сухия "дувар" е сух и много рехав за водата... какво става, ако се запуши (подмаже) ? Не следва ли от това да започне да задържа вода и от това да се получи някаква неустоичивост? Питам, защото има и аз един такъв, около 1941 му е разрешителното ( ха , запазено) и който поддаде на няколко места...местният майстор го направи пак , но вече с хоросан... зад поправеният фрагмент земята си е влажна ( а може и да не е заради това) засега не мърда - има поне 7-8 години, но другите части поддават тук там от земята отзад вероятно .. и трябва да си изградя някаква доктрина :)
Последна промяна от juvesan на ср мар 05, 2014 9:41 am, променено общо 2 пъти.
vladilen - специалист
грижи се да има някакъв вид покривче и ще може да му се радваш още дълго време
vladilen - специалист
hidrazin написа:
За това какво се рони. Ако става сума на първата снимка най-вероятно е кал. Казваш че е на 60 години. Голяма част от сухите зидарии тогава са се правили с камък и са ги уплътнявали с кал.
но са имали и покривчета (иначе сега нямаше да знаем за тях ...)
https://www.google.bg/search?q=%D0%B0%D ... h&imgdii=_
schuldiner - майстор
Зидът на pslavus може да прилича на суха зидария, но по строителните правила не би трябвало да е без разтвор. Такива прости зидарии навремето са се правели за неотговорни градежи поради липса на материали за свързващите вещества и само при изобилие на местен камък - да мъкнеш отдалеко с волски каруци и да не го направиш като хората си е било глупаво и тогава. Т.е. каквато и да е била зидарията, вече трябва да се фугира, за да се заздрави. С какъв точно разтвор е избор на майстора. Сиво и на мен не ми харесва - зидът е чудесен и фуга с цвета на камъка ще му ходи много. Дренажни отвори задължително, но да не е някое ПВЦ, нали...

juvesan, ако зидът ти е само градинска тераса, не по-висок от 2 м, може да остане суха зидария. Пренареждането се прави през едно поколение. Дядо ми ми е казвал, че се пренарежда дори и без нужда, щото следващият път може да няма с кого. А при теб явно има нужда. При положение, че майсторът вече е намерил местата на камъните, за теб остава само да ги номерираш (с тебешир примерно), да ги свалиш ред по ред и да ги почистиш и пренаредиш според номерацията. Става бавно, не е много тежко, но пък е изключително приятно занимание. Още повече дори и да не го направиш съвсем правилно, не е фатално .
juvesan - специалист
А при теб явно има нужда. При положение, че майсторът вече е намерил местата на камъните,
О... прекалено идеализираш и зида и майстора. Горе накрая снимката се показа, вижда се що за зид става дума... а за пренареждането ... ми не знам, лично мен ме е страх, защото на 2 места в дувара се е срастнала по една смокиня...гадината така се е омешала с камъните, че съм се видял в чудо и най- вече ме е страх , че ако пипна няколко камъка цялото това коренище от издънки ( защото от подкастряне смокинята е заприличала на гигантски храст) ще се изсипе на улицата и тогава... хем ще ме бият ( защото жената прави сладко от смокини ) хем ще ми се отвори работа, която не разбирам... :axe: всъщност нека я покажа тук , а там ще я затрия... всъщност тук е ремонтираният ;) фрагмент - то се вижда къде хоросана преминава в други ...материали :rolleyes:

п.с То вече имам бетонобъркачка, ама едно съм разбрал с бетона - изсипи го където не трябва и няма нужда повече да оси**ш работата... :x

Прикачен файл

IMG_20131110_153231.jpg

Прикачен файл

IMG_20130202_114600_v1.jpg
schuldiner - майстор
Каза, че имаш нещо като подпора от суха каменна зидария. Камъните удържат пръстта само с тежеста си, затова по правило зидът е към 50 см широк, а камъните - повече дълги, отколкото високи, по-големи и тежки в основата, леко наклонени към насипа. При тебе нищо такова. Според мен не си струва да се възстановява. Ако все пак се решиш, с този материал процедурата е горе-долу:
1. Сваляш всичко, почистваш коренищата и пръстта да не пречат на зидането.
2. Отливаш основа, армирана, ... някаква.
3. Подбираш по-едрите и с правилна форма камъни почистваш ги и почваш с тях най-долния ред. За следващите редове следиш фугата и нивелацията - да няма повече от три фуги в една точка, камъните да се презастъпват поне 10 см, денивелацията на реда да е до 5-6 см. Отвори над 5-6 см се запълват с дребни камъни. На 4ти-5ти ред правиш пояс от тухли за изравняване. Пак зидаш, после пак пояс. Дренажи да не забравиш, най-отгоре бетонова шапка или плоски камъни. Разтвор, примерно 1:3 цимент-пясък.
4. Попълваш между зида и пръстта внимателно, най-добре с пясък.
juvesan - специалист
10 X :partyman:

p.s Аз си знаех , че не може да изоставиш един имот 10 години и накрая да не се накиснеш, ако ти хрумне да се заемеш с него :x

p.p.s Всъщност не е баш " нищо такова" :lol: Защото на долната снимка, ако измериш 20 - 25 см от най-високата точка, отзад това е чиста земя :partyman: А относно наклона към насипа: ако човек иде и погледне внимателно ( на снимката не се вижда) ще забележи, че зида наистина е наклонен назад, към насипа, само че, аз си мислих че е проблем това и че е бил прав преди 50 -60 години и под напора на почвта се е "изтумбил" в долната си част... което може и да го има , разбира се, ама Би трябвало и изначало да има такъв момент... :supz:
themask - специалист
Ако на някой ще му е полезно - ето как се прави суха зидария:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=d3lcAUsvvnA[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oc_jYN8zDIk[/youtube]

Caxo - специалист
Да попитам само... На мен също ми предстои да фугирам малко стари зидове. Мисля да мина с водоструйката, да опадат боклуците и след това да го фугирам. Иска ми се обаче разтвора да е нещо по-бяло...Ако в циментовия разтвор сложа малко вар дали би се отразило?

Тема "Помощ за зид и лепене на камъни" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: