Всички въпроси за вилата.
stefanbg - специалист
ArturDent написа:
Копаеш от външната страна, малко кофраж (стягаш и камъните отвътре) и като излееш бетона няма да мръднат камъните. Бетона ще ги зелепи.
За чистенето - най-добре фирма, но можеш и сам.
Има фирми, например Киров, които дават техника, включително и помпи под наем. Вземаш си една хубава помпа, източваш водата и вадиш тинята. Другия вариант - лайнярката (от местното ВиК)
Ако не можеш да източиш водата (има голям дебит) няма смисъл да го чистиш ;)

А за кинтите и бетона, няма как. Та ти имаш 3 м диаметър.
Ами май това ще е варианта, но трябва да търся някой да го направи. Е, най-евтино е сам да го направя, но работата е доста деликатна и рискована.
iivanov - майстор
Както казаха по-горе,ако дебита е голям въобще не ти трябва чистене.Според мен първо си реши проблема с помпата
stefanbg - специалист
iivanov написа:
Както казаха по-горе,ако дебита е голям въобще не ти трябва чистене.Според мен първо си реши проблема с помпата
Добре, ама как да определя дебита? Може би като изпомпвам или има друг начин?
hidrazin - майстор
С изпомпване. За целта използваш помпа с такъв дебит, каквато ще ползваш за в бъдеще или с по-голям дебит.
:partyman:
stefanbg - специалист
Ами листата няма ли да се налепят по смукателя? Всъщност не ми трябва голям дебит. Мисля си за едно нещо, ама все още е далечна переспектива. Като го укрепя да направя една лебедка и да си конструирам специално за целта една грайферна кофа с вместимост 20-30 литра за изгребване на по-едрите боклуци - клони и листа. спускам с въжето кофата с отворени челюсти, вдигам с другото въже, при което се затваря. После тинята-с помпа, част от потока на която се връща при смукателя и размива тинята. Някъде беше имаше такава идея. Но се притеснявам, че няма да имам време за всичко това, разходите няма да са малки, а резултата не е гарантиран.
hidrazin - майстор
Ами като гледам кладенеца е много хубав. Сега ще струва маса пара да се направи такъв. За толкова години обаче на дъното сигурно имаш поне два метра тиня и гнилоч. Има потопяеми помпи с режещ нож. Биха ти изкарали всички листа, гнили клони и тиня. Само дето са си пара де. :cool:
По нашия край работят тези:
http://comunicatorbg.com/kazakovi.html
Като ти правят нов сондаж до него изкопават една дупка, която ползват като басейн за промивка. С мощна помпа вадят от сондажа всичко - пясък, камъни, тиня... и го изливат в басейна. От там пък черпят вода вече без едри частици за нагнетяване в сондажа. После си зариват дупката и това е. Имаш готов, почти разработен сондаж.
Ами вземи провери колко е нивото на водата. Вържи за едно въже нещо не много тежко и с по-голяма площ - примерно парче ламарина 20х20 см и го пусни хоризонтално в кладенеца. Така като стигне до тинята ще спре и ще разбереш колко чиста вода има. Ако е нещо малко и тежко като например някой стар лагер ще потъне в тинята и ще те излъже. С такава малка по размер тежест пък може да разбереш колко в дълбока тинята ако към дъното не е много уплътнена.
Още по-добре с някое дълго арматурно желязо или няколко парчета, които да снадиш.
Успех!
stefanbg - специалист
hidrazin написа:
Ами като гледам кладенеца е много хубав. Сега ще струва маса пара да се направи такъв. За толкова години обаче на дъното сигурно имаш поне два метра тиня и гнилоч. Има потопяеми помпи с режещ нож. Биха ти изкарали всички листа, гнили клони и тиня. Само дето са си пара де. :cool:
По нашия край работят тези:
http://comunicatorbg.com/kazakovi.html
Като ти правят нов сондаж до него изкопават една дупка, която ползват като басейн за промивка. С мощна помпа вадят от сондажа всичко - пясък, камъни, тиня... и го изливат в басейна. От там пък черпят вода вече без едри частици за нагнетяване в сондажа. После си зариват дупката и това е. Имаш готов, почти разработен сондаж.
Ами вземи провери колко е нивото на водата. Вържи за едно въже нещо не много тежко и с по-голяма площ - примерно парче ламарина 20х20 см и го пусни хоризонтално в кладенеца. Така като стигне до тинята ще спре и ще разбереш колко чиста вода има. Ако е нещо малко и тежко като например някой стар лагер ще потъне в тинята и ще те излъже. С такава малка по размер тежест пък може да разбереш колко в дълбока тинята ако към дъното не е много уплътнена.
Още по-добре с някое дълго арматурно желязо или няколко парчета, които да снадиш.
Успех!
Идеята е много добра, ще измеря водата и тинята, като отида другата седмица. А такива помпи знаеш ли къде продават. Щото то и чистенето няма да е евтино.
stefanbg - специалист
hidrazin написа:
Цените никак няма да ти харесат.
Бах мааму, както казва народът. Но все пак не се знае колко ще ми вземат за почистване. Ако се доближава до тази сума, май ще е по-добре да търся пари и да си купя, щото е с много голям дебит ще ми върши работа и занапред. До кладенеца има резервоар, който не съм го мерил, но май има 3-4 куб.м. Поне ще мога за 5 мин да го напълня, че да имам и за следващата поливка. Неудобството е, че ще я откраднат, от една страна и от друга - че аз нямам монофазен ток там, а да не говорим за трифазен. Но ще го пазя като резервен вариант.

Тема "Почистване и обезопасяване на кладенец в Ловешки регион" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: