Всички въпроси за вилата.
laary - специалист
LazarGanev написа:
Чрез системата за свързване GARDENA могат да бъдат
свързани 19 мм (3/4")-/16 мм (5/8") и 13 мм (1/2")-маркучи.
Диаметър
на маркуча
Помпена връзка
13 mm (1/2")
GARDENA комплект за
свързване към помпа
Арт. No1750
16 mm (5/8")
GARDENA приставка за
свързване към кран с резба
GARDENA конектор за маркуч
Арт. No 18202
Арт. No 18216
19 mm (3/4")
GARDENA комплект за
свързване към помпа
Арт. No 175

Инструкция за експлоатация, стр.4
:prayer: Тенкю вери мач - както казват руснаците!
dimitrov - напреднал
Извинявам се, че питам в темата на колегата, ама съм лаик и се чудя - мога ли даже кран да сложа на такава помпа, моята е от драгозов /жив и здрав/ sk100 полска, за да направя капково и да не "изправя" маркучите, без да навредя на самата помпа?
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако е центробежна няма проблеми, но провери да не е винтова помпа - те са обемен тип и не търпят кран на изхода
Djack - специалист
torbalan написа:
Изображение

На диаграмата горе се вижда дръзката напор-дебит. Като увеличаваш хидравличното съпротивление намаляш дебита и/или напора...
Дебита се намаля, което е нормално, все пак го ограничаваш с кранчето, аз говоря, че се облекчава мотора, не го товариш! ;)
torbalan - Дървен философ
Не ми е ясно как ще облекчиш мотора, като му добавиш допълнителен товар... Ама :)
juvesan - специалист
torbalan написа:
Не ми е ясно как ще облекчиш мотора, като му добавиш допълнителен товар... Ама :)
Колкото и да изглежда гламаво, точно така е... защото на практика не му поставящ товар, а му поставяш пречка "да се товари с много вода, та прекарва по -малко" :weedman:
Аз не случайно публикувах диаграмите...

Прекарва по-малко, защото му е по-трудно :)

Имаше нещо такова, че когато затвориш вентилатор да върти в кутия, го облекчаваш... Но това са ми мнооого далечни спомени :)
Но не мисля, че същото важи за помпите...
LazarGanev - "Велик майстор"
torbalan написа:

Имаше нещо такова, че когато затвориш вентилатор да върти в кутия, го облекчаваш... Но това са ми мнооого далечни спомени :)
Мнооого далечни спомени :) . Не ми се вижда естествено да разяснявам на инженер, ама щом се налага...
Затворен кран на изхода -> по малко дебит -> прехвърлен по малък обем течност -> по-малко работа -> по-малко натоварване. Центробежната помпа е досущ като вентилатор, за разлика от обемната помпа, която можеш да сравниш с компресор :wink:
kozl - майстор
Помпите за големи дебити са центробежни и пропелерни. Основно правило е при пускане на помпите е центробежните се пускат на затворен кран, пропелерните на отворен.
Горните H-Q характеристики са прави линии, а на центробежнити помпи би следвало да не са прави линии. Центробежните помпи имат номинална работна точка, в която КПД е максимум. Двигателите се избират със запас по мощност, но всяко нещо си има граници и е нормално, този запас да не може да покрие натоварването на двигателя извън зоните на H-Q характеристиките. Особено в пусков режим, когато обичайно явление е при отворени кранове и празни тръби да сработи защитата на ел. двигателя и след няколко неуспешни опита да се достигне до извода, че системата не може да заработи с отворени кранове :? И требе да се спази инструкцията да се пуща на затворени кранове.
Но основно натоварването на двигателя на центробежната помпа при нулево количество=на затворен кран е по-малко от номиналното натоварване.
Зависимостта е във въртящия момент.
При обемните помпи като е затворен крана и течността не е свиваема колко шъ да е въртящия момент за да се създаде дебит :?
Това за товаренето на двигателя. А за водопровода е по друго.
LazarGanev написа:
torbalan написа:

Мнооого далечни спомени :) . Не ми се вижда естествено да разяснявам на инженер, ама щом се налага...
Затворен кран на изхода -> по малко дебит -> прехвърлен по малък обем течност -> по-малко работа -> по-малко натоварване. Центробежната помпа е досущ като вентилатор, за разлика от обемната помпа, която можеш да сравниш с компресор :wink:
Работата освен за прехвърляне на течност има и за преодоляване на съпротивленията...
По твоята логика излиза, че ако помпата вади вода от 15 метра ще и е по-лесно, отколкото ако е на 2 метра. Нали от 15 метра ще вади по-малко вода, значи ще работи по-малко :)

И какво толкова ненормално виждаш. Механика на флуидите съм учил два семестъра преди повече от 20 години. От тогава никога не ми се е налагало да се разправям с подобни неща.

Центробежната помпа е досуш, като вентилатор, но водата и въздуха имат някои дребни разлики :)

Тема "Потопяема помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: