LazarGanev написа:Чрез системата за свързване GARDENA могат да бъдат
свързани 19 мм (3/4")-/16 мм (5/8") и 13 мм (1/2")-маркучи.
Диаметър
на маркуча
Помпена връзка
13 mm (1/2")
GARDENA комплект за
свързване към помпа
Арт. No1750
16 mm (5/8")
GARDENA приставка за
свързване към кран с резба
GARDENA конектор за маркуч
Арт. No 18202
Арт. No 18216
19 mm (3/4")
GARDENA комплект за
свързване към помпа
Арт. No 175
Инструкция за експлоатация, стр.4
Всички въпроси за вилата.
laary
- специалист
36 мнения в "Потопяема помпа"
LazarGanev
- "Велик майстор"
Ако е центробежна няма проблеми, но провери да не е винтова помпа - те са обемен тип и не търпят кран на изхода
LazarGanev
- "Велик майстор"
torbalan написа:Аз не случайно публикувах диаграмите...Мнооого далечни спомени
Прекарва по-малко, защото му е по-трудно
Имаше нещо такова, че когато затвориш вентилатор да върти в кутия, го облекчаваш... Но това са ми мнооого далечни спомени
Но не мисля, че същото важи за помпите...
Затворен кран на изхода -> по малко дебит -> прехвърлен по малък обем течност -> по-малко работа -> по-малко натоварване. Центробежната помпа е досущ като вентилатор, за разлика от обемната помпа, която можеш да сравниш с компресор
kozl
- майстор
Помпите за големи дебити са центробежни и пропелерни. Основно правило е при пускане на помпите е центробежните се пускат на затворен кран, пропелерните на отворен.
Горните H-Q характеристики са прави линии, а на центробежнити помпи би следвало да не са прави линии. Центробежните помпи имат номинална работна точка, в която КПД е максимум. Двигателите се избират със запас по мощност, но всяко нещо си има граници и е нормално, този запас да не може да покрие натоварването на двигателя извън зоните на H-Q характеристиките. Особено в пусков режим, когато обичайно явление е при отворени кранове и празни тръби да сработи защитата на ел. двигателя и след няколко неуспешни опита да се достигне до извода, че системата не може да заработи с отворени кранове
И требе да се спази инструкцията да се пуща на затворени кранове.
Но основно натоварването на двигателя на центробежната помпа при нулево количество=на затворен кран е по-малко от номиналното натоварване.
Зависимостта е във въртящия момент.
При обемните помпи като е затворен крана и течността не е свиваема колко шъ да е въртящия момент за да се създаде дебит
Това за товаренето на двигателя. А за водопровода е по друго.
Горните H-Q характеристики са прави линии, а на центробежнити помпи би следвало да не са прави линии. Центробежните помпи имат номинална работна точка, в която КПД е максимум. Двигателите се избират със запас по мощност, но всяко нещо си има граници и е нормално, този запас да не може да покрие натоварването на двигателя извън зоните на H-Q характеристиките. Особено в пусков режим, когато обичайно явление е при отворени кранове и празни тръби да сработи защитата на ел. двигателя и след няколко неуспешни опита да се достигне до извода, че системата не може да заработи с отворени кранове
Но основно натоварването на двигателя на центробежната помпа при нулево количество=на затворен кран е по-малко от номиналното натоварване.
Зависимостта е във въртящия момент.
При обемните помпи като е затворен крана и течността не е свиваема колко шъ да е въртящия момент за да се създаде дебит
Това за товаренето на двигателя. А за водопровода е по друго.
torbalan
- Дървен философ
LazarGanev написа:Работата освен за прехвърляне на течност има и за преодоляване на съпротивленията...torbalan написа:Аз не случайно публикувах диаграмите...Мнооого далечни спомени
Прекарва по-малко, защото му е по-трудно
Имаше нещо такова, че когато затвориш вентилатор да върти в кутия, го облекчаваш... Но това са ми мнооого далечни спомени
Но не мисля, че същото важи за помпите.... Не ми се вижда естествено да разяснявам на инженер, ама щом се налага...
Затворен кран на изхода -> по малко дебит -> прехвърлен по малък обем течност -> по-малко работа -> по-малко натоварване. Центробежната помпа е досущ като вентилатор, за разлика от обемната помпа, която можеш да сравниш с компресор
По твоята логика излиза, че ако помпата вади вода от 15 метра ще и е по-лесно, отколкото ако е на 2 метра. Нали от 15 метра ще вади по-малко вода, значи ще работи по-малко
И какво толкова ненормално виждаш. Механика на флуидите съм учил два семестъра преди повече от 20 години. От тогава никога не ми се е налагало да се разправям с подобни неща.
Центробежната помпа е досуш, като вентилатор, но водата и въздуха имат някои дребни разлики
Тема "Потопяема помпа" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература