Всички въпроси за вилата.
MamaMy - майстор
Когато пробиваш дупка надолу в бетона при първата дупка има склонност да се разшири защото няма къде да иде изрязания материал и се пресова към стените. Относно тежестта, самите стъпки се наричат и котви. Те тежат достатъчно. При дъжд почвата покрай тях омеква. Зимата пък почвата замръзва и се разширява. Всичко е в непрекъснато движение и когато не е монолитно, неминуемо се пораждат деформации. Теглото на конструкцията е минимално, но снега на покрива е няколко тона. Иначе ние само може да те съветваме, Ти както си решил, така ще го направиш. След време ще пуснеш тема като тази за която ти дадох линк. :?
BeTaTesTeR - специалист
Добре ама аз сега се замислих за нещо друго. Да оставим за момент стъпките, ама аз после как ще редя термопанелите. На снимката се вижда, че нивото на плочата и стеничката в началото в горния край вече се пада под земята. Задната страна е още по-високо. Аз няма как да ги изравня на едно ниво. Трябва да режа панелите и да ги слагам стъпаловидно ли? Те принципно нали се редят хоризонтално на редове, като горната и долната им страна за кантирани така да се каже и са направени с профил така, че да се щракват един в друг. Аз като ги нарежа там ще се вижда пяната и то точно в долната страна, там ще се мокрят, ще тръгне ръжда и т.н.
Може ли пък всичко да е толкова криво.

Снимка
MamaMy - майстор
Там където панела ляга на цимента се използва изолация. Има на битумна основа, под формата на строителна пяна, а има и полиуретанов уплътнител. Двете са салами за нанасяне с пистолет. Дори и на сглобките на панелите може да сложиш от тях. Аз препоръчвам полиуретана. Има различни цветове (може да фугираш ъгъла с цимента и да не личи много). С полиуретан се монтират автомобилните стъкла. Не е най-евтино, но няма да те гътне предвид трайност и функционалност. За здравина да не говорим. Изрязването на панела въобще не трябва да те притеснява.
gogo7777 - майстор
Термопанела няма място там. Този триъгълник го измажи.
BeTaTesTeR - специалист
нед юли 07, 2024 12:02 pmgogo7777 написа:
Термопанела няма място там. Този триъгълник го измажи.
Нямам предвид да слагам термопанел върху стената, а отгоре над съществуващата стена, но нивото назад се покачва, това имам предвид.
BeTaTesTeR - специалист
нед юли 07, 2024 11:42 amMamaMy написа:
Там където панела ляга на цимента се използва изолация. Има на битумна основа, под формата на строителна пяна, а има и полиуретанов уплътнител. Двете са салами за нанасяне с пистолет. Дори и на сглобките на панелите може да сложиш от тях. Аз препоръчвам полиуретана. Има различни цветове (може да фугираш ъгъла с цимента и да не личи много). С полиуретан се монтират автомобилните стъкла. Не е най-евтино, но няма да те гътне предвид трайност и функционалност. За здравина да не говорим. Изрязването на панела въобще не трябва да те притеснява.
Почвам да се чудя дали няма да е по-лесно да я направя от газобетон, направо си го редя върху съществуващите основи. Но пък трябва да се лее пояс след това, да се прави кофраж за него. Дали ще мога достатъчно бързо да излея бетона за него за да го направя наведнъж.
torbalan - Дървен философ
Ако имаш бетонобъркачка, леенето на пояса е около час работа.

Естествено кофража си го правиш предварително.
Ал_ - специалист
съб юли 06, 2024 5:46 pmMamaMy написа:
Относно тежестта, самите стъпки се наричат и котви.
Аз като питах как да ги правя точно така ми казаха - прави котва, та квото ми казаха направих - изкоп 60 на 60 на 70 см, отдолу фибран 5 см по моя инициатива, мрежа 20х20 с фусове с бигли нагоре, залях мрежата, нагоре кофраж 25х25 и заливане с бетон до нивото на земята. Но е за лека конструкция
MamaMy - майстор
Тя и неговата няма да е много тежка ако я направи както мисли. Истината е, че ако направи само нова плоча ще отиде бетон колкото за стъпки. За плоча ще трябва кофраж. Ако се постарае с плочата и останалото ще стане чудесно. Това със заварки върху планките в бетона аз не го харесвам. Бетона на мястото на заварката силно се компрометира от високата температура. Самата заварка не изглежда най-добре, а точния отвес на колоните ще е под въпрос заради дърпането на заварката при изстиване. Варианти има всякакви, но този с метална конструкция и термо панели е най-лекия.

ПП Заглеждал съм големи метални навеси изградени в бившите ТКЗС-та. Те лежат на стъпки в които има вградени при отливането планки, но от тях стърчат шпилки на които се нанизват петите на конструкцията. Там заварки няма. Нагоре вече цялата конструкция е заварена. Това обаче предполага много голяма точност при отливането което е проблем при направи си сам. Отделно, че тези вградени планки най-вероятно са свързани много стабилно с армировката. Това трябва да го каже някой проектант, но едва ли се разчита на няколко фуса пуснати в различни посоки.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед юли 07, 2024 10:19 pmMamaMy написа:
...Истината е, че ако направи само нова плоча ще отиде бетон колкото за стъпки...

Тема "Работилница + навес - откъде да започна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: